Това много вкусно ястие може да приготвите ястието с цял заек, нарязан на порции. Аз ползвах само бутчетата и плешките, а от гърба приготвих друга гозба. Бихте могли да сготвите по същия начин пиле.
Продукти за 4 порции:
задните бутчета и плешките от 1 заек
4 с.л. масло
сол и черен пипер на вкус
5 с.л. лимонов сок
250 г гъби
2 стръка нарязан на ситно зелен лук
1 с.л. наситнен пресен розмарин
2 ч.л. нишесте
2 жълтъка
100 г заквасена сметана
Приготвяне:
* Поръсете месото със сол и черен пипер. Изпържете го до златисто в 2 с.л. от маслото. Пържете на слаб огън за да не прегори бързо мазнината. Залейте заешкото с 500 мл топла вода и 3 с.л. от лимоновия сок. Кипнете за 2-3 минути и прехвърлете в съд за печене (най-удобно е да приготвите ястието в един съд, подходяш и за котлон, и за фурна). За повече аромат може да сложите и кората на изцедения лимон. Печете в загрята на 180* фурна около 45 минути.
* В това време пригответе гъбите. Нарежете ги на едро и ги запържете в останалото масло. Залейте с 250 мл вода и гответе 2 минути. Отстранете ги от огъня и прибавете лука и розмарина. Овкусете със сол и черен пипер. Прибавете гъбите към заешкото в последните 10 минути от печенето.
* Размийте нишестето в останалия лимонов сок. Извадете ястието от фурната и внимателно прехвърлете месото в чиния. Сложете съда на котлона и сгъстете соса с лимоновото нишесте, като варите на тих огън 1-2 минути. Изключете котлона.
* Разбъркайте жълтъците със сметаната. Застройте соса, разбъркайте и не гответе повече за да не се сгъсти прекалено. Опитайте на вкус и ако е нужно посолете. Върнете месото обратно в съда и поднесете с парченца лимон и свежи подправки. Да ви е сладко!