понеделник, 18 юни 2018 г.

Огледална глазура (Mirror glaze)





Ако решите да покриете торта с огледална глазура (mirror glaze), ето как да я направите:

Продукти:

100 г натурален, млечен или бял шоколад
100 г глюкоза
100 г захар
50 г вода
1 пакетче желатин (7 г)
70 г подсладено кондензирано мляко




Приготвяне:
 
Залейте желатина с 2-3 с.л. вода. Оставете го да набъбне. В малка тенджерка сварете сироп от водата, глюкозата и захарта. Сиропът е готов когато достигне 103*. Ако имате термометър, ползвайте го. Ако не, това е температурата, която се получава 1 минута след кипване. Натрошете шоколада и го сложете във висок и тесен съд. Залейте го с горещия сироп и разбъркайте с лъжица. След като шоколадът се стопи налейте кондензираното мляко (млякото трябва да е гъсто, като разклатите кутията да не се чува и усеща плискане на течност), и сипете набъбналия желатин. С пасатор на високи обороти разбийте всичко до хомогенност. Няколко важни неща, които трябва да спазите при тази глазура: за да не се образуват много мехурчета въздух в нея, разбивайте с пасатора без ножа да се показва на повърхността. След това задължително я прецедете през фина цедка, за да стане максимално гладка. Сипете я в купичка и покрийте самата глазура с парче найлоново фолио. Притиснете с пръсти, за да залепне фолиото по нея и приберете за един или повече дни в хладилника. Така глазурата ще се спои и остатъчния въздух в нея ще изчезне. Може да съхранявате глазурата в хладилник до няколко седмици, а във фризер до няколко месеца. Когато решите да я ползвате я затоплете в микровълнова фурна или на водна баня до 35* и продължете нататък с полагането и́ върху тортата.

Варианти на цветове: Глазурата може да направите от натурален, млечен или бял шоколад. Бялата глазура е подходяща за оцветяване с различни хранителни бои. Примерно, може да я разделите в 3 отделни купички, които да оцветите различно. След това налейте в по-висок съд отделните цветове един върху друг, като ги редувате по няколко пъти. Ще обясня по-подробно. Да кажем, че имате бяло, черно и златно, като при тортата по-долу. В чаша или канче налейте малко черно. Върху него точно в центъра сипете малко бяло, а върху бялото златно. След това отново черно, бяло, златно и т.н.  Залейте тортата с глазурата, като я разнасяте на черти.




Как да нанесете глазурата: Тортата трябва да е замразена. Извадете я от фризера и я освободете от ринга. Отстранете фолиото и ацетатните ленти, ако сте сложили такива. Вземете кръгла тава и я покрийте с найлоново фолио. Върху него, в средата на тавата сложете един буркан, например от компот. Върху буркана поставете тортата. (Тортата трябва да бъде поставена достатъчно високо, за да може след това лесно да подпъхнете под нея шпатула и да я пренесете в чиния). С топли длани минете по ръбовете на тортата, за да я доизгладите. След това я залейте със затоплената до 35* глазура. Излейте глазурата смело наведнъж. Ако я наливате на тънка струйка ще останат следи по нея, тъй като от съприкосновението със замразената торта тя бързо се стяга. След като залеете тортата веднага оберете с шпатула капчитите, които се отцеждат по краищата. Пъхнете внимателно под тортата две лопатки или шпатули и пренесете в чиния за сервиране. Оставете тортата за 1-2 часа в хладилника и поднесете. Глазурата, която се е стекла в тавата върху фолиото може да ползвате повторно. Просто съберете краищата на фолиото, свийте на бохча и приберете във фризера.

*** 

Като заключение бих искала да обърна внимание на две неща. Първото е глюкозата в рецептата. Не я заменяйте с друго, тя е абсолютно необходима за еластичността на сместа. Ако се затрудните да намерите глюкоза в магазините, съвсем лесно може да си направите сами. Трайността е голяма и винаги ще имате под ръка глюкоза, когато ви потрябва. Тя е неизменна съставка в приготвяне на фини мусове и кремове, ганаш и различни видове трюфели и бонбони.  Заповядайте рецепта.

Второто нещо са хранителните бои. Няма значение дали ще ползвате прахообразни, течни или гелови. Ако са сухи разтворете предварително боята в няколко капки боя, за да може да се усвои лесно и равномерно от глазурата. С гел и течни бои се работи директно.



Надявам се да съм успяла добре да обясня как се приготвя тази ефектна и много вкусна глазура. На разположение съм за всякакви въпроси, ако не е достатъчно ясно. Приятно майсторене!






понеделник, 11 юни 2018 г.

Кюфтета от тиквички с мая




Сезонът на тиквичките е в разгара си и у дома на особена почит са кюфтетата с мая. Невероятно пухкави, сочни и ароматни! Подправките са изцяло въпрос на вкус. Таросът (естрагон) е също много подходящ като аромат за тези кюфтета. Сместа може да се изпече и във фурна, но тъй като в нея няма мазнина ще получите по-суха консистенция и кюфтетата ще се превърнат в нещо като кексчета, което изцяло се превръща в друго ястие. Ако решите да заложите на фурната, добавете олио в тестото. Въпреки всичко препоръчвам да ги опитате пържени. Ще останете очаровани! По желание поднесете с млечно-чеснов сос.

Продукти за около 30 кюфтета:

700 г тиквички (около 700 г)
сол на вкус
2 стръка ситно нарязан зелен лук
2 скилидки счукан чесън
2 яйца
1 пакетче суха мая
1 връзка ситно нарязани зелени подправки (копър, магданоз, мента или джоджен)
170 г брашно
олио за пържене

Приготвяне:

* Настържете тиквичките на едро ренде без да ги белите (кората ще направи сместа по-суха и плътна). Посолете и ги оставете да престоят 5 мин. Добре ги изстискайте с ръце от отделилата се течност, като взимате в шепа по малко от сместа.

* Добавете лука, чесъна, яйцата и подправките. Поръсете с маята и разбъркайте. Сипете брашното и отново добре разбъркайте всичко. Ако е нужно добавете още сол. Оставете сместа да втаса и увеличи обема си. За по-бързо активиране на маята може да сложите купата в леко затоплена фурна.

* В тиган сипете 1 пръст олио. Добре е да пържите в повече мазнина за да могат тиквичките добре да бухнат. Загрейте олиото и изпържете кюфтета, като гребвате с лъжица от сместа. Не пържете на силен огън за да може вътрешността им да не остане сурова. Отцедете кюфтетата върху кухненска салфетка и сервирайте леко топли или студени. Да ви е сладко!





четвъртък, 7 юни 2018 г.

Яйчени топчета с рулца от раци






 Продукти за около 16 - 18 топчета:

5 настъргани твърдо сварени яйца
60 г настърган кашкавал
60 г крем-сирене 
1 скилидка счукан чесън
1-2 с.л. ситно нарязан лук
настъргана кора от 1 лимон
сол и черен пипер на вкус
по желание лимонов сок на вкус
200 г настъргани рулца от раци

Приготвяне:

* В купа смесете яйцата, кашкавала, крем-сиренето, чесъна и лука. Овкусете с лимонова кора, сол и черен пипер. Разбъркайте добре и с навлажнени ръце оформете топчета с големина на орех.

* Оваляйте топчетата в настърганите рулца от раци и ги оставете в хладилник за час-два. Сервирайте като предястие с препечени филийки или крекери. Да ви е сладко!

*** Яйцата може да овкусите по друг начин. Ползвайте любими подправки, които биха подхождали на нежния морски привкус на рачешките рулца. Бих желала да ви дам още една идея, всъщност, да приготвите топчетата в обратен ред. Направете сместа не от яйцата, а от рачешките рулца заедно с останалите съставки. Оваляйте ги в настъргани яйца. В този случай не оставяйте топчетата за дълго в хладилника, тъй като жълтъкът засъхва и губи добрия си вид.