петък, 11 юни 2010 г.

Торта с Дулсе де лече





Продукти за блата

3 яйца
150 г  захар
180 г смлени орехи
20 г галета
1 ванилия


Продукти за крема

1 консерва Дулсе де лече /394 г/
1 ч.ч.сладкарска неподсладена сметана
1 ванилия


Продукти за глазурата

100 г неподсладена сметана
100 г натурален шоколад
20 г масло

захаросани или карамелизирани цели ядки за украса
стафиди за украса








Приготвяне

*  За блата разбийте жълтъците с половината  захар. Отделно разбийте на сняг белтъците. Като се втвърдят постепенно добавете останалата захар като продължавате да разбивате докато се получат меки връхчета. Смесете орехите с ванилията и галетата. Започнете да прибавяте към жълтъците от орехите и от избитите белтъци като ги редувате. Изсипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна за около 20 минути.

*  За крема разбъркайте карамелизираното мляко и го смесете добре с предварително разбитата много гъсто сметана и ванилията. При смесването не ползвайте миксер за да не се разводни крема. Опитайте  и ако е нужно добавете малко захар на вкус.

*  За глазурата загрейте заедно сметаната, шоколада и маслото. Разбъркайте докато всичко се стопи и получите гладък крем. Ако искате повече глазура увеличете количествата.

*  Сглобете тортата като върху блата нанесете крема с Дулсе де лече. Поставете тортата в хладилника за да се охлади добре крема.След това го загладете  и залейте с глазурата докато е още леко топла. Гарнирайте тортата със захаросани ядки и стафиди. Да ви е сладко!







Това е изумително вкусна торта. Синът ми каза, че по-вкусно нещо не е ял никога, а и моето мнение е такова. Дулсе де лече можете да намерите в руските магазини "Берьозка" и "Гастроном".  Можете да си го направите и сами като сварите една консерва сладко кондензирано мляко за 3-4 часа. Аз варя по няколко консерви наведнъж, по-практично е. Сложете ги в дълбока тенджера и ги покрийте с вода малко над  ръба на консервата. Периодично доливайте по малко гореща вода като започне да се изпарява. Когато отваряте консервата тя трябва да е напълно изстинала, затова по-добре си ги сварете един ден предварително. Има и други начини да карамелизирате мляко, но ... аз ви препоръчвам този като най-лесен, ако не може да намерите готово.








Много хора ме питат какво точно карамелизирано мляко да купят. Два вида е. Едното е много гъсто и точно това ви трябва за крем. А другото пак е така вкусно, но е по-рядко и ще втечни крема. Ето, погледнете на снимката колко гъсто трябва да е млякото!








.

вторник, 8 юни 2010 г.

Ягодови тарталети с лимонов крем






Продукти за тестото

150 г меко масло
100 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
200 г брашно
70 г фино смлени печени лешници

Продукти за крема

100 мл прецеден пресен лимонов сок
80 мл вода
настъргана кора от 1 лимон
150 г захар
2 ванилии
4 яйца
240 г меко масло

пресни ягоди
100г затоплен ягодово желе или конфитюр






Приготвяне

*  С бъркалка разбъркайте на крем маслото със захарта. Прибавете яйцето и ванилията .Смесете брашното с лешниците, прибавете го към маслото и бързо омесете меко тесто.

*  Сложете по едно топче тесто колкото орех в малки формички за тарталети. С пръсти равномерно  разстелете тестото по дъното и стените на формите. Надупчете основата на тестото с вилица и изпечете маслените кошнички в предварително загрята на 180* фурна до порозовяване. Можете да направите това няколко дена предварително.Тестото си остава крехко и хрупкаво.

*  За крема сварете за няколко минути сока и кората на лимона заедно със захарта. В друг съд разбийте яйцата. Към тях сипете малко от горещата лимонова смес за да ги темперирате. Разбъркайте и ги добавете към горещия лимонов сок. Варете крема като бъркате непрекъснато. Опитайте на вкус. Ако не е достатъчно сладък добавете още захар. Когато започне да лепне по лъжицата кремът е готов. Махнете от огъня и претрийте през сито за да стане максимално гладък. Охладете го добре и го смесете с разбитото на пяна масло.

*  Сипете по малко крем в маслените кошнички и гарнирайте с ягоди . За блясък намажете плодовете с леко затоплено ягодово желе.

Можете да направите различни големини тарталети,както и да гарнирате с ядки,ягоди и стафиди. А може да направите и един цял голям пай. Да ви е сладко!



.

петък, 4 юни 2010 г.

Ягодова салата с песто от шамфъстък


Продукти за 4 порции

800г пресни ягоди

Марината

1 с.л.сладко или конфитюр от ягоди
1-2 с.л.узо или мастика
1 с.л.пудра захар
2 с.л.лимонов сок

Песто

50г суров шамфъстък
40г бял шоколад
шепа листа пресен босилек
1 с.л.пудра захар
2 с.л.лимонов сок
2 с.л.квасена сметана

Приготвяне

*  В купичка разбъркайте всички съставки за маринатата. Нарежете ягодите на половинки, а по-малките оставете цели. Мариновайте плодовете за 10 мин.

*  В блендер смелете на ситно шамфъстъка,шоколада и листата босилек. Прибавете и останалите продукти и разбъркайте добре.

*  Поднесете ягодите с пестото и украсете с босилковите листа. Да ви е сладко!





Рецептата е всаимствана от книгата "Супер салати".



.

понеделник, 31 май 2010 г.

Еклер торта










Продукти за блата

1 яйце
2/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
1 ч.л. настъргана лимонова кора
75 г стопено масло












Продукти за крема

500 мл прясно мляко
2 жълтъка
8 с.л.захар
5 с.л.брашно
1 ванилия
15 г желатин (1,1/2 пакетче)

100 г черен шоколад
100 г бял шоколад

1 ч.ч.течна пълномаслена сметана

24 бр.малки еклера

Глазура

2 белтъка
100 г захар
 ванилия








Приготвяне

*  За блата разбийте яйцето със захарта и добавете млякото. Пресейте брашното с бакпулвера и ванилията и ги сипете при яйчената смес. Подправете с лимоновата кора и накрая налейте и маслото. Разбъркайте добре. Сипете тестото в тортена форма 24 см, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 170°C фурна за около 25 минути.

*  За крема смесете захарта и брашното. Разредете с малко мляко и разбъркайте,  за да получите гладка каша. Сложете жълтъците, размесете и доразредете с останалото мляко. Сварете гъст крем. Отнемете от огъня и сипете желатина. Не е нужно да го стопявате предварително, той ще се разтвори от горещия крем, но не забравяйте да бъркате, докато се стопи. Докато крема е горещ го разпределете в два отделни съда, като в единия сипете 2/3 от него. В по-малката част крем сложете начупения черен шоколад. Бъркайте, докато се стопи. В повечето крем сложете белия шоколад и отново бъркайте, докато и той се стопи. Оставете кремовете да изстинат. Разбийте сметаната на сняг. 2/3 от нея сложете в белия крем, а останалата прибавете към тъмния. Разбийте добре двата крема поотделно с миксер на бързи обороти. Целта е да станат леки и пухкави, може да се поразредят от разбиването, но след това ще се стегнат от желатина.

*  Всеки има своя рецепта за еклери. Ако желаете, можете да ползвате  тази , която аз правя. Напълнете еклерите с тъмния шоколадов крем.

*  Сложете блата в равна тортена чиния и го стегнете отстрани с ринга от тортената форма. Ако желаете може леко да го сиропирате по ваш вкус. Намажете малко от светлия шоколадов крем. Ако ви е останал тъмен крем го разнесете на тънък пласт върху светлия, за да се получи при разрязване  нещо като тъмна ивица. Подредете половината еклери.






* Залейте еклерите с белия крем. Сложете тортата в хладилника за няколко часа, за да се стегне добре желатина.

*  Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете захарта и ванилията, като продължавате да разбивате, докато получите твърди връхчета белтъчен крем.

*  Отстранете ринга от желираната торт,а като си помагате с нож. Наредете отгоре останалите еклери и ги покрийте с белтъчния крем. Ако желаете, запечете за кратко тортата под загрят грил, докато получите приятен загар. Да ви е сладко!











.

четвъртък, 27 май 2010 г.

Бърза ягодова торта




Ще ви предложа една изключително лесна и бърза ягодова торта. Гарантирам ви, че ще е готова за 1 час заедно с бъркане, печене и подреждане. Лека и вкусна тя може да ви спаси когато нямате време за по-сложен десерт, а гостите чукат на вратата ....

За да си организирате по-добре времето ще ви кажа как я правя аз : първо включвам фурната .Докато тя се загрява разбърквам тестото за блата,което отнема много по-малко време от самото загряване на фурната. Докато тестото се изпече (това е около 20-25мин.), разбивам кремовете, смесвам ги и почиствам ягодите. Изпеченият блат изстива също за около 20 мин. Е, готови сте. Разрязвате го, намазване, слепвате. Няма украси, които да ви бавят, а и тортата веднага е готова за консумация, не е необходимо да отлежава в хладилника като повечето торти. И така ... имате чудесен десерт само за час. Пресен, вкусен и лек той е много по-доброто решение от това да отидете в сладкарницата и да купите поредния купешки сладкиш. Винаги за предпочитане е домашно приготвената храна. Наистина е бързо, опитайте.

Продукти за блата

1 яйце
1 1/2 ч.ч.захар
125 г течно масло
1 ч.ч.кисело мляко
2 ч.ч.брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
1 капсула ванилия с масло или 2 прахчета ванилия

Крем

1 пакетче ванилов пудинг без варене
1 ч.ч.течна сладкарска сметана
захар на вкус

пресни ягоди

Приготвяне

* Разбийте яйцето със захарта,добавете маслото,след това киселото мляко и накрая пресятото с бакпулвера брашно и ванилията. Изпечете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене в предварително загрята на 180* фурна. След като блатът изстине го разделете на две хоризонтални части. Ако имате повече време изпечете тестото на два отделни блата. Така стават равни и не съществува опасност да се разчупят при разрязване.

* Разбийте сметаната на сняг, а пудинга според указанията на опаковката. Смесете внимателно двата крема. Ако не ви се стори достатъчно сладко добавете малко захар. Една малка забележка тук от моя страна : когато смесвам някакъв крем с бита сметана винаги го оставям доста гъст за да може да не се разводни от сметаната,а само да стане лек и пухкав. В случая разбивам пудинга с по-малко мляко, отколкото пише на опаковката. Добавям го "на око". Когато ми хареса гъстотата на крема спирам да доливам мляко.Не забравяйте, че кремът много лесно ще се разреди,но да се сгъсти отново няма как. И все пак, има начин. Просто купувате още един пудинг и добавяте малко суха смес към кремчето, което ви се е сторило редичко. И така докато получите желаната от вас гъстота.

* Намажете с половината крем единият блат, наредете цели ягоди и похлупете с другия блат. Останалият крем шприцовайте отгоре и украсете с ягоди и листенца мента или босилек за свежест.

* Ако искате сладкиша да е по-сочен сиропирайте леко блатовете с прясно мляко. Да ви е сладко!


.

вторник, 25 май 2010 г.

Сьомга с хрупкава картофена коричка





Продукти за 4 порции

4 котлета сьомга
2 средни картофа
мащерка, риган, салвия за поръсване
сол и черен пипер на вкус
2 с.л.зехтин

Сос

400 г заквасена сметана
1 с.л. масло
200 г пресни гъби
мащерка
сол и черен пипер на вкус



Приготвяне

* Поръсете парчетата риба със сол и пипер. Подправете ги с микса от мащерка,риган и салвия само от едната страна.






* Настържете картофите на ренде или ги нарежете на тънички пръчици. Сложете ги в купа с подсолена вода и ги оставете да 15 мин. в нея за да отстраните максимално количеството нишесте в тях. Изплакнете ги, отцедете ги в цедка и добре ги подсушете с кухненска кърпа.

* Разпределете по равно картофите върху рибата от страната, която сте поръсили с подправките. Притиснете добре с ръце за да могат картофите добре да се слепнат помежду си, както и върху самата риба.




* В тефлонов съд загрейте зехтина и с помощта на лопатка сложете парчетата сьомга с картофите надолу. Пържете до златисто на среден огън. Обърнете парчетата риба и от другата страна като си помогнете с две лопатки или чинийка. Гответе не повече от 2-3 мин.




* Запържете гъбите в маслото и сипете сметаната. Овкусете с мащерка, сол и пипер. Варете соса няколко минути докато се сгъсти.

* Сервирайте сьомгата топла, залята със сметановия сос. Да ви е сладко!











.