вторник, 8 март 2011 г.

Крем торта




Продукти

Основа

2 белтъка
100 г захар
1 с.л.брашно
1 ванилия
50г едро натрошени или цели лешници

Блат за странично обличане

2 яйца
60г захар
40г брашно
20г какао
1 ванилия

За декоративните бели ивици

10 г меко масло
10 г захар
10 г белтък
10 г брашно

Първи пласт - шоколадов ганаш

100 г течна сметана
200 г натурален шоколад 70%
50 г фино смлени печени орехи

Втори пласт - портокалов крем


3 яйца
1 жълтък
1/2 ч.ч. захар
1/3 ч.ч.пресен портокалов сок
125 г масло
настъргана кора от 1 портокал
1 ванилия

Трети пласт - крем кафе

2 жълтъка
100 мл течна сметана
150 г прясно мляко
100 мл силно сварено кафе еспресо
3 с.л. брашно
1 ванилия
7 с.л. захар
1 1/2 пакетче желатин др. Йоткер (15 г)

Четвърти пласт - крем Рикота с ванилия 

200 г Рикота
100г заквасена сметана
150г захар
2 белтъка
2 ванилии
1 и 1/2 пакетче желатин др.Йоткер (15 г)

Глазура

100 г млечен шоколад
150 мл прясно мляко
20 г масло
1 пакетче желатин др Йоткер (10 г)


Приготвяне

* За основата разбийте на твърд сняг белтъците. Постепенно добавете захарта и ванилията и продължете разбиването до получаване на твърди връхчета. Внимателно прибавете брашното като бъркате с лопатка. Накрая сипете лешниците. Очертайте кръг върху хартия за печене с диаметър 22 - 24 см или колкото е диаметъра на тортената ви форма. Сипете белтъчната смес, леко загладете, оформете на кръг и изпечете в предварително загрята слаба фурна на 140*. Сами преценете колко дебела да е основата. Ако искате можете да направите два кръга вместо един. Приберете втория и го ползвайте по-късно за кремове, торти и сладкиши. Може да съхранявате много дълго време целувченият блат, завит в хартия. Печете според вашият вкус - по-препечено или по-малко.




* За да направите блата за обличане страниците на тортата първо подгответе лист хартия за печене, начертан с молив в каквито искате форми. Аз избрах да са ромбоидни. Разбъркайте до хомогенна смес нужните съставки за декорацията и ги сипете в пош с тънък накрайник. Шприцовайте по начертаното от вас като не забравяте да обърнете хартията от другата страна. Линиите прозират достатъчно добре. Поставете листа върху табла или дъска и го замразете във фризера за 20 минути.




* За блата разбийте добре яйцата със захарта и ванилията до получаване на гъст крем. Пресейте какаото заедно с брашното и го добавете към яйчната смес. Извадете декорираният лист от фризера и с шпакла размажете върху него шоколадовото тесто. Изпечете подложката в предварително загрята на 170* фурна за 10 мин. Внимавайте да не прегори. В противен случай белите шарки ще станат кафяви и няма да се виждат добре. След като блатът  изстине отстранете хартията и го нарежете на две или три ленти по дължина. Изчислете сами каква дължина от лентите ще ви е нужна за да обгърне тортата и чак тогава го нарежете. Диаметърът трябва да бъде същия като белтъчната основа.

* За ганаша затоплете сметаната до кипване, прибавете щоколада и орехите и бъркайте докато получите гладък крем. Може да приготвите ганаша няколко дена предварително. За да го сипете в тортата просто малко го загрейте за да омекне.

* За портокаловият крем сложете в малка тенджерка яйцата, жълтъка и захарта. Разбийте за кратко с бъркалка. Прибавете портокаловите сок и кора, както и маслото, нарязано на парченца. Сварете крема на водна баня докато се сгъсти. Нужни са около 15 мин. Не е нужно  непрекъснато да го бъркате.След като кремът се сгъсти го претрийте през цедка за да стане съвършено гладък. Оставете да се охлади. Може да приготвите този крем 2 или 3 дена предварително и да го съхранявате в хладилника.

*  За кремът с кафе разбъркайте захарта с брашното и ванилията. Сложете жълтъците и налейте малко мляко. Разбъркайте до получаване на гладка каша. След това сипете останалото мляко, кафето и сметаната. Сварете крема до сгъстяване на водна баня или в съд с не залепващо дъно. Отнемете от огъня и сипете желатина в горещия крем. Бъркайте докато се разтвори напълно. Разбира се, ако желаете може да го стопите първо него на водна баня с малко вода и чак след това да го сипете в крема. Оставете крема да се охлади.

* За кремът с рикота първо разбийте белтъците на сняг. Прибавете им половината захар и продължете да разбивате още малко. Ако искате сиренето да стане по-фино първо го претрийте през цедка. Ако това не ви притеснява го разбийте с останалата захар и ванилията на гладък крем и добавете заквасената сметана. Стопете желатина на водна баня и го сипете в крема. Разбъркайте добре. На края прибавете и разбитите белтъци. Ако се притеснявате да ползвате сурови белтъци може да ги замените с 400 г заквасена сметана. 

* Сглобяване - поставете основата в тортена форма и я пристегнете с ринг. Върху нея, по стените на ринга сложете лентите от блата.




* Ако ганашът е много студен и твърд го затоплете леко и го сипете върху основата. Като малко се стегне нанесете върху него портокаловия крем. След това излейте кремът с кафе и оставете тортата за 2 часа в хладилника да се стегне. Кремът с кафе трябва да е полугъст като го сипвате. Ако много се е желирал също ще трябва лекичко да го затоплите. След като се е стегнал сипете върху него последния крем с рикота. Загладете добре и оставете тортата добре да се стегне преди да нанесете глазурата.

* За глазурата просто направете едно мляко с какао за пиене. Сложете му маслото за лъскавина и докато е горещо сипете и желатина. Разбъркайте добре. Ако има бучици неразтопен желатин просто го прецедете. Оставете да изстине и да се сгъсти леко.

* Освободете тортата от ринга. Залейте я с полутечната глазура и я оставете небрежно да се разтече отстрани. Може да оставите тортата с тази глазура - става лъскава и млечно кафява. Аз реших да я напудря с какао. Украсих семпло с няколко захаросани лешника и това е. Може да видите как съм ги направила ето тук. Вие украсете по ваше желание. Надявам се, че ви хареса тази торта. Просто такова ми беше вдъхновението в дена, в който я правих и се получи лека торта с много богати вкусове. Да ви е сладко!


събота, 5 март 2011 г.

Рикота крем в шоколадова кошничка





Продукти

200 г млечен шоколад за кошничките

200 г рикота
2 белтъка
100 г захар (на вкус)
1 ванилия
1 с.л.захаросани портокалови корички или настъргана кора от 1/2 портокал
100 г млечен шоколад
3-4 с.л.смлени ядки по избор

Глазура

2 белтъка
100 г захар
1 ванилия






Приготвяне

* Стопете шоколада на водна баня. За да получите лъскав и гладък шоколад може да прочетете тук как да го направите.

* В хартиени или силиконови форми за кексчета сипете по 2 ч.л. от стопения шоколад. Наклонете формичките навсякъде за да се облеят добре страните с шоколад. Поставете ги обърнати надолу върху решетка за да се изтече излишния шоколад. Под решетката поставете хартия за печене. Така след това може да съберете изтеклия шоколад и да го ползвате наново. Оставете формичките докато се стегне малко шоколада.  Докато е още лепкав поръсете по дъното и стените счукани запечени ядки. Моят избор беше суров шам фъстък, примесен с малко челен чай.






* Разбийте на сняг белтъците. След това постепенно сипете половината захар и доразбийте докато тя се стопи и образува меки и плътни връхчета.

* Отделно разбийте рикотата с останалата захар и ванилията. Добавете портокаловите кори и белтъците като бъркате внимателно с лъжица или бъркалка. Кремът трябва да е лек, пухкав и не много гъст. Разбира се, ако се втечни прекалено ще се наложи да му добавите малко желатин.

* Разпределете крема във вече стегнатите шоколадови чашки и ги оставете на студено поне за два часа. След това внимателно отделете книжните или силиконови капсули от тях. Тук може да видите как да направите това.

* Накрая разбийте останалите белтъци със захарта и ванилията на хубав гъст крем и украсете кошничките по ваше желание. Не съм посочила точен брой на готовите кошнички. Сами преценете колко да направите.  Да ви е сладко!



събота, 19 февруари 2011 г.

Ябълков коблер



    Опитайте сладкиша на леля ми Цани. Съвсем скоро ми изпрати рецептата и не се подвоумих да я направя. Много лек , сочен и уханен. Заслужава си! Благодаря лелче!




Продукти 



6 ябълки

Заливка

сок от 1/2 лимон
настъргана кора от 1/2 лимон
4 с.л.захар
2 с.л.течно масло
1/2 ч.ч.вода
1 ванилия , канела по желание
2 с.л.брашно

Тесто

2 с.л.меко масло
1 яйце
1/2 ч.ч.захар
1/2 ч.ч.брашно
1 ванилия
1/2 ч.л.бакпулвер




Приготвяне

* Обелете ябълките и ги нарежете на парченца. Сложете ги в купа и ги разбъркайте с всички продукти за заливката. Сипете ги в малка тавичка с приблизителни размери 25/25 см, леко намазана с малко масло.

* В купа разбъркайте маслото със захарта, прибавете яйцето, а след това брашното, пресято с ванилията и бакпулвера. Не е нужно да ползвате миксер. Достатъчно е само кратко разбъркване с лъжица или бъркалка.

* Сипете тестото на неравномерни части върху ябълките. При печене то ще се разлее.




* Изпечете сладкиша в загрята на 170* фурна за осоло 25-30 мин. Поднесете го леко топъл като загребвате с лъжица. Гарнирайте го със сметана - квасена или бита или топка ванилов сладолед.

* Изключително лесен, ароматен и лек десерт. Сочен отвътре и хрупкав отгоре.  Да ви е сладко!


сряда, 16 февруари 2011 г.

Пълнени круши с рикота и пармезан



Продукти за 4 порции

4 малки круши
50г счукани печени бадеми

1 с.л.меко масло
40г рикота
40г пармезан
1 жълтък
1 белтък
сол и черен пипер на вкус
щипка индийско орехче

зелена салата
дресинг по избор

Приготвяне

* С миксер добре разбийте рикотата, маслото и жълтъка. Прибавете ситно настъргания пармезан и овкусете със сол, пипер и индийско орехче. Накрая разбийте белтъка на сняг и внимателно го прибавете към сместа.

* Измийте крушите и отрежете върха им като капаче заедно с дръжчиците. Издълбайте ги с малка лъжичка. Запазете сърцевината и при поднасяне гарнирайте салатата с нея. Сипете в издълбаните круши по равно бадемите и ги разнесете навсякъде по вътрешността. Разпределете и сместа с рикотата като ги напълните 2/3 от обема им.




*  Изпечете крушите в предварително загрята на 180*фурна за около 25мин. Към края на печенето сложете във фурната и капачетата за да се запекат леко.

* Сервирайте крушите леко топли със зелена салата . Да ви е сладко!


четвъртък, 10 февруари 2011 г.

Портокалов купол




   Днес  е св.Валентина мъченица. Моята майка има имен ден и аз искам да ви почерпя виртуално за нейно здраве с тази торта. Избрах я, защото ми прилича на слънце. А  майка ми е именно това - едно топло, вдъхващо живот и сили слънце. Честит имен ден маме, обичам те!

   Тортата  е по-скоро начин на оформяне, отколкото конкретна рецепта. Може да се направи с различни кремове, както и плодове според сезона. Всичко изцяло зависи от вашия вкус. Аз ще ви предложа моят вариант, а вие, ако я харесате я направете според предпочитанията си. Надявам се да ви допадне.


Продукти


1 готов пандишпанов блат или 1 домашно приготвен

Ако решите да го приготвите сами, както правя аз , ето и рецептата :

4 яйца
120г захар
120г брашно
1/2ч.л.бакпулвер
ванилия
настъргана лимонова кора

Приготвяне

* Разбийте яйцата заедно със захарта много добре. Трябва да получите гъста, побеляла и пухкава смес, която да е утроила обема си. С внимателно бъркане с домакинска лопатка добавете брашното, пресято с бакпулвера и ванилията. Накрая сложете и лимоновата кора. Сипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене и изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна. Охладете го добре върху решетка и го нарежете на филийки.






  За тортата ви е нужен крем и плодове. Аз избрах портокалите като сочен сезонен плод. Рецепта за крем няма да напиша, тъй като наистина най-добрият вариант е да ползвате любимия си крем. Може да е готов, сметанов , млечен, комбиниран ...  решението оставям на вас. Аз приготвих домашен млечен крем с малко бита сметана в него, подправен с ванилия и лимонова кора. Нужно е само кремът  да не е много рядък.

  Нека сглобим тортата :

* Наредете няколко парчета блат в тортена чиния. Овлажнете ги с портокалов сок и наредете небрежно върху тях резенчета портокал. За по-добър вкус може да ги филирате като отстраните бялата ципа. Ако желаете, обогатете вкуса със захаросани цитрусови корички. Поръсете с малко начупен шоколад и нанесете част от крема.






* Повторете същото с втори ред от блата като се стараете той да бъде с по-малък диаметър от основата. Не се притеснявайте, не е нужно да се стараете и да придавате идеални форми и размери на тортата. Работете небрежно и с фантазия.






* Като трети етаж сложете останалите нарязани парчета от блата, ако трябва ги начупете, а с  малките хапки просто запушете някоя дупка.

* Тортата е готова и няма абсолютно никакъв вид. Сега е време да я оформите. Покрийте я цялата с крем. Откъснете голямо парче найлоново фолио. Ако е малко съединете две парчета в едно цяло. Покрийте тортата и с ръце и пидайте куполовидна форма. Изгладете я като добре притискате всичко.






* Оставете я заедно с фолиото в хладилника за няколко часа. След това го отстранете и облепете цялата повърхност на тортата с кръгли резени портокал. Там, където остават малки празнини между резените портокал шприцовайте бита сметана и озахарени цитрусови корички.

* Това е всичко. Много лесно, бързо, вкусно и ефектно. Ще се радвам, ако пробвате и вие!






* Тортата може да бъда нарязана на парчета  .....






* Или просто я сервирайте като загребвате от нея с лъжица така, както се сервира Тирамису.






* За озахарените корички ще ви издам моята тйна. С белачката за картофи обелвам лимони, портокали и грейпфрути. Понякога събирам нужните ми кори за няколко дена . Тогава просто слагам корите в купа със студена вода и добавям следващите. Така те омекват, завивам ги на охлювчета и ги нанизвам на конец като гердан.





* Изварявам ги в кипяща вода за няколко минути, след което ги сварявам в сироп като за сладко. В края на варенето добавям малко лимонов сок и ги съхранявам в бурканче. Не ги стерилизирам, нито пък  ги сипвам горещи и веднага затварям буркана както при сладката. Ползвам коричките за овкусяване на различни бисквити, торти и сладкиши. Ползвам ги и за украса, защото приличат на малки розички. Дано ви допадне тази идея. Да ви е сладко!



вторник, 8 февруари 2011 г.

Зеленчукови рулца с крем от сирене




Продукти

1 малък патладжан
1 тиквичка

няколко лъжици песто от различни зелени билки


50 г масло
50 г брашно
200 мл горещо прясно мляко
2 жълтъка
сол и черен пипер на вкус
200 г настъргани  твърди сирена


Приготвяне

* Нарежете зеленчуците на тънки филийки по дължина и ги гриловайте леко на скара или в тиган - грил.

* За пестото сложете в дълбок съд различни зелени билки по ваш избор - магданоз , копър, целина, босилек и др. Добавете скилидка чесън и сол. Налейте малко олио или зехтин и пасирайте всичко с пасатор. Гъстотата зависи от това колко олио ще сложите. Ако го предпочитате по-гъсто наливайте олиото по малко за да следите гъстотата.

* За плънката направете светла запръжка от маслото и брашното. Сипете наведнъж горещото мляко и бъркайте енергично. Така бешамела ще стане съвсем гладък. Ако към горещата запръжка налеете студено мляко ще се образуват бучки. Отстранете от огъня и като се охлади леко добавете жълтъците и сиренето. Бъркайте докато получите гладка и гъста смес. Изборът на сирена оставям изцяло на вас. Колкото по-ароматни са сирената, толкова по-вкусно ще стане ястието. Но и само с кашкавал е хубаво.

* Намажете зеленчуците с песто, в основата сипете по 1 с.л. от плънката и завийте на рулца.




* Подредете ги в тавичка, намазана с малко мазнина. Намажете рулцата с олио или зехтин.





* Изпечете ястието в загрята на 180* фурна за половин час. Сервирайте топли, но не горещи. Да ви е сладко!