сряда, 10 февруари 2010 г.

Шоколадови пасти





Продукти за блата

2 яйца
3 с.л.захар
2 с.л.какао
1 ванилия

2-3 с.л.коняк

Карамел

1 ч.ч.захар
1 с.л.мед
75 г масло
200 г квасена сметана
200 г ядки по избор
портокалови и лимонови кори

Крем

200 мл течна пълномаслена неподсладена сметана
150 г млечен шоколад

суров шамфъстък за поръсване

Шоколадови плочки

100 г натурален шоколад






Приготвяне

* Разбийте на пухкав крем яйцата със захарта и ванилията докато утроят обема си. Пресейте какаото и го прибавете на малки части като бъркате внимателно с лопатка. Постелете с хартия за печене правоъгълна тава (най-удобно е да ползвате тавата на самата фурна) и сипете тестото
вътре. Загладете го и изпечете в предварително загрята фурна на 170*.

* След като блатът се охлади добре го нарежете на правоъгълни парчета и леко го сиропирайте с коняка.

* Карамелизирайте заедно захарта и меда. Дръпнете от котлона и прибавете маслото. Разбъркайте и сипете сметаната. Отново разбъркайте за да стане хомогенна сместа. Ако карамела се втвърди от студената сметана го сложете за кратко отново на котлона. Накрая добавете и ядките.

* Разпределете карамелената смес по изрязаните подложки от блата докато още е леко топла.






* Загрейте сметаната до кипване. Махнете я от огъня и сипете в нея шоколада. Разбъркайте докато шоколадът се стопи напълно и ставете крема да изстине. Сложете го за няколко часа в хладилника, а след това го разбийте с миксер докато стане на пухкав крем. Приберете го отново в хладилника докато стане време да го използвате.

* Стопете на водна баня натуралния шоколад.Изрежете от хартия за печене шаблони с размерите на парченцата блат.Намажете ги тънко с шоколад и ги оставете на студено да се втвърдят.Отлепете ги внимателно. За всяка паста са ви нужни по две шоколадови плочки.

* Сипете ганаша в пош и шприцовайте малки топчици върху карамелените основи.Посипете с натрошен шамфастък.








* Върху крема поставете шоколадова плочка,отново шприцовайте с крем,поръсете с шамфъстък и завършете пастата с втора шоколадова плочка.Украсете по желание.














сряда, 3 февруари 2010 г.

Карамелизиран ябълков сладкиш





Продукти

1 ч.ч. захар за карамела
75 г масло за карамела
5-6 зелени ябълки
2 яйца
125 г много меко масло
4 с.л.захар с връх
1 ч.ч.брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
1 ванилия
400 г пълномаслено кисело мляко
200 г заквасена сметана
80 г пудра захар
1 ванилия
1 ч.ч.кокосови стърготини

Приготвяне

* Сипете киселите млека в тензух и ги оставете в хладилника да се изцедят добре. Смесете гъстото мляко със сметаната и ванилията и разбийте с миксер на гладък крем. Подсладете на вкус с пудра захар. Оставете крема в хладилника докато приготвите сладкиша.

* Карамелизирайте захарта и я изсипете в кръгла тавичка с диаметър около 24-26 см. Наклонете тавата на всички страни за да може карамела да полепне равномерно навсякъде. Сложете върху него маслото. От топлия карамел то само ще се стопи.







* Почистете ябълките,обелете ги и ги нарежете на резенчета. Подредете ги върху карамела като розетка. Аз обичам сладкиша с повече ябълки и затова резенчетата са ми по-дебели.





* Разбийте с миксер маслото и захарта на пухкав крем и добавете едно по едно яйцата. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията и ги сипете в крема. Разбъркайте. Нанесете внимателно тестото на малки части върху ябълките. Ако го изсипене цялото в средата като започнете да го разпределяте по ябълките ще ги разместите. Тестото е доса гъсто, затова аз го сипвам на малки части навсякъде с лъжичка, а после го разпределям с двата показалеца на ръцете си. Така няма опасност да се разместят ябълките.







* Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна. След като се охлади почти напълно го обърнете върху равна кръгла чиния. Помогнете си с ножче и минете с него по края на тавата за да отделите краищата. Така ще го обърнете по-лесно.







* Накрая намажете сладкиша с крема и посипете с кокос. Аз го запичам предварително леко във фурната колкото да порозовее. Така става по-ароматен. Да ви е сладко!


.

понеделник, 1 февруари 2010 г.

Крем със сушени плодове в сос от черен чай




Продукти за крема

500г Рикота
200г захар
настъргана кора от 1 лимон
1 ванилия
2 с.л.квасена сметана
10 белтъка

Продукти за соса

200г микс от сушени плодове
1/2 пръчка канела
500мл отвара от черен чай
100мл гроздов сок

Приготвяне

* Разбийте Рикотата с половината захар и сметаната. Прибавете ванилията и лимоновата кора.

* Отделно разбийте белтъците на сняг. Добавете постепенно останалата захар като продължавате да разбивате докато се стопи захарта и се получат твърди връхчета.

* Смесете с внимателно бъркане Рикотата и белтъците. Изсипете крема в тензух и го поставете в цедка. Оставете в хладилник 24 часа за да се изцеди добре.

* Залейте плодовете с отварата от черен чай и гроздовия сок. Поставете пръчката канела и ги оставете да престоят една нощ. Отцедете ги и редуцирайте соса до сгъстяване. Ако го искате по-плътен го сгъстете с 1/2 ч.л.нишесте,разтворено в малко вода.

* Сипете крема в купички като загребвате с лъжица без да го бъркате. Той е много лек и и ефирен. Наситен е с много въздух и ако го разбъркате балончетата в него ще спаднат. Посипете го с плодовете,залейте със сос и поднесете.


Изключително лек,ароматен и вкусен десерт. Благодаря на Драго за рецептата.

събота, 23 януари 2010 г.

Фокача с печен чесън,сушени домати и лук





Продукти за тестото

500 г брашно
150 г квасена сметана
100 мл хладка вода
1 яйце
20 г прясна мая
2 с.л.зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар

Продукти за гарниране

чеснова салца
1 глава кромид лук
розмарин, мащерка
зехтин




Приготвяне

* Натрошете маята я размийте с водата. Прибавете захарта и толкова брашно,че да получите гладка каша. Покрийте съда с кърпа и останете да кваса шупне.

* Сипете във втасалият квас яйцето,сметаната,зехтина и солта и разбъркайте. Започнете постепенно да прибавяте брашното и омесете гладко и еластично тесто. Ако е необходимо прибавете още малко брашно. Оставете тестото покрито с кърпа да удвои обема си.

* Намажете със зехтин дъното на тава и грубо разстелете тестото в нея на правоъгълна кора,дебела около 2-3 см. С нож тук там направете разрези в тестото. Намажете го със зехтина от чесновата салца. Нарежете лука на полумесеци и го сложете върху тестото. По същият начин наредете и сушените домати от салцата, както и скилидки от чесъна. Поръсете с подправките и изпечете фокачата в предварително загрята на 180*фурна.




Това е любим хляб в къщи. Става изключително ароматен и пикантен. Да ви е сладко!

.

петък, 22 януари 2010 г.

Торта Шварцвалд








Блат

125 г брашно                                                                     
10 г какао
50 г захар
1 ванилия
щипка сол
100 г меко масло

Блат от бисквитено тесто

4 яйца
2 с.л.гореща вода
100 г захар
1 ванилия
75 г брашно
30 г пшеничено нишесте
10 г какао
1/4 ч.л.канела
1/2 ч.л.бакпулвер

Пълнеж

750 гр почистени вишни(пресни,замразени или от компот)
75 гр захар
100 мл вода
1 ванилия
1 ч.л.с връх пшеничено нишесте
20 мл кирш(черешово бренди) или друг подходящ алкохол
750 мл течна подсладена на вкус пълномаслена сметана
2 ванилии
50 мл кирш или друг алкохол
100 гр черен шоколад




Приготвяне

* Сипете в купа всички сухи съставки за блата и разбъркайте. Добавете маслото и разбийте за кратко всичко с миксер като използвате бъркалките за тежки теста.С ръце съберете получилите се маслени трохи на топка тесто и го оставете да се охлади и втвърди в хладилника за 30 мин.
Изрежете кръг от хартия за печене с размерите на тортената форма,в която ще печете блата и върху него разточете масленото тесто на тънка кора. Прехвърлете го заедно с хартията във формата,надупчете с вилица и изпечете в предварително загрята на 170*фурна.

* За бисквитения блат разбийте много добре яйцата с горещата вода. Сипете захарта и продължете да биете докато получите пухкав гъст яйчен крем. Пресейте заедно всички останали съставки и ги добавете към яйчната смес.Сипете тестото в същата тортена форма,в която сте пекли маслената подложка
отново покрита с хартия. Изпечете в предварително загрята на 170*фурна. След като блатът изстине го разрежете хоризонтално на две части.

* Кипнете вишните с водата и захарта за 2-3 мин. Извадете ги с решетъчна лъжица и към сока сипете алкохола,ванилията и нишестето,разтворено в малко вода.Ако сокът е по-малко от 1 ч.ч.добавете още малко вода.След като течността се сгъсти сложете в нея вишните и кипнете отново всичко.Дръпнете
от огъня и оставете плодовете да се охладят добре.

* В равна тортена чиния поставете маслената кора.Пренесете я внимателно заедно с хартията,тъй като е много крехка и чуплива. Измъкнете внимателно хартията.Върху масленият блат наредете 1/2 от вишните заедно със сгъстения сок.Върху тях равномерно размажете 1/3 от разбитата със захар(на вкус) и
ванилия на сняг сметана. Върху нея сложете едната половина от бисквитения блат и го сиропирайте с половината от останалия алкохол,разреден с малко вода.Наредете вишните и върху тях отново разпределете половината от останалата сметана.Сложете другият блат,сиропирайте с алкохола и намажете готовата торта
със сметана отгоре и отстрани.

* Гарнирайте тортата с едро настърган шоколад.

Източник Dr. Oetker.






понеделник, 18 януари 2010 г.

Медено портокалов кекс



Продукти

2 яйца
1 непълна ч.ч.кафява захар  (140г )
1/2 ч.ч. бяла захар  (60г )
1/2 ч.ч.течен мед  (180г)
1/2 ч.ч.олио  (100мл)
1/2 ч.ч.портокалов сок  (100мл)
настъргана кора от 1 портокал


1 1/2 ч.ч.пресято брашно  (300г)
1 с.л. нес кафе
1/4 ч.л. сода за хляб
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л.канела
1/4 ч.л. смлян кардамом
1 ванилия




Приготвяне

* Разбийте леко яйцата със захарта. В друг съд смесете меда,портокаловия сок и кора и олиото. Прибавете ги към яйцата и разбъркайте добре.

* Смесете всички сухи съставки и ги добавете към яйчната смес.

* Намаслете и поръсете с брашно кексова форма. Сипете в нея тестото и изпечете кекса в предварително загрята на 170*фурна. Проверявайте с дървена клечица дали кекса е изпечен. Ако започне бързо да покафенява отгоре,  може да го покриете с алуминиево фолио.



.