сряда, 19 януари 2011 г.

Малка хрупкава закуска




Продукти

1 франзела
зехтин
1 скилидка чесън

1 малка тиквичка
2 кисели краставички
2 твърдо сварени яйца
1 скилидка счукан чесън
3-4с.л.майонеза
1 ч.л.люта горчица
1 стебло от целина
сол и черен пипер на вкус





Приготвяне

* Нарежете франзелата на филийки и леко ги намажете със зехтин от двете страни. Запечете ги от двете страни в сух тиган до зачервяване. Още горещи ги натъркайте с чесъна.

* Настържете тиквичката на едро ренде заедно с кората. Посолете я и добре я изцедете с ръце от сока. Нарежете на ситни кубчета яйцата, краставичките и целината и ги добавете към тиквичката. Подправете със сол и пипер и объркайте всичко с горчицата и майонезата, в която сте сложили скилидката счукан чесън.

* Сервирайте филийките с лъжица от полученият дип.

Рецептата преди много време видях при Айн, но я измених според моят вкус.




* Чесновите филийки са подходящи за риба, пастет и сирене. Ето и още един вариант :

Разбъркайте малко рикота с настъргано синьо сирене и лъжица квасена сметана. Сложете от сместа върху филийките и поръсете с печени счукани бадеми. Да ви е сладко!


петък, 14 януари 2011 г.

Капрезе в зимен вариант




     Една любима за всички салата в нов прочит. Моцарелата е прясно сирене, което при затопляне много лесно се размеква, става пластично и лесно за работа. Обработено по този начин от него се правят различни рула с какви ли не пълнежи. Това е стара и позната техника, но аз днес искам да ви предложа един от многото варианти на салата " Капрезе". Защо зимен? Защото е със сушени домати и готово босилеково песто, а не с пресните продукти. Ще се радвам, ако ви допадне тази глезотийка! 


Продукти

моцарела
сушени мариновани домати
готово песто "Дженовезе"





Приготвяне

* Може да си купите от магазина бурканче с мариновани сушени домати, както и готово песто. Аз си ги правя сама. Ако решите да си направите и вие, ето как :

   Накиснете сушените домати в гореща вода докато омекнат. Изцедете ги добре с ръце и ги сложете в буркан. Между тях поръсете подправки (пресни или сухи) по ваш вкус - риган, босилек, розмарин, салвия и др. Аз слагам и нарязани на тънки филийки няколко скилидки чесън. Залейте доматите със зехтин и съхранявайте на хладно място.

  Босилекът е зелена билка, която като се замрази потъмнява и губи свежия си зелен цвят. Затова повече се ползва сушен през зимата. Когато е сезонът на босилека аз накъсвам само листата на няколко големи китки, слагам ги в блендера и добавям много малко вода, колкото да може да се завърти ножа на уреда. Смилам ги фино и получената босилекова каша наливам във формички за лед. След като се замразят имам прекрасни концентрирани кубчета с босилек. Водата в него го изолира от допълнителния досег с кислорода и така той не се окислява и не загубва зеления си цвят. Съхранявам ги в пликчета и когато ми потрябва босилек просто си взимам няколко кубчета. Пестото през зимата го правя от тях.

* Дойде ред на моцарелата. Можете да я потопите във вряла вода цялата, както е на бучка, но на мен ми беше по-удобно да я нарежа първо на кубчета. И така, нарежете сиренето на парчета с големина на орех. Сложете ги за 20-30 секунди във вряла, но не кипяща вода. Сами преценете колко да ги държите в нея. Сиренето трябва да омекне и да стане пластично като пластелин. За мое улеснение слагах по две или три парченца сирене в малка цедка и заедно с нея ги топвах във водата. Така по-лесно се наблюдават и вадят. Извадете парченцата сирене върху дъска. Леко ги натиснете с пръсти за да оформите питка. В средата сложете малко песто и парченце домат.




* Загърнете плънката със сиренето като оформите топчица. Ако през това време сиренето е изстинало и краищата му не могат да залепнат едно към друго, просто леко ги топнете в горещата вода. Те веднага ще омекнат и така ще можете да направите гладка сфера. Ако желаете, за по-добър вид завийте топчиците докато са още топли в парче найлоново фолио и стегнете добре.

* Сервирайте вашата салата "Капрезе" с допълнителни парченца от маринованите домати и полята със зехтин. Да ви е сладко!


* На същият принцип със затоплянето на моцарелата може да направите цяло руло. Сложете две бучки сирене в горещата вода да омекнат добре. Извадете ги,сложете ги една върху друга и ги покрийте с найлоново фолио. Разточете сиренето с точилка на тънка кора. Отстранете фолиото и разнесете плънка по ваше желание : гъби, бъркани яйца, задушени зеленчуци, шунка, други сирена и т.н. Ако плънката ви е гореща още по-добре ще залепне за моцарелата. Работете бързо, защото сиренето бързо изстива и губи еластичността си. Завийте всичко на стегнато руло, опаковайте го във фолио и отново пристегнете добре. Съхранявайте го в хладилника докато се стегне напълно. Нарежете на тънки филийки и сервирайте като предястие или със зелена салата.

 И една класическа салата Капрезе, просто подредена малко по-различно!











вторник, 11 януари 2011 г.

Пица полента





Продукти за 4 пици:

3 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. царевичен грис за качамак
40 г масло
сол на вкус
продукти за гарниране на пица

Приготвяне:

* В тенджера кипнете млякото и маслото. Овкусете със сол. Намалете силата на огъня до умерен и сипете на струйка качамака, като бъркате с бъркалка или дървена лъжица. Гответе под непрекъснато бъркане 2-3 минути на слаб огън. 

* Разделете полентата на четири части. Всяка сипете върху хартия за печене и оформете на кръг.




* Разточете с точилка и с шпатула направете краищата гладки. Докато е топла полентата се оформя много лесно. 




* Пренесете в тава (тави) пиците заедно с хартията. Гарнирайте според вашия вкус с любимите си продукти за пица и изпечете в загрята фурна  на 200° до зачервяване. Да ви е сладко!