За този ароматен пай бих препоръчала сорт тиква с по-плътнаи по-оранжева вътрешност. Хокайдо или тиква-цигулка са много подходящи, тъй като са по-сухи и захарни.
Продукти:
Продукти за пай 24 см:
маслено тесто:
300 г брашно
100 г фино смлени бадеми
80 г пудра захар
2-3 щипки сол
150 г студено масло на кубчета
1 яйце + 1 жълтък
ванилия
пълнеж:
400 г пюре от печена или варена тиква
100 г кафява захар
50 мл гореща течна пълномаслена сметана
1 яйце
200 г натурално крем сирене
1 ч.л. микс кардамон, канела, джинджифил
настъргана кора от 1 портокал
ванилия
Приготвяне:
* За масленото тесто смесете брашното, бадемите, захарта и солта. Прибавете студеното масло, нарязано на кубчета и с пръсти направете маслени трохи. Сложете яйцето, жълтъка, ванилията и бързо омесете тесто. Завийте го в найлоново фолио и го оставете в хладилника за 30 минути.
* Разточете тестото на тънка кора около 3 мм и го поставете в кръгла тортена форма 24 см, покрита с хартия за печене или форма за пай. Направете отстрани борд и надупчете кората с вилица. Изпечете маслената основа до бледо розово в загрята на 170* фурна за около 15 минути. От останалото тесто направете бисквити, с които може да украсите сладкиша.
* За крема карамелизирайте захарта, докато получите светъл карамел. Сипете в него сметаната и разбъркайте до хомогенност. Накрая добавете и тиквеното пюре. Сложете яйцето, крем сиренето и разбъркайте всичко на гладък крем. Овкусете с подправките, ванилия и портокалова кора.
* Сипете тиквената смес в маслената подложка и доизпечете пая още 20 минути във фурна загрята на 160*. Оставете сладкиша да престои един ден в хладилника преди да го сервирате. Украсете го с бисквити, кокос или пудра захар.