Продукти за тестото
150 г меко масло
100 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
200 г брашно
70 г фино смлени печени лешници
Продукти за крема
100 мл прецеден пресен лимонов сок
80 мл вода
настъргана кора от 1 лимон
150 г захар
2 ванилии
4 яйца
240 г меко масло
пресни ягоди
100г затоплен ягодово желе или конфитюр
Приготвяне
* С бъркалка разбъркайте на крем маслото със захарта. Прибавете яйцето и ванилията .Смесете брашното с лешниците, прибавете го към маслото и бързо омесете меко тесто.
* Сложете по едно топче тесто колкото орех в малки формички за тарталети. С пръсти равномерно разстелете тестото по дъното и стените на формите. Надупчете основата на тестото с вилица и изпечете маслените кошнички в предварително загрята на 180* фурна до порозовяване. Можете да направите това няколко дена предварително.Тестото си остава крехко и хрупкаво.
* За крема сварете за няколко минути сока и кората на лимона заедно със захарта. В друг съд разбийте яйцата. Към тях сипете малко от горещата лимонова смес за да ги темперирате. Разбъркайте и ги добавете към горещия лимонов сок. Варете крема като бъркате непрекъснато. Опитайте на вкус. Ако не е достатъчно сладък добавете още захар. Когато започне да лепне по лъжицата кремът е готов. Махнете от огъня и претрийте през сито за да стане максимално гладък. Охладете го добре и го смесете с разбитото на пяна масло.
* Сипете по малко крем в маслените кошнички и гарнирайте с ягоди . За блясък намажете плодовете с леко затоплено ягодово желе.
Можете да направите различни големини тарталети,както и да гарнирате с ядки,ягоди и стафиди. А може да направите и един цял голям пай. Да ви е сладко!
.