неделя, 24 януари 2016 г.
вторник, 19 януари 2016 г.
Соленки с извара и маслини
Преди да оваляте соленките в сусам може да ги намажете с разбито яйце. Така сусамът ще полепне добре по тях и няма да пада след като ги изпечете. А ако ги намажете само с белтък ще получите по-хрупкава коричка.
Продукти за 25 соленки:
1 яйце
150 г фина извара или рикота
75 г меко масло
1/2 ч.л. сол
200 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
25 зелени или черни маслини без костилки
сусам за овалване
* В купа заедно смесете яйцето, изварата, маслото и солта. С бъркалка разбъркайте на гладък крем. Добавете брашното, примесено с бакпулвера и омесете лепкаво тесто. Не добавяйте повече брашно. Достатъчно е само да го поръсите с малко брашно или да набрашните ръцете си.
* От тестото направете топчета с големина на малък орех. В средата на всяко сложете по една маслина. Оваляйте топчетата в сусам и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене.
* Загрейте фурната на 180* и изпечете соленките за около 25-30 минути. Да ви е сладко!
понеделник, 18 януари 2016 г.
Бърза пилешка кавърма в чушки
Кавърмата е любимо българско ястие и често присъства на трапезата ни. Понякога приготвям ястието с пилешко месо, което готвя в гювечета и сервирам на персонални порции. Но сега вместо в тях реших да я направя в чушки. Целта ми беше пилешкото месо да остане сочно и крехко, а чушките да имат вкус на пържени. За да получа този ефект ги намазах отвън с малко олио. Получи се вкусно и свежо ястие, което съвсем скоро ще повторя с удоволствие. Вижте рецептата.
Продукти за 4 порции:
4 големи чушки
3 с.л. олио
200 г бяло пилешко месо
1 морков, нарязан на ситно
½ глава лук, нарязана на едро
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
2-3 гъби, нарязани на филийки
½ ч.л. червен пипер
½ ч.л. чубрица
100 мл бяло вино
1 ч.л. нишесте
Сол и черен пипер на вкус
1 начупен на дребно дафинов лист
2-3 зърна бахар
Приготвяне:
* Нарежете месото на малки хапки. Сложете го в купа и го смесете с моркова, лука, чесъна, гъбите, червения пипер, и чубрицата. Поръсете с нишестето и разбъркайте. Залейте с виното и 2 с.л. олио. Овкусете с дафинов лист и бахар.
* Разполовете чушките и ги намажете от външна страна с останалото олио. Подредете ги в тавичка и ги напълнете с пилешкото месо.
* Загрейте фурната на 200* и изпечете чушките за около 30-35 минути. Да ви е сладко!