Изключително апетитно ястие! Пилето се маже подкожно с ароматен пълнеж от задушен лук и масло. Това прави месото сочно, уханно и много вкусно. Пече се върху подложка от червен лук, от който след това се получава великолепен сос! Заслужава да опитате.
Продукти:
1 цяло пиле
2 шалота или една глава кромид лук
120 г меко масло
150 мл бяло вино
1 дафинов лист
2-3 глави червен лук
1 глава чесън
1 малък лимон
1 с.л. сушен естрагон или друга подправка по избор
1-2 ч.л. нишесте
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин
Приготвяне:
* Нарежете шалотите на ситно. Прибавете естрагона и налейте виното. Задушете на среден огън до омекване на лука. Отхлупете съда и оставете течността напълно да се изпари. Дъното на тенджерата трябва да е почти суха. Охладете лука и го смесете с мекото масло, черен пипер и сол. Разбъркайте на крем.
* Почистете, измийте и подсушете пилето. Посолете го отвън и отвътре. С пръсти внимателно отлепете кожата му, като започнете откъм гърдите. За да достигнете по-навътре може да използвате мека силиконова шпатула. Бъдете внимателни, за да не се разкъса кожата. Прокарвайте я бавно с лек натиск надолу към месото. Под отлепената кожа сложете на части от маслото. Като масажирате се старайте да избутате маслото възможно по-далеч. Остатъкът от маслото сложете заедно с лимона в кухината на пилето. (За да е по-сочен лимона го надупчете и сложете за 20-30 секунди в микровълнова фурна.)
* Намажете по-дълбок съд за печене със зехтин. Нарежете червения лук на дебели кръгове, а главата чесън на две половини. Подредете ги на дъното на тавата, прибавете дафиновия лист и посолете. По желание добавете няколко клончета мащерка.
* Извадете пилето в голяма чиния. Претрийте през сито червения лук, чесъна и отделилия се при печенето сос. Сгъстете на котлона с малко нишесте, размито в 50 мл вода. Ако искате повече сос добавете 200 мл пилешки бульон и още една лъжичка нишесте. Овкусете със сол и черен пипер и сервирайте към печеното пиле. Да ви е сладко!