вторник, 11 януари 2011 г.

Пица полента





Продукти за 4 пици:

3 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. царевичен грис за качамак
40 г масло
сол на вкус
продукти за гарниране на пица

Приготвяне:

* В тенджера кипнете млякото и маслото. Овкусете със сол. Намалете силата на огъня до умерен и сипете на струйка качамака, като бъркате с бъркалка или дървена лъжица. Гответе под непрекъснато бъркане 2-3 минути на слаб огън. 

* Разделете полентата на четири части. Всяка сипете върху хартия за печене и оформете на кръг.




* Разточете с точилка и с шпатула направете краищата гладки. Докато е топла полентата се оформя много лесно. 




* Пренесете в тава (тави) пиците заедно с хартията. Гарнирайте според вашия вкус с любимите си продукти за пица и изпечете в загрята фурна  на 200° до зачервяване. Да ви е сладко!





петък, 7 януари 2011 г.

Лесни шоколадови украси




  Отдавна се каня да ви покажа няколко начина за работа с шоколад. Лесни, забавни, приятни и ефектни. Много пъти са ме питали например как се правят шоколадови панделки. Реших нагледно да ви покажа как става това, как се правят пурички, стружки, звездички, елхички и т.н. Наистина е много лесно и всеки от вас ще се справи без проблеми. А ако случайно нещо се счупи, напука или  не ви хареса, не се притеснявайте. Просто претопете шоколада отново, сложете го в някой кекс или просто си го хапнете.


Да започнем с панделките.






* Като начало трябва да стопите шоколада на водна баня. Ще ви припомня накратко някои от по-важните неща за работа с шоколад. Сипете 2/3 от шоколада, който сте приготвили в порцеланов или глинен съд, нарязан или начупен на парченца. Водата за водната баня не трябва да завира. След като шоколада се стопи прибавете към него останалата 1/3. Бъркайте, докато се получи плътна, лъскава и гладка смес. По този начин вие темперирате шоколада, което ще запази неговата лъскавина и еластичност. Ако разполагате с домакински термометър можете да следите температурата на вече темперирания шоколад. Тя трябва да е близка до телесната - около 35*С. Ако пък нямате термометър, просто топнете пръст в стопения шоколад. Ако не ви пари значи е добре.

* След като шоколадът вече е темпериран може да правите с него най-различни неща. За панделките си нарежете лентички от ацетатна хартия с различна дължина и ширина. Ако нямате може да си купите от книжарницата най-обикновени найлонови папки, които лесно се огъват. Намажете лентичките от едната страна с тънак слой шоколад, прегънете ги и слепете краищата им. Така ще получите различни по размери ушички за панделката. Оставете ги изправени на едната им страна върху дъска докато се втвърдят добре поне за няколко часа. На снимката виждате подобни елементи от ацетатна хартия с нотички.




 * Отлепете внимателно фолиото и монтирайте отделните части върху торта или сладкиш като предадете вид на панделка. Колкото по-неподредена, нестандартна, артистична и небрежна я направите, толкова по-красиво ще стане. Избягвайте абсолютната симетрия, иначе тортата ви ще стане толкова перфектна, че ще заприлича на американска. Нали ги знаете техните страхотни торти? Всичко е толкова съвършено, че не се знае дали става за ядене и те е страх даже да ги пипнеш. Е, вие си знаете, но аз определено не съм фен.

* И така, имате си чудесна панделка. Може да ползвате бял, млечен или натурален шоколад, както и да оцветите белия шоколад с бои.




 * Ако излеете шоколада на плота и го разстелете на тънко можете да си направите различни пурички,фунийки, заврънтулки ..




* Наблюдавайте кога ще започне да се стяга шоколада. Трябва да е засъхнал отгоре, но да е пластичен.Ако е напълно втвърден ще се начупи. Сега вземете една най-обикновена шпакла от железарията. Купила съм си я за стотинки, а върши перфектна работа. Професионалните сладкарски са много скъпи и според мен е напълно излишно да си давате парите, при условие, че всички сме просто любители, а не професионалисти. Изстържете с шпаклата различни на вид и размер фигурки, а после с тях украсете кремове, сладоледи и сладкиши. Може да ги съхранявате дълго в затворена кутия.






* На лист хартия за печене нарисувайте каквото желаете, каквото въобще ви хрумне. Обърнете я и от другата страна ще видите, че ясно си личат контурите на рисунъка. Сипете шоколада в пош с тънък накрайник , във фунийка от хартия за печене или просто в найлоново пликче, на което ще отрежете връхчето.




* По Коледа правих елхички и снежинки и затова сега ще ви покажа тях, но можете наистина да нарисувате всичко. Просто рисувайте с шоколад като с молив.







* А след като всичко добре засъхне и се втвърди украсете кексове, торти и кремове. Искрено се надявам да съм ви била полезна. Забавлявайте се!














Искам да ви покажа и как може да облечете изцяло една торта в шоколад. Лично аз търсих ефект на опакована в хартия торта.



 


Стопете си шоколада, както вече знаете и го размажете на тънък пласт върху найлоново фолио. Ако фолиото е малко просто слепете две или три парчета. Не се старайте да го опъвате перфектно. Нека е леко нагънато за да се получат гънки и по шоколада.






Преди това е добре да си отбележите с молив какъв диаметър ви е нужен за да се покрият изцяло и страниците на тортата. Аз все "на око" го правя и винаги е в повече. Но по-добре така, отколкото да не ви стигне. Облечете тортата с намазаното фолио и добре притиснете навсякъде с ръце.  Приберете я за един час в хладилника. След като шоколадът се стегне и махнете фолиото просто изрежете излишъка с остър нож. Запазете изрезките и ги ползвайте за сладкиши или бисквити.






Това е всичко. По същият начин може да облечете руло или правоъгълна торта. Ако желаете намажете шоколада с перлени боички.

вторник, 28 декември 2010 г.

Смокинови бонбони




Продукти за 30 бонбона


15  големи бели сушени смокини
30 печени белени лешника
50 г течна нeподсладена сметана
125 г черен шоколад 
1ч.л. настъргана портокалова кора
1 с.л.коняк
суров шам фъстък за гарниране
червена захар за украса
1 с.л. нарязани сушени червени боровинки

Приготвяне

*  Загрейте сметаната до кипване, махнете я от огъня и сипете в нея шоколада, портокаловата кора и коняка. Бъркайте, докато се стопи и получите гладък крем. Оставете крема леко да се охлади.

* Разрежете смокините на половинки и в средата на всяка сложете по един лешник. С малка лъжичка напълнете плодовете с крема и гарнирайте с малко счукан шам фъстък за зелен цвят. 

*  Накълцайте боровинките на ситно и ги смесете  с цветната захар. Направете малки топченца. Украсете бонбоните и поднесете леко охладени. Да ви е сладко!





* Може да направите и друг вид бонбони от тези продукти.

 


* Първо накиснете смокините в малко коняк, смесен с вода за да омекнат леко. Накълцайте ги на ситно и ги смесете с едро счуканите лешници и портокалова кора. От сместа направете топчета с големината на орех.




* Оваляйте топчетата в крема ганаш и ги поставете върху хартия за печене да се стегнат за няколко часа. Украсете по желание.


петък, 24 декември 2010 г.

Честита Коледа!






  Скъпи приятели,

Най-добрите коледни пожелания са тези, отправени от сърце и с много любов.

На всички пожелавам светли, празнични и щастливи дни! Бъдете здрави, усмихнати и нека в домовете ви грее топлината на любовта. Да ви сгрява през цялата година и да ви кара да летите.

Честито Рождество! 




сряда, 22 декември 2010 г.

Флорентини с къри



.


















Продукти за около 30 - 40 сладки

50 г масло
50 мл течна сметана
70 г захар
2 с.л.мед
1 ванилия
270 г микс от едро счукани ядки
2 с.л. брашно

бял шоколад
къри



Приготвяне

* В тефлонов съд смесете маслото, меда, захарта, сметаната и ванилията. Варете на слаб огън няколко минути до леко сгъстяване.

* Запечете ядките и ги прибавете към медената смес. Накрая объркайте всичко с брашното. Докато сместа е още топла я изсипете върху хартия за печене или силиконово килимче. С точилка загладете всичко на тънка правоъгълна кора, като изравните и краищата с домакинска шпатула.







*  Изпечете в предварително загрята фурна на 180* за няколко минути до получаване на приятен карамелен цвят. Извадете от фурната и отново подравнете с шпатулата краищата за да получите правилен правоъгълник. Докато сместа е още топла я нарежете с остър нож на квадратчета и ги оставете да се стегнат.








* Топнете ъгълчетата на всяка сладка в стопен бял шоколад и поръсете с къри. Прекрасни сладки, опитайте ги и вие.


Източнис - Genuss







.

събота, 18 декември 2010 г.

Свещници





    Украсете празничната си трапеза с малки бисквитени свещници. Наредени небрежно между вкусните ястия те ще предадат още повече уют и топлина на дома ви. Ползвайте любимото си тесто за курабийки, украсете изцяло според въображението си. Свещничетата са подходящи и за малки подаръчета за близки и приятели. Закачка, но симпатична, нали?



 БИСКВИТЕНИ СВЕЩНИЦИ








* Разточете на тънка кора бисквитеното тесто. За да нямате проблем винаги разточвайте тестото на малки части  върху хартия за печене или силиконово килимче.

* От лист хартия си изрежете шаблони на звездички. Преценете големината им така, че вътре да може да се постави малка чаена свещичка. Ако разполагате с голяма формичка за сладки няма да се налага да изрязвате шаблони. Моите формички са малки и затова се наложи сама да си ги направя. Сложете шаблона върху тестото и изрежете с остър нож.




* Пренесете изрязаните звездички в тава, покрита с хартия за печене. С алуминиевата част от свещта изрежете кръгче в средата на звездите като леко разширите отвора. Разбира се, можете да ползвате и малка чашка, с която да изрежете, но диаметъра трябва да е като на самата свещ.





* Изпечете бисквитите в предварително загрята на 170*фурна до леко порозовяване. След като изстинат първо проверете дали свещта влиза без проблеми в отворите. Ако се наложи леко и внимателно разширете отворите.

* Украсете с разбит белтък или друга глазура по ваш избор всяка звездичка по отделно. Подредете ги една върху друга както желаете - може да застъпите лъчите им или да ги разминете. За един свещник може да сложите две или три звезди една върху друга. Ето как изглеждат моите вече сглобени свещници :















* Оцветете ги с бои, украсете с перлички, захаросани плодове, ядки или дребни бонбони. Вариантите са безброй. А може да им направите и само шоколадова украса.

* Идеята за тези прекрасни и вкусни украшения видях ето тук.   Много ще се радвам, ако ви хареса и на вас. А ето ги и горящи ....

















    И още една идея за свещник, която си е само моя ....



СВЕЩНИК ОТ ПУКАНКИ






   Нужни са ви само пуканки, алуминиево фолио и малка кутийка от консерва.


* Отстранете дъното и горната част на консервната кутия така, че да остане ринг. Измийте я, подсушете и завийте с алуминиево фолио. Залепете пуканките с помощта на монтажен пистолет с топъл силикон. Това е вещ, много често използвана в приложното изкуство, но и в домакинството върши добра работа. Продава се във всяка железария. Цената на моят е 12лв., а една силиконова пръчка-пълнител е 20 стотинки. Не е скъпо, а с него наистина могат да се направят страхотни украси. И така , просто капнете малко силикон върху всяка пуканка и я залепете върху облечения с фолио ринг. Подредете пуканките както желаете ... може и да е с форма на елхичка, ако направите по-широка основата. Най-отгоре поставете малка чаена свещ.

* Това е всичко . Забавно е, опитайте и вие!