Любимо лакомство са печените кестени. Навяват ми детските спомени в Бургас, когато в студените зимни дни циганите печаха в мангалите кестени на Тройката. Умирах баща ми да ми купи фунийка с кестени, а те да горят пръстите ми от нетърпението да ги обеля и хапна... Боже, колко беше хубаво ... Никога няма да забравя уханието ми.
Днес искам да ви предложа два варианта на сладкиши с кестени. Рецептите са френски, а аз на свой ред ги знам от мой приятел и колега, който е вълшебен кулинар. Благодаря Ники, мисля, че и на читателите ми ще допаднат тези сладки изкушения с кестени.
Преди да видите рецептите искам да ви кажа как аз приготвям пресните кестени на пюре. Разрязвам измитите кестени с остър нож в средата доста дълбоко. Слагам ги в силна загрята фурна за 10мин. докато се отворят. Кестените просто "разцъфват", както виждате на снимката.
След това ги обелвам. Запомнете, че кестените се белят лесно само, ако са топли. Като изстинат става по-трудно.
Обелените кестени сварявам във вода до пълното им омекване. Изцеждам ги и пасирам на гладко пюре с пасатор още докато са горещи. Ако са студени непременно ги затоплете отново преди да ги пасирате. За да стане гладко пюрето добавете в него малко масло, сметана или прясно мляко за да олекотите сместа и да може по-лесно да се пасира. Можете и направо да сварите кестените, след това да ги разрежете и извадите вътрешността с лъжичка, но аз предпочитам първият начин. А ако въобще не ви се занимава, просто си купете готово кестеново пюре от по-големите хранителни магазини. Лично аз не го харесвам, тъмно е на цвят и е доста блудкаво според моя вкус. Затова предпочитам свежото ароматно прясно кестеново пюре. От 1кг кестени се получава приблизително 700г пюре. Ако ви се заиграва и на вас ... ето и моите две предложения ...
КЕСТЕНИ ПО ЛИОНСКИ
* Оставете изпеченият сладкиш добре да се охлади.
* Загрейте сметаната до кипване. Дръпнете от огъня и сипете в нея шоколада, начупен на парченца.Разбъркайте до хомогенна смес. Оставете глазурата леко да се охлади. На водна баня стопете белия шоколад. Залейте сладкиша с още топлата глазура и накапете тук там със стопения бял шоколад. С вилица направете мраморен ефект.
* Може да сервирайте сладкиша с малко бита сметана или топка сладолед. Да ви е сладко!
Продукти
* Загладете крема и го оставете за 1 час в хладилника да стегне. След това го поръсете с ядките и стафидите и залейте със стопения на водна баня шоколад. Охладете сладкиша много добре преди да го разрежете поне за 4-5 часа. Сервирайте с малко неподсладена квасена сметана. Да ви е сладко!
Днес искам да ви предложа два варианта на сладкиши с кестени. Рецептите са френски, а аз на свой ред ги знам от мой приятел и колега, който е вълшебен кулинар. Благодаря Ники, мисля, че и на читателите ми ще допаднат тези сладки изкушения с кестени.
Преди да видите рецептите искам да ви кажа как аз приготвям пресните кестени на пюре. Разрязвам измитите кестени с остър нож в средата доста дълбоко. Слагам ги в силна загрята фурна за 10мин. докато се отворят. Кестените просто "разцъфват", както виждате на снимката.
След това ги обелвам. Запомнете, че кестените се белят лесно само, ако са топли. Като изстинат става по-трудно.
Обелените кестени сварявам във вода до пълното им омекване. Изцеждам ги и пасирам на гладко пюре с пасатор още докато са горещи. Ако са студени непременно ги затоплете отново преди да ги пасирате. За да стане гладко пюрето добавете в него малко масло, сметана или прясно мляко за да олекотите сместа и да може по-лесно да се пасира. Можете и направо да сварите кестените, след това да ги разрежете и извадите вътрешността с лъжичка, но аз предпочитам първият начин. А ако въобще не ви се занимава, просто си купете готово кестеново пюре от по-големите хранителни магазини. Лично аз не го харесвам, тъмно е на цвят и е доста блудкаво според моя вкус. Затова предпочитам свежото ароматно прясно кестеново пюре. От 1кг кестени се получава приблизително 700г пюре. Ако ви се заиграва и на вас ... ето и моите две предложения ...
КЕСТЕНИ ПО ЛИОНСКИ
Продукти
500г кестеново пюре
150г захар
90г масло
3 яйца
2 с.л.ром или ромова есенция
2 ванилии
Глазура
100г черен шоколад
200г течна сметана
50г бял шоколад
Приготвяне
* Пасирайте до гладкост топлите кестени с маслото и 100г от захарта. Прибавете жълтъците и ароматите. Оставете крема да изстине. Разбийте белтъците на сняг,добавете постепенно останалата захар и доразбийте докато тя се стопи. Прибавете белтъците с внимателно бъркане към кестеновата смес. Намажете кръгла форма 22-24см с масло и поръсете с брашно. Сипете тестото и изпечете в загрята слаба фурна на 140* за около 40 мин.
* Оставете изпеченият сладкиш добре да се охлади.
* Загрейте сметаната до кипване. Дръпнете от огъня и сипете в нея шоколада, начупен на парченца.Разбъркайте до хомогенна смес. Оставете глазурата леко да се охлади. На водна баня стопете белия шоколад. Залейте сладкиша с още топлата глазура и накапете тук там със стопения бял шоколад. С вилица направете мраморен ефект.
* Може да сервирайте сладкиша с малко бита сметана или топка сладолед. Да ви е сладко!
КЕСТЕНОВ СЛАДКИШ С ШОКОЛАД
Продукти
500г кестеново пюре
100г натурален шоколад
100г захар
1 каф.ч.силно еспресо
60г масло
2 ванилии
Глазура
100г натурален шоколад
150 г печени безсолни лешници
2 с.л.светли стафиди
квасена сметана
Приготвяне
* В малка тенджерка сипете кафето, захарта, маслото и шоколада. Стопете всичко като бъркате постоянно. Веднага изсипете сместа при топлото кестеново пюре и добавете ванилията. С пасатор пюрирайте на хубав гладък крем. Оставете го да изстине и го сипете в малка тавичка, намазана с масло.
* Загладете крема и го оставете за 1 час в хладилника да стегне. След това го поръсете с ядките и стафидите и залейте със стопения на водна баня шоколад. Охладете сладкиша много добре преди да го разрежете поне за 4-5 часа. Сервирайте с малко неподсладена квасена сметана. Да ви е сладко!