петък, 3 юни 2011 г.

Руло от свинска плешка



Продукти

1 кг свинска плешка без кост
сол и черен пипер на вкус
суха мащерка

Пълнеж

2 яйца
стрък пресен лук
магданоз
50 г тънко нарязана пушена шунка
200 г топено сирене
300 г гъби
20 г масло
сол и черен пипер на вкус


Приготвяне

* Оформете месото на тънко парче, подходящо за завиване на руло. Подправете го със сол, пипер и мащерка и го сложете върху голям лист алуминиево фолио.

* Разбийте яйцата с вилица и добавете към тях ситно нарязаните пресен лук и магданоз. Изпържете омлет и го сложете върху месото, а върху него наредете шунката и половината от топеното сирене.

* Задушете гъбите в маслото и подправете със сол и пипер. Половината сложете при останалата плънка на рулото. Завийте месото колкото можете на стегнато руло и го оформете с фолиото. Ако е нужно го завийте в още един лист фолио. Сложете го в тавичка с малко вода и изпечете на умерена фурна за около два часа.

* Към останалите задушени гъби прибавете другата част от топеното сирене. Сипете малко вода и гответе няколко минути. Пасирайте соса до гладкост. Ако желаете може да оставите няколко цели гъби за гарниране.

* Развийте рулото от фолиото и го нарежете на филийки. Сервирайте с гъбен сос и добре охладено бяло вино. Да ви е сладко! 




.

четвъртък, 26 май 2011 г.

Орехова торта



Продукти за тестото

150 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао
1 ванилия
150 г захар
150 г полутечно масло
3 яйца

Крем

1 пакетче желатин др. Йоткер
1 пакетче ванилов пудинг без варене др. Йоткер
прясно мляко за разбиване на пудинга според указанията на опаковката
400 г квасена сметана
60 г захар
100 г едро скълцани запечени орехи или други ядки

сладко или конфитюр от сини сливи или други плодове по избор
100 г шоколад по избор


Приготвяне

* Смесете и пресейте брашното заедно с бакпулвера, какаото и ванилията. Сложете в средата всички останали съставки за тестото. Разбийте с миксер първо на по-ниска скорост , а след това на по-висока до получаване на хладка и хомогенна смес. Сипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна.

* За крема разбийте пудинга според указанията на опаковката. Разбъркайте сметаната със захарта без да я разбивате с миксер и я добавете към пудинга. Разтворете желатина на водна баня, сипете го в крема и разбъркайте всичко. Накрая добавете и ядките.

* Поставете блата в тортена чиния и го издълбайте. Намажете дъното със сладкото.






* Смесете трохите с крема. Сипете крема  и оформете като купол. Оставете тортата в хладилника за няколко часа за да се стегне. Стопете шоколада на водна баня и го излейте върху желираната торта. Ако искате направете друга украса. Да ви е сладко!

* Идеята за тортата е от малка книжка с рецепти на др. Йоткер, но от нея съм спазила само пропорциите за блата и то не съвсем точно. Увеличих  какаото двойно и намалих количеството на бакпулвера. В рецептата  за 150 г брашно беше посочено3 равни ч.л.бакпулвер, което лично за мен е недопустимо. Очевидно става въпрос за грешка. Добавих и ванилия. Дано ви допадне!




.

събота, 21 май 2011 г.

Крем супа от леща - II вид




Продукти

250 г червена леща
100 г булгур
1 малка глава нарязан лук
2 скилидки чесън
20 г масло
2 с.л. зехтин
1 малка консерва кокосово мляко
1 пълна чаена лъжичка миск от сух кориандър, мащерка, розмарин и  кимион
сол и черен пипер на вкус
вода


Приготвяне

* Запържете за кратко лука и чесъна в мазнината. Добавете всички останали продукти без кокосовото мляко и налейте вода. След като се сварят пасирайте на гладко пюре. Сипете още вода и кокосовото мляко до желана от вас гъстота. Сервирайте супата  гарнирана с малко пресен лук и топли хлебчета. Да ви е сладко!







Хлебчета със сусам




   Няма нищо необичайно в тази рецепта. Всеки прави малки такива малки и вкусни хлебчета. Но въпреки това все пак реших  да ви представя тези. Само поради една причина - дори и на следващият ден хлебчетата вътре са меки и жилави, а не ронливи и сухи както обикновено се случва при домашните хлябове. Тъй като не ползваме стабилизатори, овлажнители и подобрители нашите печива като останат няколко дена ( ако не се излапат на мига), стават    именно такива - трошат се и изсъхват. Моите хлебчета са с малко пшеничен грис и това определено предотвратява това. Иначе друго интересно няма. Ако искате пробвайте ги и вие - много хрупкава коричка и мека и еластична вътрешност.






Продукти

20 г прясна мая
1 ч.л. захар
1 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. сол
250 мл хладка вода
70 г пшеничен грис
около 500 г бяло пшеничено брашно

сусам





Приготвяне

* Разтворете маята във водата  и прибавете захарта, мазнината и солта. Не е нужно да правите предварителен квас. Сипете пшеничиният грис и омесете меко и еластично тесто с брашното. Прибавяйте брашното на части. Не мога да кажа дали 500 г брашно точната мярка за 250 мл течност. Може да се наложи да го намалите или увеличите малко, но така или иначе съвсем точни мерки не са нужни. Сами ще разберете кога тестото е готово щом спре да лепне по ръцете ви. Оставете го да втаса. Аз много бързо се справям с това и сега ще ви кажа как - просто затоплям малко фурната и слагам купата с тестото в нея. За 20 минути имам прекрасно бухнало тесто, готово за печене.

* Накъсайте тестото на еднакви части и с длани оформете топчета. Леко намокрете ръцете си с вода и ги навлажнете. Оваляйте ги целите в сусам и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене.





* Оставете хлебчетата за десет минути да втасат отново. Изпечете ги до зачервяване във фурна, предварително загрята на 180*. Това е всичко. Да ви е сладко!



неделя, 15 май 2011 г.

Пиле с кафе и шоколад



  Искам да ви предложа една изключителна смес от различни семена и подправки. Ароматът и е просто уникален и е подходяща за много гозби от различни видове меса. Подправката е Южно африканска и се казва Coffee Rub. Продава се в готов вариант и може да намерите информация за нея, както и за много други интересни продукти тук. Продуктите Nomu наистина са уникални и си заслужава да ги опитате. Благодаря на моята приятелка Мила. Тя ми достави невероятно удоволствие като ми подари няколко от тях.

  Подправката Coffee Rub всеки може да си направи сам в къщи. Единственото нещо, което може би ще ви затрудни е пушената сушена чушка. Вкусът на барбекю се придава точно от нея и е много важен компонент. Пушени сухи чушки са продават в Западна Европа, но тук не знам дали ги има. Може би трябва да потърся някаква информация в нета. Всъщност не представлява никаква трудност човек да си направи това в домашни условия. Както пушите месо и риба, така може да опушите и сухите чушки и да ги съхранявате в затворен съд. Опитайте, няма да съжалявате.




Продукти за подправката

1 равна ч.л. синапено семе
1 равна ч.л.кориандър на зърна
1/2 ч.л.семена от кимион
1 ч.л.смляно кафе за еспресо

1 ч.л.сух розмарин
1 ч.л.суха мащерка
1/2 ч.л. сух чесън
1 ч.л.сушен лук
1 ч.л.суха пушена червена чушка
1 суха чили чушка
1/2 ч.л.сол
1/2 ч.л.захар 
* Семената се запичат на сух тиган за да изпъкне по-добре ароматът им. Прибавят се останалите продукти без захарта. Разбъркват се на котлона още минута. Всичко се счуква в хаванче. Прибавя се захарта.

Това е готова суха смес за 4 порции месо. Заслужава си да се направи в по-голямо количество и да се съхранява в затворен съд. Да преминем към самото ястие ....
Продукти за 4 порции

800 г бяло пилешко месо
брашно
сол на вкус
2 с.л. масло
2 с.л. олио
1/2 кубче зеленчуков бульон
20 г черен шоколад - съдържание на какаото не по-малко от 70%
вода
Приготвяне

* Нарежете месото на филета и го посолете. Оваляйте филетата в брашно и ги изпържете за кратко в загрятата мазнина. Извадете ги в чиния.

* В останалата мазнина сипете 1 пълна чаена лъжичка от готовата подправка и натрошете бульона. Налейте малко вода и кипнете всичко. Прибавете шоколада и разбъркайте. Добавяйте вода според ваша преценка за гъстотата на соса. Не ползвайте вино, нека ароматите на подправката и шоколада си останат натурални. Посолете на вкус и сервирайте месото полято с малко от соса. 
* Преди да залеете месото опитайте соса на вкус. Винаги може да прибавите още малко от подправката или пък от шоколада. Ако сте разредили повече, сгъстете соса с малко нишесте, разтворено в малко студена вода. Шоколадът се съчетава великолепно с останалите аромати. Не се тревожете, няма нищо сладко в този сос. Опитайте и ще видите. Да ви е сладко! 


събота, 7 май 2011 г.

Пъстърва в билков сос



Продукти за 4 порции


4 пъстърви
4 с.л. масло
микс от сушени средиземноморски билки - риган, розмарин, салвия, босилек, майорана.
сол и бял пипер на вкус

За соса

400 г квасена сметана
1/2 кубче рибен бульон
пера пресен див лук
пресни срадиземноморски билки


Приготвяне


* Почистете рибите и ги увийте по отделно в алуминиево фолио, като във всяка сложите по 1 с.л. масло и подправите със сухите билки, сол и пипер. Загрейте фурната на 250* и изпечете рибата за 10 минути. Оставете я да изстине за 5 минути.

* Внимателно развийте фолиото и пресипете отделилия се сок в тиган. Натрошете бульона, сипете сметаната и кипнете на котлона. Подправете с нарязаните пресни билки и перата лук и овкусете със сол и бял пипер.

* Отстранете кожата на рибата, залейте със соса и сервирайте ястието топло. Да ви е сладко!

Пъстърва в билков сос