След няколко дни ще посрещнем 2018 година. Навсякъде е пищно украсено и осветено за празника. Улици, витрини, прозорците на домовете ни, елхите ... Всичко е в празничен блясък, който създава великолепна атмосфера и много уют. Стараем се през тези хубави дни и храната на трапезата ни също да е празнична и да изглежда добре. Повлияна и завладяна от празничния дух на Коледа и Нова година, искам да ви предложа една лесна, но много елегантна украса за различни сладки и солени ястия. Как да си направим сами "злато". Казвам и солени, тъй като "златото" няма вкус и подхожда абсолютно на всичко. Трайно е с месеци, че дори години. Нужно е само да го съхранявате в кутия на сухо място.
Всички знаем колко скъпи са ядливите златни люспи. Да, става въпрос за чисто 24-каратово злато и страхотния ефект, който придобива всяко едно ястие, гарнирано с него, но цената е много висока. Нещо наподобяващо на вид тази кулинарна глезотия можем да си направим сами у дома. Сложих от "златото" по една-две прашинки върху различни сладки, бонбони и френски макарони. Е, нямаше човек, на който първите думи да не бяха: "Какво е това? Злато ли е?"
Ако решите да опитате тази украса, нека кажа, че може да я направите в най-различни цветове. Аз избрах златния цвят, тъй като предстоят празнични дни. По същият начин може да направите сребърни люспи, червени, лилави, зелени и т.н. Необходими са само 3 съставки. Вода, желатин и боя. Ще се опитам с няколко думи да обясня как се случва всичко, както и с няколко снимки как се прави.
Нужно е съвсем малко количество много гореща вода. Само 15 мл. Добре е да е с точна мярка. Аз нямам толкова малка мерителна домакинска чашка, но се сетих да използвам такава от един сироп за кашлица. Водата трябва да е наистина гореща, но не и да ври, за да не унищожи желиращите свойства на желатина.
Другото, което е нужно е 6 г желатин на листа. Предполагам, че и с желатин на прах ще се получи, но трябва да увеличите количеството с 3-4 грама. Признавам, че не съм опитвала с желатин на гранули и не мога със сигурност да гарантирам крайния резултат. Желатин на листа в България се намира по-трудно (моя читателка ми спомена, че го има в Лидл), но може да потърсите в Интернет информация, как и откъде да си го набавите. Също така да видите и други варианти на тази украса с желатин на гранули. Сладкарска боя е третата съставка. Споменах, че цветовете са изцяло въпрос на избор.
Подгответе и няколко ленти ацетатно фолио, както и по-дебела четка за рисуване. Ако нямате ацетат може да изрежете няколко ленти от по-плътни найлонови папки за документи. Нужно е само да не са твърди, а пластични.
И така, накиснете желатина в 2 ч.ч. студена вода и го оставете за за 15 минути да омекне напълно. След това го изстискайте с ръце и го сложете в горещата вода. Разбъркайте и той ще се разтвори за секунди. Добавете боята. Може да е течна или прахообразна. Сложете толкова боя, че да се получи наситен цвят. Ако ползвате прахообразна златна или сребърна боя сложете 1 малка лъжичка. Разбъркайте добре.