събота, 22 май 2010 г.

Сос Грибиш







Продукти

2 рохко сварени яйца
2 с.л.люта горчица
2 с.л.хрянова паста
1 ч.ч. зехтин
1 ч.л.естрагон (пресен или сух)
1 с.л.лимонов сок
1 с.л.настъргана лимонова кора
3 ситно нарязани кисели краставички
2 с.л.каперси
2 с.л.маринован зелен пипер
сол и черен пипер на вкус


Приготвяне

* Сварете яйцата 3-4 минути и ги охладете под студена вода. Обелете ги и ги намачкайте добре с вилица, като се стараете да ги разкъсате на малки парченца.





* Прибавете към яйцата горчицата и хряна и започнете да разбивате всичко с бъркалка, като добавяте зехтина на тънка струйка.





* След като получите хомогенен крем сипете естрагона, краставичките, каперсите и зеления пипер. Разбъркайте и овкусете с лимон, сол и черен пипер. Съхранявайте соса в хладилник в затворен съд.





Това е един много популярен френски сос за риба, пиле и език. Измених го малко, като му прибавих хрян и зелен пипер, но така се омекоти и стана по-пикантен от пипера. Не знам първоизточника на соса, затова не мога да посоча източник. Да ви е сладко!






понеделник, 17 май 2010 г.

Пай от парено тесто




Пареното тесто е нещо много лесно,а от него могат да се приготвят най-различни сладки и солени вкусотийки. Искам да ви предложа няколко варианта. Първият е този вкусен пай с тиквички и различни сирена. Предястието е много ефирно,леко и вкусно.






Продукти за тестото

500 мл вода
125 г масло
300 г брашно
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л.захар

3 - 4 яйца

разбито яйце за намазване

За пълнежа на 4 пая

1 с.л. зехтин
1 тиквичка
2 скилидки чесън
по 4 резенчета пушено сирене,кашкавал и синьо сирене
пресни подправки (розмарин,мащерка и риган)
сол и черен пипер на вкус


Приготвяне

* В тенджера сложете маслото,водата,захарта и солта да заврат. Изсипете наведнъж брашното във врящата вода и енергично бъркайте докато не получите еластична и еднородна топка тесто. Оставете тестото да се охлади и прибавете едно по едно яйцата като разбивате с миксер с бъркалките за тежки теста. Не слагайте повече яйца като за еклери. Тестото трябва да е по-твърдо от това,което приготвяте за еклери.

* Върху обилно набрашнен плот сипете една препълнена лъжица от тестото.






* Поръсете брашно върху тестото и с ръце леко оформете тънък кръг.






* Поставете разточеното тесто на дъното на намаслена форма за тарталети. Върху него наредете пълнежа от леко сотираните тиквички в зехтина и чесъна и сирената. Поръсете с подправките.






* Покрийте пълнежа с друг кръг тесто,намажете с малко разбито яйце и изпечете в предварително загрята фурна на 180* докато тестото се надуе и придобие приятен златист цвят.






.

петък, 14 май 2010 г.

Салата с калмари с доматен винегрет

                                                                        

Продукти за 4 порции

500 г калмари
2 скилидки пресован
1/2 връзка ситно нарязан магданоз
4 с.л.зехтин
4 с.л.бяло сухо вино
сол и черен пипер на вкус

1 голяма зелена салата

винегрет

2 домата
няколко стръка прясна мащерка
2 с.л.зехтин
2 с.л.лимонов сок
1 с.л.бял винен оцет
сол и черен пипер на вкус



Приготвяне

* Направете марината от чесъна, виното, магданоза и зехтина. Подправете на вкус със сол и пипер.

* Нарежете калмарите на кръгчета и ги мариновайте в маринатата за 2 часа. Извадете ги от маринатата, отцедете ги и ги изпечете на силно загрята скара за кратко време - около минута на всяка страна.

* За винегрета разбъркайте в купа зехтина, лимоновия сок, оцета и мащерката. Овкусете със сол и пипер. Нарежете доматите на ситни кубчета и ги прибавете към соса.

* Накъсайте салатата и я разпределете в чинии. Сложете калмарените кръгчета и залейте с винегрета. Да ви е сладко!





                                                      
Рецептата е от книга за салати.



.

неделя, 9 май 2010 г.

Три бързи и вкусни разядки






   Искам да ви предложа няколко варианта за бързи и вкусни предястия. Приготвят се много лесно, изискват малко време, удобни са да се направят предварително и да се запекат в момента преди сервиране. Сами разбирате, че всеки от вас може да експериментира
с продуктите в зависимост от вкуса и най-вече от това, какво е останало в хладилника.....Вариантите са безкрайни. Просто дайте воля на въображението си и винаги ще имате отличен резултат.




ПРЕДЯСТИЕ С ГЪБИ И СИНЬО СИРЕНЕ






Продукти за 4 порции

1 малка главичка стар лук
2 скилидки чесън
2 с.л.зехтин
4 пресни печурки
4 с.л.бяло вино
4 с.л.квасена сметана
4 с.л.натрошено синьо сирене
сол и бял пипер на вкус


Приготвяне

* Нарежете на ситно лука и чесъна и го запържете в зехтина.Прибавете гъбите,нарязани на филийки и ги сотирайте за 2-3 мин.
Налейте виното и гответе на силен огън докато течността се изпари напълно.Подправете на вкус със сол и пипер.След като гъбите
изстинат прибавете сиренето и сметаната.Разбъркайте леко и внимателно и разпределете сместа в огнеупорни купички за крем карамел
или брюле,предварително намазани с масло и поръсени с галета.Запечете предястието в силна фурна за 8-10 мин.и сервирайте със сух или препечен хляб.





 КРЕМ-ПОЛЕНТА С ПИЛЕ И СУШЕНИ ДОМАТИ






Продукти за 4 порции

1 каф.ч. царевичен грис за качамак
2 ч.ч. прясно мляко
70 г масло
сол и черен пипер на вкус

4 с.л. накъсано бяло месо от варено или печено пиле
4 резенчета сушени домати
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. розмарин
2 с.л. зехтин

настърган пармезан



Приготвяне

* Кипнете млякото с маслото и солта. На тънка струйка прибавете постепенно качамака като бъркате непрекъснато. След като се сгъсти намалете огъня и варете няколко минути. Ако е необходимо разредете с още мляко докато получите каша с консистенцията на рядко кексово тесто. Всъщност гъстотата на полентата зависи изцяло от вашия вкус. Направете я така, както я обичате най-много.

* Накиснете доматите за 15 мин. във вряла вода, изцедете ги и ги нарежете. Запържете пилешкото в зехтина, добавете чесъна и розмарина, а накрая доматите. Подправете със сол и пипер.

* Намажете същите купички като в предната рецепта с масло, посипете с галета и сипете 2 с.л.от полентата. Върху нея сложетепо 1 с.л. от пилешкото и запечатайте до горе с полента. Посипете с пармезан и запечете купичките в гореща фурна за няколко минути до порозовяване.





ОБЛАЧЕТА







Продукти за 4 порции

4 яйца
4 ч.л. заквасена сметана
4 ч.л. настърган кашкавал







Приготвяне

* Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на твърд сняг с малко сол. Намажете купичките с масло и ги поръсете с галета.

* Разпределете половината от белтъците в купичките и с малка лъжичка направете в средата им вдлъбнатина.





* Във всяка вдлъбнатина сипете по 1ч.л. сметана, върху нея сложете по един жълтък и покрийте с кашкавала.









* От останалите белтъци направете калпачета като внимавате да запечатате добре кашкавала и жълтъците.







* Сложете купичките в загрята фурна на най-ниското ниво. Печете 3-4 минути или докато белтъка придобие приятен загар.Сервирайте с препечени филийки. Да ви е сладко!



.

събота, 8 май 2010 г.

Сладкиш Вахау




Продукти

блат

4 яйца
140 г захар
50 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
50 г ситно натрошен натурален шоколад или шоколадов чипс
3 с.л. галета
140 г смлени бадеми
1 ванилия

крем

500 мл пълномаслена сметана
120 г захар
3 ч.л. нес кафе
1 ванилия

Приготвяне

* Разбийте на пухкав крем яйцата и захарта. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията и го смесете с галетата и шоколада. Прибавете го към яйчната смес и накрая добавете и бадемите.

* Покрийте дъното и стените на тортена форма с хартия за печене. Сипете вътре тестото,загладете и изпечете в предварително загрята на 180*фурна.

* Разбийте сметаната и захарта на твърд сняг. Прибавете кафето и ванилията и разбийте още малко докато кафето се разтвори напълно.

* Разрежете хоризонтално блата на две части и сипете половината крем между тях. Останалият крем шприцовайте отгоре и гарнирайте сладкиша с кафе или какао.






Благодаря на Драго за превода на рецептата. Сладкиша е много лек и вкусен, подходящ за следобедното ви кафе.Аз направих два отделни сладкиша от това количество. На снимките виждате,че от едната част блат и половината крем се получава чудесен сладкиш. Рецептата е от книга на др.Йоткер.