събота, 1 октомври 2016 г.

Свинско печено с коричка от пащърнак и моркови



Ако бульонът не е солен го посолете. Може да го смесите с малко вино, ако харесвате този вкус. За да получите повече сос увеличете количеството на бульона. Ако сосът ви се стори рядък, сгъстете го с 1 ч.л. нишесте.

Продукти:

цяло парче свински гърди (1,5-2кг)
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. хрянова паста
40 г масло
2 с.л. олио
4-5 глави лук
200 мл телешки бульон
1 настърган морков
1 настърган пащърнак




Приготвяне:

* Натрийте месото със сол и черен пипер. Запържете го в голяма тенджера или тиган в олиото и половината от маслото. След като месото се зачерви добре от всички страни го прехвърлете в съд за печене и го намажете с хряновата паста.

* В мазнината от пърженето налейте бульона и го оставете да поври няколко минути.

* Към месото добавете лука, нарязан на едро. Залейте с бульона  и печете под капак във фурна на 180* за около 1 час. Махнете капака и доизпечете месото докато омекне.

* Смесете настърганите зеленчуци с останалото масло. Посолете и поръсете с черен пипер.

* Извадете месото от фурната. Изсипете настърганите зеленчуци отгоре и загладете за да се получи плътен слой. Върнете ястието във фурната и печете още 30 минути, или докато получите препечена хрупкава коричка. Сипете соса от печенето в сосиера и сервирайте. Да ви е сладко!



неделя, 25 септември 2016 г.

Чушкина манджа




Има най-различни рецепти за печени червени чушки с прясно мляко. Повечето са с брашно, слага се яйце и понякога натрошено сирене и чесън. Този вариант с карамелизирането на млякото е просто великолепен! От години приятелката ми Тони ми говори за тези чушки, та чак сега се наканих да ги направя. Е, имам си още една любима българска гозба! Благодарско, Тони!

Продукти за 2 порции:

8-10 печени червени чушки
500 мл прясно мляко
1 с.л. масло
сол на вкус

Приготвяне:

* Почистете чушките от люспите и семките. Накъсайте ги на лентички и ги сложете в тенджера. Залейте ги с млякото и прибавете маслото. Гответе чушките без капак докато млякото изври почти напълно, карамелизира се и се превърне в гъст сос. Посолете и сервирайте с парче сирене. Да ви е сладко!




петък, 23 септември 2016 г.

Парти сандвичи с пушена сьомга






Продукти:

400 г пушена сьомга
100 г заквасена сметана
1-2 ч.л. уасаби
2 ч.л. мед
филийки черен хляб
зелен лук и сусам за овалване






Приготвяне:

* Пасирайте на гладък крем половината от сьомгата заедно със сметаната, уасабито и меда.

* Нарежете на ситно малко зелен лук и го смесете със сусама. По-фино ще стане, ако ползвате див лук.

* Нарежете хляба на малки квадрати или пръвоъгълници. Намажете ги с крема. Върху него сложете от останалата сьомга. Оваляйте страниците на филийките в сместа от лук и сусам и сервирайте.