понеделник, 18 май 2015 г.

Терин от патешки дроб






Продукти за 2 порции:

100 г патешки или гъши дроб
1 с.л. кедрови ядки
1 с.л. нарязани сушени плодове по избор
1 с.л. бренди, коняк или уиски
2 щипки мащерка
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* Нарежете дроба на малки парчета и го смесете с всички останали продукти.

* Сипете сместа върху парче найлоново фолио. Завийте на стегнато руло и добре завържете краищата на фолиото.

* Ще получите форма на малък салам. Завийте терина в лист алуминиево фолио. Двата вида фолио в случая са важни. Найлоновото не разрешава да изтече мазнината от дроба, а алуминиевото ще допринесе до по-доброто задушаване на ястието.

* Гответе терина 10 - 15 минути на пара. В никакъв случай не го варете във вода. Ако имате малка форма за печене на терин може да го приготвите във фурна на водна баня.

* Сервирайте терина добре охладен с препечени филийки. Да ви е сладко!




 



неделя, 17 май 2015 г.

вторник, 12 май 2015 г.

Салата с аспержи, ягоди и козе сирене




Аспержите са фин зеленчук и трябва да се отнесем към тях с подобаващо внимание. След термична обработка трябва да останат хрупкави и сочни. Ето какво е нужно за да ги сварите правилно. В дълбока тенджера кипнете подсолена вода и пуснете в нея аспержите. Сварете ги за десетина минути. Проверявайте дали са готови в най-дебелата им част. Трябва да останат хрупкави и в никакъв случай да не са разварени. Времето на варене зависи от вида и дебелината на аспержите. Понякога са нужни до 5 минути, понякога десетина.
В зависимост от това, какви аспержи сте купили трябва да ги почистите по различен начин. При зелените аспержи с белачка за зеленчуци се обелва само 1/3 от стеблото, като се започва от най-дебелата част. Ако са тънки и млади няма нужда изобщо да се белят. Белите и лилави аспержи се белят по цялата дължина на стеблото. След като сварите аспержите ги шокирайте със студена вода и отцедете.

Продукти за 4 салати:

1 връзка зелени аспержи
12 ягоди
100 г меко козе сирене
40 г натрошени бадеми
сол, зехтин и лимонов сок на вкус

Приготвяне:

* Вече знаете как да сварите оспержите. Нарежете ги на парчета, а ягодите на резенчета. Подредете всичко в чинии и поръсете с натрошено сирене и бадеми. Подправете със сол, лимон и зехтин. Да ви е сладко!




неделя, 10 май 2015 г.

Маринована сьомга с хрян и червено цвекло




Ако харесвате по-силни аромати може да поръсите сьомгата с черен пипер, кориандър, семена от копър или резене. Не е нужно да ползвате морска сол, готварската ще ви свърши чудесна работа.

Продукти:

прясна сьомга филе около 1 кг
2 с.л. сол
2 равни с.л. захар
настъргана кора от 1 лимон
5 с.л. настърган хрян
1 глава настъргано на ситно сурово червено цвекло




Приготвяне:

* Смесете солта и захарта и натрийте парчето риба от всички страни. Ако е тънко намалете с 1/3 количествата сол и захар.

* Поставете рибата в кутия и я поръсете с лимоновата кора. Намажете я с хряна и плътно покрийте отвсякъде с цвеклото. Затворете кутията и приберете в хладилника.

* Оставете рибата да се маринова 2 дни, като периодично я обръщате.

* Почистете рибата от полепналата марината и я изплакнете със студена вода. Подсушете добре и увийте в найлоново фолио. Сервирайте сьомгата нарязана на тънки резени с черен хляб или препечени филийки. Да ви е сладко!





вторник, 5 май 2015 г.

Липови сармички





Единствено през пролетта може да направите сарми с липови листа. Наберете млади, светлозелени листа. Тъй като са много нежни не е нужно да ги попарвате предварително, преди да ги навиете на сарми. По време на месенето на каймата добавете малко вода за да стане по-сочна. Тъй като липовите листа нямат характерен вкус и аромат, подправете богато каймата с пресните зеленчуци и в никакъв случай не пропускайте лимона.

Продукти:

800 г кайма смес телешко и свинско
3 стръка зелен лук, само зелената част
3 стръка пресен чесън, само зелената част
връзка джоджен
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
малка шепа ориз
3-4 с.л. олио
около 80-100 листа от липа
сок от 1/2 лимон



Приготвяне:

* Нарежете на ситно лука, чесъна, джоджена и магданоза. Прибавете ги към каймата и заедно с ориза омесете добре. Подправете със сол и черен пипер.

* Почистете липовите листа от дръжките и ги измийте. Във всяко сложете по малко кайма и завийте на сарми.

* В тенджера подредете сармите плътно една до друга. Залейте с вода, добавете олиото и лимоновия сок и посолете. Захлупете с чиния за да не изплуват сармите по време на готвенето. Задушете на тих огън около 45 минути. Сервирайте сармичките топли с кисело мляко.




неделя, 3 май 2015 г.

Агнешки котлети с хрупкава коричка




Агнешките котлети са изключително нежно и крехко месо, което изисква минимална термична обработка. Дали са на грил, пържени или печени във фурна няма значение. Важното е да не се готвят дълго време за да не изсъхне месото. В повечето държави агнешките котлетчета се хапват приготвени алангле или медиум. Преценете как ви харесва на вас, но не ги преизсушавайте.

Продукти за 4 порции:

12 агнешки котлета
сол и черен пипер на вкус
20 г масло
1 с.л. зехтин
2 картофа
100 г кашкавал или друго твърдо сирене
1 ч.л. нарязан розмарин
1-2 с.л. кедрови ядки

Приготвяне:

* Овкусете котлетите със сол и черен пипер. Запържете ги за кратко в двата вида мазнина колкото да се запечатат.

* Настържете картофите и кашкавала на едро ренде. Измийте картофите в подсолена вода, отцедете ги и попийте излишната влага с кухненска салфетка.

* В купа смесете картофите, кашкавала, розмарина и кедровите ядки.

* Подредете котлетите в тава, покрита с хартия за печене. Върху тях сложете по малко от сместа.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете месото за около 20 минути. Да ви я сладко!