сряда, 1 август 2018 г.

Заешко в лимонов сос




Това много вкусно ястие може да приготвите ястието с цял заек, нарязан на порции. Аз ползвах само бутчетата и плешките, а от гърба приготвих друга гозба. Бихте могли да сготвите по същия начин пиле.

Продукти за 4 порции:

задните бутчета и плешките от 1 заек
4 с.л. масло
сол и черен пипер на вкус
5 с.л. лимонов сок
250 г гъби
2 стръка нарязан на ситно зелен лук
1 с.л. наситнен пресен розмарин
2 ч.л. нишесте
2 жълтъка
100 г заквасена сметана

Приготвяне:

* Поръсете месото със сол и черен пипер. Изпържете го до златисто в 2 с.л. от маслото. Пържете на слаб огън за да не прегори бързо мазнината. Залейте заешкото с 500 мл топла вода и 3 с.л. от лимоновия сок. Кипнете за 2-3 минути и прехвърлете в съд за печене (най-удобно е да приготвите ястието в един съд, подходяш и за котлон, и за фурна). За повече аромат може да сложите и кората на изцедения лимон. Печете в загрята на 180* фурна около 45 минути.

* В това време пригответе гъбите. Нарежете ги на едро и ги запържете в останалото масло. Залейте с 250 мл вода и гответе 2 минути. Отстранете ги от огъня и прибавете лука и розмарина. Овкусете със сол и черен пипер. Прибавете гъбите към заешкото в последните 10 минути от печенето.

* Размийте нишестето в останалия лимонов сок. Извадете ястието от фурната и внимателно прехвърлете месото в чиния. Сложете съда на котлона и сгъстете соса с лимоновото нишесте, като варите на тих огън 1-2 минути. Изключете котлона.

* Разбъркайте жълтъците със сметаната. Застройте соса, разбъркайте и не гответе повече за да не се сгъсти прекалено. Опитайте на вкус и ако е нужно посолете. Върнете месото обратно в съда и поднесете с парченца лимон и свежи подправки. Да ви е сладко!





петък, 27 юли 2018 г.

Дантелен чипс





Представям ви лесна и бърза, но много ефексна украса. Наричат я "Дантелен чипс" и е подходяща за торти, сладкиши и солени ястия, тъй като вкусът е напълно неутрален. Всъщност, изобщо не може да се каже, че е нещо вкусно, но това е без значение. Важното е, че с тази изящна дантела можем да направим всяко ястие да изглежда изискано и специално.

В кратък видео-клип се опитах да ви покажа, как се прави дантелен чипс. Въпреки нагледното обяснение ще напиша и тук нужните продукти и начина на приготвяне.




Продукти:


40 мл олио
90 мл вода
10 г брашно
хранителна боя по избор

Приготвяне:

*  Бъдете точни с мерките.  Разтворете боята с водата. Добавете олиото и брашното. Разбъркайте всичко до гладка консистенция.

* Добре загрейте тиган с незалепващо покритие. Излейте сместа и я оставете за няколко минути докато се изпари всичката вода и се получи мрежа. Оставете дантелата да изстине.

* Пренесете я внимателно върху салфетка за да се отцеди от мазнината. Попийте и от горната страна. Начупете я на парчета, сложете ги в кутия между салфетки и съхранявайте на стайна температура. Приятно майсторене!



събота, 21 юли 2018 г.

Хашимаки (Hashimaki)






Hashimaki е ястие, което може да се опита на всяко улично парти в Япония. Името произлиза от използваните пръчици (хаши) и подготовката "maki" (ролки).

Тази вкусна бърза храна е вариант на Okonomiyaki - любима на всички японска палачинка (или пица, както понякога я наричат), с разнообразен богат пълнеж. Ястието е популярно в цяла Япония, но най-често се свързва с регионите Канзай и Хирошима. Приготвя се наистина бързо и в много  японски ресторанти това се прави пред очите на клиента.

Въпреки, че тестото на Хашимаки е същото като на Окономиаки, ястието е различно като вид и вкус. При Хашимаки то трябва да се изпържи тънко за да може лесно да се увие около пръчиците. А те помагат да се консумира лесно, което го прави идеална улична храна. Обикновено се сервира с малко майонеза и задължително със сос Окономиаки (може да го намерите в магазините на щандовете с източна храна).

Опитах се и аз да направя тези чудесни палачинки на клечка. У дома имаха бурен успех и реших да споделя малкия си опит с вас. Разбира се, в Интернет може да намерите безброй варианти, както и клипчета, които нагледно ще ви покажат как се приготвя Хашимаки стъпка по стъпка. Опитайте, няма да съжалявате.

Продукти за пълнежа:

500 г бяло пилешко месо
4 с.л. барбекю-сос
2 скилидки счукан чесън
1/4 ч.ч. зеле на ситно
1/4 ч.ч. моркови на ситно
1/4 ч.ч. зелен лук на ситно
сол и черен пипер на вкус
олио за намазване на тигана

Продукти за тестото:

2 яйца
2 ч.л. сух пилешки бульон
250 г брашно
400 мл хладка вода

Приготвяне:

* Първо пригответе пълнежа. Нарежете пилешкото на ивици и го мариновайте за 1-2 часа в барбекю-соса и едната скилидка чесън. Намажете тиган с малко олио и изпържете месото до зачервяване. Нарежете го на ситни кубчета и го смесете с останалите продукти за пълнежа.




* В купа сложете заедно всички продукти за тестото и разбъркайте до гладкост с бъркалка. Оставете сместа да отлежи 30 мин.

* Загрейте тиган с незалепващо покритие на средна температура. Намажете го с олио и с лъжица сипете малко от сместа. Разнесете я на тънък слой с опакото на лъжицата. Може да оформите кръг или елипса.

* Веднага поръсете с 1-2 с.л. от пълнежа и леко притиснете с лъжицата за да залепнат парченцата (работете бързо преди палачинката да се е втвърдила напълно). Ако желаете може да покапете върху тях малко от сместа за да се запечатат. Повдигнете палачинката с лопатка и с четка намажете с малко олио. Мазнината е важна, тъй като придава чудесен загар, сочност и вкус на месото. Обърнете палачинката и запечете до зачервяване.





* В единия край сложете две дървени шишчета или японски клечки. Увийте палачинката около тях и пренесете в чиния. По желание напръскайте с малко майонеза и сос Окономиаки. Поднесете веднага. Да ви е сладко!

*** Предлагам ви и домашен вариант на соса, ако не намерите в магазина. Разбъркайте 3 с.л. кетчуп с 3 с.л. сос Уорчестър, 1 с.л. мед и 1 с.л. соев сос.

Това е всичко. Надявам се да опитате този японски експеримент и да споделите мнението си.