понеделник, 28 март 2016 г.

Мус от гъши дроб с портокалово-маслен сос





Един от най-големите деликатеси в света е гъшият дроб. Има защо да е така! Вкусът е изключително богат, леко ядков. Консистенцията е нежна и маслена. Преди да приготвим ястие с него трябва задължително да отстраним всички вени и ципи. Трябва да остане само светъл на цвят дроб без никакви зачатъци на кръв. Дробът може да се изкисне за кратко в студена вода или прясно мляко. Най-важното при приготвянето на гъши дроб е краткото готвене. В никакъв случай не го третирайте термично дълго време. В противен случай ще се стопи напълно и в тигана ще остане само чиста мазнина без помен от дроб в нея.

Продукти за 4 порции:

150 г гъши дроб
сол, индийско орехче и бял пипер на вкус
течна сметана

За соса:

сок от 2 потрокала
20 г масло
1 с.л. захар
2 с.л. портокалов ликьор

Приготвяне:

* Запържете дроба в сух тиган с незалепващо покритие. Заедно с мазнината, която се е отделила го сипете в купа и пасирайте с пасатор на гладък крем. Овкусете със сол, индийско орехче и бял пипер. Налейте толкова сметана, че да получите консистенция като по-гъсто тесто за палачинки. Налейте течната смес в чаши и приберете в хладилника. След 2-3 часа ще имате твърд пастет.

* Сипете в малка тенджерка портокаловия сок и захарта, и го редуцирайте на половина. Добавете маслото и ликьора. Редуцирайте отново до 2/3. Охладете соса и го налейте върху пастета. Сервирайте с препечени филийки. Да ви е сладко!

* Мусът може да приготвите и с черен телешки или свински дроб, както и с пилешки.



неделя, 27 март 2016 г.

Гъши дроб с уиски сос





Продукти за 4 порции:

4 парчета гъши дроб
сол и черен пипер на вкус

сос:

2 шалота
20 г масло
50 мл уиски
100 мл зеленчуков бульон
100 г маскарпоне
сол и бял пипер

Приготвяне:

* За да направите соса нарежете лука много ситно и го запържете на умерен огън в маслото. Налейте уискито и оставете да се изпари остротата на алкохола. Сипете бульона и гответе докато течността изври на половина. Накрая сипете маскарпонето и разбъркайте. Подправете със сол и бял пипер. Ако искате сосът да има по-силен вкус на уиски, добавете малко след като го свалите от огъня.

* Изпържете дроба в тиган с незалепващо покритие. Пържете без никаква мазнина. Гъшият дроб е съставен само от мазнини, които изтичат по време на готвенето. Внимавайте да не го преизшушите. Дробът вътре трябва да е леко розов. В края на пърженето посолете и поръсете с черен пипер.

* Сервирайте дроба със соса и гарнитура по ваш избор. Да ви е сладко!

*** Сосът е много вкусен и може да го използвате за телешки, свински или пилешки дроб, ако не може да намерите гъши. Шалотите може да замените с фино нарязан по-воден кромид лук, а маскарпонето със зааквасена сметана.


неделя, 20 март 2016 г.

Орехови бонбони





Една чудесна стара българска рецепта за домашни бонбони от 1937 година. Любима моя книжка, останала от баба ми. С пожълтели листи и много история.
От ореховата смест може да оформите кръгли бонбони, които да оваляте в какао, пудра захар или кокосови стърготини. За да се втвърдят бонбоните по-бързо може да ги сложите в хладилника или за кратко във фризер. Твърдостта на бонбоните зависи от гъстотата на сиропа. Колкото по-дълго го варите, толкова по-гъст ще стане, съответно и бонбоните по-твърди.

Продукти за около 25-30 бонбона:

200 мл прясно мляко
100 г масло
40 г какао
200 г захар
200 г запечени счукани орехи
по желание ванилия, ром, портокалови кори или други аромати



Приготвяне:


* В съд с незалепващо покритие сипете млякото, маслото, какаото и захарта. Сварете гъст сос за около 10-15 минути. Ще разберете, че соса е готов след като капнете капка от него в чаша студена вода. Ако капката не се разлее, сосът е готов.

* Овкусете соса с аромати по ваш вкус. Добавете орехите и разбъркайте. Оставете сместа леко да се охлади за 5 минути.

* Покрийте тавичка или друга форма с намаслена хартия за печене. Изсипете ореховата смес и загладете с мокра лъжица и я оставете за една нощ да се стегне добре. Нарежете на квадратчета и сервирайте. Да ви е сладко!