вторник, 4 май 2010 г.

Хрупкави патладжанени рулца на фурна






Продукти

1 патладжан
тънки резени шунка
бяло саламурено сирене
босилек

брашно
1 яйце
галета от пресен хляб

50г настърган кашкавал






Приготвяне

* Нарежете патладжана по дължина на тънки филийки без да го белите. За ваше удобство ползвайте ренде за рязане на чипс,ако разполагате с такова. Намажете филийките от двете страни с малко олио и леко ги запечете в тиган - грил или на скара. Не е нужно да изкисвате патладжана в солен разтвор,ако е от холандските сортове. Те са с много ниско съдържание на соланин и не горчат. А в момента на пазара се продава само такъв патладжан.

* Върху всяка филийка патладжан сложете малко шунка,лист пресен босилек (или намажете малко готово песто) и натрошено сирене. Завийте всичко на стегнато рулце и посолете.

* Панирайте рулцата в брашно,разбито яйце и накрая в галетата,смесена с кашкавала. Подредете ги в тава,покрита с хартия за печене и леко ги напръскайте с олио. Изпечете рулцата в предварително загрята на 200*фурна до порозовяване.

* Галетата от пресни хлебни трохи е по-лека и хрупкава,затова я предпочитам при печене. Ще стане още по-вкусно,ако я овкусите с пармезан,вместо с кашкавал,както и ако и добавите различни подправки по ваш вкус.

* Сервирайте патладжанените рулца с доматен сос и студена бира. Наздраве!







.

събота, 1 май 2010 г.

Пълнени калмарчета в песто





   Искам да ви предложа една закачка от малки калмарчета Лолиго, пълнени с ароматна плънка от рулца от раци, печени на скара и оваляни в ароматно песто от различни пресни подправки. Докато четете това просто пъхнете бутилката с бяло вино във фризера за да се изстуди по-бързо ....

Продукти

500 г бейби калмарчета Лолиго

1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
250 г рулца от раци
50 г настърган кашкавал
1 яйце
сол и черен пипер на вкус

Песто

по няколко стръка магданоз, копър и босилек
1 скилидка чесън
1 каф.ч.зехтин
сол на вкус



Приготвяне

* Нарежете ситно лука, чесъна и рулцата. Смесете ги с кашкавала и яйцето. Овкусете със сол и пипер и разбъркайте всичко добре.






* Напълнете калмарчетата със сместа и забодете отворите им с по 1/2 клечка за зъби. Изпечете ги на силно загрята скара, барбекю или тиган-грил за 2-3 мин. като ги обръщате периодично.

* В тесен дълбок съд сложете зелените подправки, чесъна и зехтина. Пасирайте всичко и подправете със сол.

* Оваляйте горещите калмарчета в пестото и сервирайте веднага с леденото бяло вино. Мммм ... вашето охлади ли се достатъчно? Да ви е сладко!


.

вторник, 27 април 2010 г.

Ягодов пай по друг начин








Ако ви се прииска да разнообразите традиционния ягодов маслен пай .... ето ви една идейка от мен. Вкусът е същия, но визията е различна. Забавно и приятно е ....

За целта са ви необходими ..... да,знам,че ще ми се смеете,ха,ха ... и на мен ми е смешно само като си помисля какво използвах. Идеята ми хрумна поради факта, че не разполагам с тръбички за каноли или пък фунийки, върху които бих могла да увия тестото. Докато се чудех с какво да ги заместя се сетих,че преди време бях запазила вътрешните картонени цилиндри на ролките от кухненска хартия. По принцип те ми трябват за други неща .... свързани чисто и просто с приложното изкуство. Обичам,много го обичам това изкуство и с удоволствие се занимавам с него, особено по празници.


И така .... нужни са само тези картонени тръбички и алуминиево фолио, с което да ги увиете.








Масленото тесто, което обикновено правя за такъв тип сладкиши е със следните пропорции:


Продукти


250 г брашно
125 г меко масло
80 - 100 г пудра захар
1 яйце
1/2 ч.л.настъргана лимонова кора
1/2 ч.л.настъргана портокалова кора







Приготвяне

* Разбъркайте маслото със захарта. Прибавете яйцето и подправките. С брашното бързо омесете меко тесто. Ако е нужно добавете още малко, тестото не трябва да лепне. Оставете го в хладилник за 30 мин.

* Разточете тестото на малки части върху хартия за печене,леко поръсена с малко брашно.

* Нарежете си ленти с широчина каквато вие прецените,че ви харесва. Моите бяха около 4-5 см. Увийте лентите около тръбичките като оставите разстояние между тях. Ако лентите са по-дълги изрежете излишъка с нож. От остатъка от тестото направете малки бисквитки.









* Загрейте фурната на 170*. Подредете цилиндрите в тава, покрита с хартия за печене и изпечете до порозовяване.










* Извадете изпечените тунелчета (на мен на това ми заприличаха) внимателно от тръбичките и ги оставете да се охладят.








 * Накрая ги напълнете с крем и пресни ягоди. Кремът може да го направите какъвто вие обичате. Аз ги напълних със заквасена сметана, разбъркана с пюре от пресни ягоди, пудра захар на вкус, една ванилия и желатин, предварително разтворен в малко вода на водна баня. Като работите с желатин винаги спазвайте описанието на опаковката му. В средата на всяко тунелче сложих по една ягода и по една бисквтка,поставена перпендикулярно. Отгоре украсете с резенче ягодка. Може да ги напълните и с бита сметана, както и с комбиниран млечно сметанов крем.








Е, това е днешната ми идея. Дано ви допадне. Да ви е сладко!







.

















понеделник, 26 април 2010 г.

Хачапури/Кхачапури с микс от сирена








На вашето внимание предлагам една много вкусна и лесна рецепта. Но като се замисля даже няма и рецепта да пиша .... ще я караме без пропорции. Приемете го по-скоро като една вкусна идея за закуска или разядка.






Необходимо ви е най-обикновено хлебно тесто. Като знам заетостта на съвременните домакини просто можете да си го купите готово от магазина. А ако ви се заиграва в кухнята може да си изберете някое от тестата за хляб, които вече съм ви предложила в темата "Тестени". Всички са подходящи.

Нужни са ви и сирена ... каквито имате в хладилника : бяло сирене, кашкавал, синьо, пушено ...и т.н. Зависи от вкуса ви. Настържете сирената и ги направете с мокри ръце на топчета колкото топка за пинг-понг. Колкото топчета направите, толкова питки ще излязат. Количествата са по ваш избор.








Накъсайте тестото също на топчета като тези, които вече направихте от сирената. Разточете едно топче тесто на тънка питка и в средата сложете топче сирена.







Намокрете с малко вода краищата на питката и я похлупете с друга разточена питка. Притиснете добре с пръсти за да се залепят добре двата разточени кръга.







Внимателно разточете с точилка докато получите отново тънка кръгла питка.







Остава ви само да намажете от двете страни кхачапурите с малко зехтин и да ги изпечете от двете страни до почервеняване в сух тефлонов тиган на средна температура.

Е,да ви е сладко. Много е вкусно .... хрупкава коричка и ароматни стопени сирена. Неустоима комбинация.








А идеята я видях тук. ,  но ... нямам представа каква е точно рецептата, която се предлага . Аз ги направих с хлебно тесто и с микс от сирена, които обичам. Импровизирайте, това е най-сладкото нещо в готвенето. Да ви е вкусно!







.


.

понеделник, 19 април 2010 г.

Ягодов чийзкейк





Продукти

за подложката

2 пакета чаени бисквити с мед и масло
100 г предварително запечени безсолни лешници
125 г меко масло


за пълнежа

250 г рикота
3 яйца
400 г заквасена сметана
140 г захар
1 ванилия
настъргана кора от 1 лимон


за глазурата

300 г пресни ягоди
250 г леко затоплен ягодов конфитюр или ягодово желе






Приготвяне

* Сложете в блендер бисквитите и ядките. Смелете ги на парченца, прибавете маслото и смелете още малко за да получите маслени трохи. Не правете сместа много фина, хубаво е да се усещат парченца лешници и хрупкави бисквитки. Постелете дъното и стените на тортена форма с хартия за печене и сипете маслените трохи. С пръсти оформете сместа на блат като притискате добре за да слепнат трохите. Направете достатъчно висок борд, който да послужи като ограничител на пълнежа.










* В купа разбийте с миксер рикотата заедно със захарта, лимоновата кора и ванилията. Прибавете яйцата, разбъркайте, а накрая сипете и сметаната. Объркайте всичко добре и сипете крема в бисквитената подложка.









* Изпечете чийзкейка в предварително загрята на 170*фурна . Не мога да кажа с точност колко е времето за печене, но може би е някъде между 40-50 мин. Трябва да добие приятно златиста коричка. Не се тревожете, че пълнежа е още мек. Точно така и трябва - леко да се движи при разклащане. Когато изстине той ще се стегне и ще стане кремообразен. Ако го препечете има опасност да стане твърд и сух като сирене.













* След като чийзкейка се охлади добре го намажете с малко затоплен конфитюр. Най-добре е да го оставите да престои една нощ в хладилника.

* Най отгоре наредете ягодите, нарязани на парченца и намажете с останалия конфитюр. Да ви е сладко!

















.

неделя, 18 април 2010 г.

Две източни салати ....




                                                                           

Днес ще предложа на вашето внимание две източни салати. Напълно импровизирани, но много приятни. Първата е с оризови спагети и разни други нещица ... Ето и нужните продукти :


Продукти

оризови спагети
водорасли
черни китайски гъби Му ър
скариди или други морски продукти
стрък пресен лук

Заливка

направете дресинг на вкус от :

3-4 с.л.оризов оцет
2 с.л.светъл соев сос
1 ч.л. настърган пресен джинджифил
1 скилидка пресован чесън
2 с.л.олио
сол и черен пипер на вкус






Приготвяне

* Залейте спагетите с вряла вода и ги оставете да набъбнат и омекнат. Изплакнете ги със студена вода и ги отцедете.

* В отделни купички накиснете във вода гъбите и водораслите. Като отроят обема си и станат крехки също ги изплакнете с чиста вода.

* Леко сотирайте скаридите в малко олио.

* Смесете спагетите, гъбите, водораслите и лука, нарязан на ситно. Добавете скаридите и залейте с дресинга.







                                                                      
Втората салата е ... съвсем пък измислена,но се получи вкусна и интересна.


Продукти

1/2 краставица
1/4 бяла ряпа
шепа попарени спаначни коренчета
3 с.л.запечен сусам

Дресинг

2 с.л.соев сос
1 ч.л.кафява захар
3 с.л.винен оцет
1 с.л.горчица
1 с.л.сусамово олио
сол на вкус
ако е нужно вода за разреждане

Приготвяне

* Нарежете ряпата и краставицата на тънки и дълги лентички. Ако нямате специално ренде ползвайте белачка за зеленчуци. Накиснете ряпата във вода, подправена на вкус със сол и оцет за около 30 мин.

* Смесете ряпата, краставицата и спаначните коренчета. (Като почиствате пресен спанак никога не изхвърляйте коренчетата. От тях се приготвят прекрасни ястия и салати и са далеч по-вкусни от листата. Целият аромат се крие именно в тях.)

* Залейте салатата с дресинга и посипете с печен сусам.

Винаги опитвайте дресинга за салата, който приготвяте. Не се доверявайте напълно на писаните рецепти. Подправете го по ваш вкус и така няма как да не ви допадне.



.