понеделник, 19 януари 2015 г.

Гости

сряда, 14 януари 2015 г.

Сьомга в балсамов сос





Непременно опитайте соса на вкус преди да го махнете от огъня. Балансирайте го така, както на вас ще ви хареса най-много. Рибата по-скоро се пече, отколкото се пържи в зехтина. Той е малко количество, тъй като сьомгата е мазна риба. Котлетите са доста дебели и затова е добре да се пържат на по-слаб огън. Така ще се сготвят равномерно, мазнината няма да прегори, а месото ще остане сочно и със свеж цвят. Можете да изпечете сьомгата и във фурна, но за конкретната рецепта не го препоръчвам. Рибата във фурна ще стане по-скоро задушена, ще прилича на варена и ще изгуби голяма степен от чудесния си вкус.

Продукти за 2 порции:

2 котлета сьомга
1 с.л. брашно
1 с.л. зехтин
сол

сос

20 г масло
1 с.л. ситно нарязан лук
1 скилидка счукан чесън
1 ч.л. нарязан розмарин
50 мл бяло вино
1 с.л. мед
40 мл балсамов оцет
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* За соса запържете в маслото лука, чесъна и розмарина. Налейте виното и гответе 2-3 минути за да се изпари остротата на алкохола. Прибавете меда и оцета. Гответе още 2-3 минути докато течността се редуцира и овкусете със сол и черен пипер.

* Посолете парчетата риба и ги поръсете с брашно. Загрейте зехтина в тиган и сложете рибата вътре. Пържете на среден огън от двете страни около 5-6 минути.

* Сервирайте рибата полята със сос и гарнирана със свежа салата. Да ви е сладко!






сряда, 7 януари 2015 г.

Пиле с авокадо и чери домати





Може да запържите месото няколко часа предварително, дори и от предния ден. Ако ви се наложи да подготвите и авокадото предварително, натъркайте го с лимонов сок за да не почернее. Аз направих ястието с жълто сирене за да е по-контрастно. Може да подберете сирене, което ви харесва най-много. Мисля, че и със синьо ще стане чудесно, особено, ако накрая го поръсите с малко запечени бадеми.

Продукти за 4 порции:

4 парчета пилешки гърди
сол и черен пипер на вкус
1-2 с.л. табаско
2 с.л. олио
2-3 клончета чери домати
1 стрък розмарин
1 авокадо
80 г настърган кашкавал

Приготвяне:

* Овкусете месото със сол, пипер и табаско. Оставете да се маринова за 20 минути.  Изпържете го за 2-3 минути в олиото и прехвърлете в тавичка.  

* Около месото подредете чери доматите, розмарина и полейте с мазнината от пърженето. Почистете авокадото и го нарежете на резенчета. Наредете го върху пилешките гърди, поръсете с кашкавал и запечете за 10-15 минути в загрята фурна на 200*. Да ви е сладко!