понеделник, 11 юни 2018 г.

Кюфтета от тиквички с мая




Сезонът на тиквичките е в разгара си и у дома на особена почит са кюфтетата с мая. Невероятно пухкави, сочни и ароматни! Подправките са изцяло въпрос на вкус. Таросът (естрагон) е също много подходящ като аромат за тези кюфтета. Сместа може да се изпече и във фурна, но тъй като в нея няма мазнина ще получите по-суха консистенция и кюфтетата ще се превърнат в нещо като кексчета, което изцяло се превръща в друго ястие. Ако решите да заложите на фурната, добавете олио в тестото. Въпреки всичко препоръчвам да ги опитате пържени. Ще останете очаровани! По желание поднесете с млечно-чеснов сос.

Продукти за около 30 кюфтета:

700 г тиквички (около 700 г)
сол на вкус
2 стръка ситно нарязан зелен лук
2 скилидки счукан чесън
2 яйца
1 пакетче суха мая
1 връзка ситно нарязани зелени подправки (копър, магданоз, мента или джоджен)
170 г брашно
олио за пържене

Приготвяне:

* Настържете тиквичките на едро ренде без да ги белите (кората ще направи сместа по-суха и плътна). Посолете и ги оставете да престоят 5 мин. Добре ги изстискайте с ръце от отделилата се течност, като взимате в шепа по малко от сместа.

* Добавете лука, чесъна, яйцата и подправките. Поръсете с маята и разбъркайте. Сипете брашното и отново добре разбъркайте всичко. Ако е нужно добавете още сол. Оставете сместа да втаса и увеличи обема си. За по-бързо активиране на маята може да сложите купата в леко затоплена фурна.

* В тиган сипете 1 пръст олио. Добре е да пържите в повече мазнина за да могат тиквичките добре да бухнат. Загрейте олиото и изпържете кюфтета, като гребвате с лъжица от сместа. Не пържете на силен огън за да може вътрешността им да не остане сурова. Отцедете кюфтетата върху кухненска салфетка и сервирайте леко топли или студени. Да ви е сладко!





четвъртък, 7 юни 2018 г.

Яйчени топчета с рулца от раци






 Продукти за около 16 - 18 топчета:

5 настъргани твърдо сварени яйца
60 г настърган кашкавал
60 г крем-сирене 
1 скилидка счукан чесън
1-2 с.л. ситно нарязан лук
настъргана кора от 1 лимон
сол и черен пипер на вкус
по желание лимонов сок на вкус
200 г настъргани рулца от раци

Приготвяне:

* В купа смесете яйцата, кашкавала, крем-сиренето, чесъна и лука. Овкусете с лимонова кора, сол и черен пипер. Разбъркайте добре и с навлажнени ръце оформете топчета с големина на орех.

* Оваляйте топчетата в настърганите рулца от раци и ги оставете в хладилник за час-два. Сервирайте като предястие с препечени филийки или крекери. Да ви е сладко!

*** Яйцата може да овкусите по друг начин. Ползвайте любими подправки, които биха подхождали на нежния морски привкус на рачешките рулца. Бих желала да ви дам още една идея, всъщност, да приготвите топчетата в обратен ред. Направете сместа не от яйцата, а от рачешките рулца заедно с останалите съставки. Оваляйте ги в настъргани яйца. В този случай не оставяйте топчетата за дълго в хладилника, тъй като жълтъкът засъхва и губи добрия си вид.






петък, 1 юни 2018 г.

Ягодово-спаначена торта





Спанакът е чудесен естествен оцветител и често се ползва в сладкарството. Не променя вкуса на съответното изделие, тъй като е доста неутрален, а и не се ползва в големи количества.

Продукти за форма 22-24 см:

блат:

50 г пресни спаначени листа
100 мл прясно мляко
2 яйца
120 г захар
100 мл олио
ванилия
180 г брашно
10 г бакпулвер

крем: (ганашът се приготвя ден предварително)

200 г натрошен бял шоколад
200 г гореща течна пълномаслена сметана
300 г натурално крем-сирене тип Филаделфия
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

ягодов сос:

250 г ягоди
50 г захар
сок от 1/2 лимон
20 г натурално царевично нишесте

друго:

400 г ягоди
мента, маточина или босилек за украса

Приготвяне:

* Блат: залейте спаначените листа с вряла вода. Захлупете съда и ги оставете за 10 минути да омекнат. Изцедете спанака добре и го залейте с млякото. Пасирайте до гладкост. В купа разбийте до пухкав крем яйцата и захарта. Добавете спаначеното мляко, олиото и ванилията. Накрай сипете брашното, пресято с бакпулвера и разбъркайте. Ще получите рядко кексово тесто. Покрийте кръгла форма с хартия за печене, а в средата сложете купичка или огнеупорна чаша. Излейте тестото във формата и изпечете в загрята на 180* фурна за около 30-35 минути. Проверявайте готовността с дървена клечка. Охладете блата и изрежете краищата му за по-добър вид. Разрежете го хоризонтално на две половини.

* Крем: залейте шоколада с горещата сметана и разбийте всичко до гладкост с пасатор. Излейте сместа в купичка, покрийте с найлоново фолио и приберете в хладилник за 1 ден. На следващият ден с миксер разбийте за кратко крем-сиренето. Прибавете охладения ганаш, който трябва да е с консистенция на гъсто кондензирано мляко. Подправете с ванилия и лимонова кора. Разбийте крема с миксер на средна скорост, докато стане гъст и подходящ за шприцоване.

* Ягодов сос: нарежете ягодите на половинки и ги посипете със захарта. Варете на слаб огън, докато омекнат. Прибавете лимоновия сок и нишестето, разтворено в малко студена вода. Кипнете още веднъж и пасирайте всичко до гладкост (гъстотата на соса определете сами. Ако ви харесва по-рядък добавете малко вода или намалете количеството на нишестето до 1 ч.л.). Претрийте соса през сито и охладете.

* Поставете единия блат в равна тортена чиния. Шприцовайте половината от крема и захлупете с втория блат. Отново с шприц нанесете останалия крем. Отгоре подредете плодовете, залейте с ягодов сос и украсете с прясна мента, маточина или босилек. Да ви е сладко!