събота, 20 март 2010 г.
Крем супа от кореноплодни с пилешко месо
Продукти
3 картофа
2 моркова
парче глава целина
1 корен пащърнак
2 гулии (земна ябълка)
малко парче пресен джинджифил
50г масло
3-4сл. квасена сметана
сол на вкус
200г пилешки гърди
2 с.л.зехтин
2 стръка зелен лук (само бялата част)
1 скилидка чесън
1 с.л.ситно нарязан пресен джинджифил
1 голяма гъба печурка
шепа сурово кашу
босилек
сол и черен пипер на вкус
Приготвяте
* Почистете зеленчуците за супата,нарежете ги на парчета и ги сварете във вода заедно с маслото. Пасирайте на гладък крем. Разредете с толкова вода,колкото сами прецените. Разбъркайте сметаната с бъркалка и я сипете в супата.Кипнете още веднъж всичко и посолете.
* Запечете ядките в сух тиган и ги извадете в купичка. Нарежете месото на малки парченца и го запържете за няколко минути в зехтина. Нарежете ситно джинджифила,лука и чесъна и ги добавете към пилето.Гответе още 1-2 мин.и извадете месото при кашуто. В същия тиган сложете нарязаната гъба и я запечете. Не добавяйте повече мазнина. Нека гъбата по-скоро се запече,отколкото пържи. Ароматът и така е много по-хубав. Накрая съберете в тигана всички съставки и посипете с малко босилек.Подправете със сол и пипер.
* Сервирайте супата като в средата на всяка чиния сложите 2 лъжици от месото.
Бял хляб без месене
Продукти
15 г прясна мая или 1/2 пакетче суха
300 мл хладка вода
2 с.л.олио или зехтин
1 ч.л.захар
1/2 ч.л.сол
400 г брашно
мак или други семена по ваш избор
Приготвяне
* Разтворете маята във водата. Прибавете мазнината, солта и захарта. Започнете да сипвате брашно като бъркате непрекъснато с лъжица. Трябва да получите много гъсто лепкаво тесто. Трябва да усетите, че вече ви е трудно да го обърквате с лъжицата. Лично аз бъркам направо с ръка. Може да ползвате кухненски робот или миксера, но с бъркалките за тежки теста, които са като спирали.
* Намажете кексова форма с масло и я посипете навсякъде вътре с макови семена. Сипете тестото вътре.Виждате, че от това количество вода и брашно тестото е съвсем малко. Заема най-много 1/3 от формата.
* Оставете тестото на топло да втаса. Аз загрявам фурната за минутка на 50-60* и я изключвам. Слагам формата с хлебчето вътре и така ускорявам процеса на втасване. След 230 - 40 минути е готово за печене. Трябва да утрои обема си.
* Загрейте предварително фурната на 200*. Изпечете хлебчето за 20 мин. или докато стане леко и при почукване върху кората издава кух звук.
Това е най-бързият и лесен хляб. Става с твърда и хрупкава коричка, а вътре е на шупли - мек и еластичен. По този начин можете да си направите най-различни видове хляб .... с различни брашна, семена, ядки, подправки и т.н. Експериментирайте. Да ви е сладко!
.
четвъртък, 18 март 2010 г.
Пилешко тимбалче
Продукти за 4 порции
400 г бяло пилешко месо
2 глави стар лук
1 ч.л.куркума
1/2 ч.л.мащерка
1 каф.ч.бяло вино
2-3 с.л.зехтин
4 пресни гъби
4 резенчета синьо сирене
сол и черен пипер на вкус
масло и галета за формичките
Приготвяне
* Нарежете месото на тънки шницели и го изтънете с домакинско чукче за пържоли.Посолете и поръсете с черен пипер.
* Нарежете лука на полумесци и го задушете в половината зехтин заедно с виното,малко мащерка и куркумата. Посолете на вкус.
* Нарежете гъбите на резенчета и ги сотирайте в останалата мазнина. Подправете с мащерка,сол и пипер.
* Намажете формички за крем карамел(или други огнеупорни чаши) с масло и поръсете с галета. Наредете шницелите на дъното и по стените на формичките като оставите краищата им свободно да висят навън.Сипете по 1 с.л. от задушения лук и притиснете. Върху него натрошете малко сирене,след това сложете от гъбите.Върху тях отново сложете сирене и завършете с лук. Отново притиснете добре пълнежа. Загърнете краищата на месото за да затворите плънката. Намажете със зехтин,поръсете с галета и изпечете ястието в силна фурна,предварително загрята (220*). Печете не повече от 10-15 мин.
* Сервирайте тимбалчетата топли с подходяща гарнитура.
Могат да се направят един ден предварително и да се съхраняват в хладилник,а в последния момент да се изпекат.
понеделник, 15 март 2010 г.
Вариации на тема "Тирамису със зелен чай"
На вашето внимание предлагам един различен вариант за тирамису. Зеленият чай Matcha е фин и нежен на вкус. Изключително популярен и модерен в днешно време в кулинарията. С него се правят не само сладкиши,а и солени ястия,различни винегрети и дресинги и т.н. С други думи ... подходящ е за всичко,не само за японските чайни церемонии. Такъв чай в София вече можете да намерите в едно мъничко,но страхотно заредено магазинче за подправки на ул."Иван Асен II №9. Там ще намерите и всякакви други глезотии ... посетете го,няма да съжалявате.
Това,което ще ви предложа всъщност не е и някаква нова рецепта за тирамису,а по-скоро няколко идеи за оформяне на десерта по различен начин. И така ....
Продукти
1 пакет бишкоти (савоярди)
500 г маскарпоне
100 г захар
3 яйца
1 ванилия
1 ч.л.зелен чай Matcha
суров шамфъстък
1 пакетче желатин
ягоди
зелен чай за поръсване
Приготвяне
* Отделете белтъците и ги разбийте на сняг. Прибавете постепенно половината от захарта и продължете да разбивате докато се стопи напълно.
* Разбийте сиренето с останалата захар,ванилията и жълтъците. Внимателно прибавете избитите белтъци и смесете двата крема с лопатка.
* Разтворете чая в топла вода и ако желаете леко подсладете на вкус.
В общи линии това е. Оттук нататък подредете тирамисуто в чаши. Аз го направих по няколко различни начина ....
На горната снимка бишкотите са леко потопени в чаената отвара и са поставени на дъното и в средата на чашата. Между тях има крем ,който пък е поръсен по средата и отгоре със зелен чай. Това си е класическия вариант на този десерт.
На дъното на тази чаша има много ситно смлян шамфъстък,примесен с натрошени бишкоти. Поляти са с чай. Следва крем и накрая желе.
Тази е подредена в следния ред : на дъното и най отгоре има пласт желиран зелен чай (всъщност това е прецедената отвара,в която се потапят бишкотите). По средата е маскарпонето. Част от него си е бяло,а другото е оцветено в светло зелено с малко чай.
Тук виждате крем,а по средата натрошен шамфъстък,примесен с малко чай. Зеленият чай в случая е поръсен навсякъде по крема,но не е разбъркан.
На дъното на чашата са потопени в чай бишкоти, крем и накрая завършек с желе.
Вариант - зелен крем,бял крем,отново зелен и накрая всичко гарнирано с шамфъстък.
И накрая един много свеж вкус - пресни ягоди,маскарпоне и натрошени ядки,смесени с чай.
Това е моето предложение към вас за един по-различен крем. Опитайте,много е свежо и вкусно.
петък, 12 март 2010 г.
Сусамени дантелки
Продукти
1 1/2 ч.ч.захар
1 ч.ч.сусам
3/4 ч.ч.брашно
1 с.л.настърган пресен джинджифил
1/2 ч.ч.прясно изцеден лимонов сок
1/2 ч.ч.стопено масло
Приготвяне
* Смесете сухите съставки, добавете течните и джинджифила и разбъркайте с лъжица.
* В тава, покрита с хартия за печене сипвайте малки купчинки от сместа с чаена лъжичка. Оставете поне 3 см разстояние между тях, тъй като при печене тестото се разлива. Изпечете бисквитките в загрята на 170*фурна. Изпичат се много бързо , внимавайте да не ги прегорите. Ако желаете да им предадете някаква форма ги извийте на точилка докато са още топли. Може да ги оставите и като кръгчета. Тези сладки се овлажняват бързо и омекват. Най-добре е да ги приготвите в деня, в който ще ги консумирате.
Преди да сложа сусама разделих сместа на 3 части. В едната сложих бял сусам, в другата бял сусам и зелен чай Matcha , а в третата черен сусам. Можете да оцветите дантелките и със сладкарски бои. Но каквото и да правите общото количество на сусама трябва да е 1 ч.ч. Бисквитките са подходящи за гарнирате на кремове и сладоледи.да ви е сладко!
сряда, 10 март 2010 г.
Кекс с мая и вафли
Продукти
4 яйца
220 г захар
200 мл прясно мляко
150 мл олио
1ч.л.сода бикарбонат
20 г прясна мая
250 г брашно
портокалови и лимонови кори
1 ванилия
4 обикновени вафли
Приготвяне
* Разбъркайте млякото, содата, маята и захарта. Прибавете яйцата, ванилията, цитрусовите кори и олиото. С непрекъснато бъркане брашното. Разбъркайте всичко за кратко с миксер. Накрая сложете и вафлите, нарязани на малки парчета. Те са леки и плуват на повърхността, затова като изсипете кексовото тесто във формата за печене (предварително намазана с масло и поръсена с брашно) отново поразбъркайте. Изпечете кекса в загрята на 170*фурна за около 40 - 45 минути.
Много приятен кекс се получи. Рецептата е от книжката "Сладкишите на Добрина". А вафлите са си моя добавка.
.
Абонамент за:
Публикации (Atom)