понеделник, 1 август 2011 г.

Чийзкейк с малини и шам фъстък



Продукти

250 г чаени бисквити с мед
75 г течно масло

400 г фина неовкусена извара - рикота или кварк
400 г заквасена сметана
3 с.л. течен мед
100 г захар
настъргана кора от 1 лимон
4 яйца
100 г суров счукан шамфъстък

500 г пресни или замразени малини
захар на вкус
1 пакетче желатин др. Йоткер






Приготвяне

* Сложете бисквитите в блендер заедно с маслото и ги смелете на фини трохи. Покрийте дъното и стените на тортена форма с хартия за печене, сипете вътре бисквитените трохи и направете основа, като притискате плътно с пръсти. Оставете за 20 минути формата в хладилника.

* Сипете в купа сиренето и го пасирайте до гладкост с пасатор за да отстраните малките бучици. Добавете  сметаната, яйцата, ванилията, лимоновата кора и шам фъстъка. Сипете захарта и меда и разбъркайте за кратко с миксер.

* Излейте сместа върху бисквитената основа и изпечете сладкиша в предварително загрята на 160* фурна за 30-40 минути. Наблюдавайте го! Като натиснете повърхността отстрани трябва да пружинира под пръстите ви, а в средата дори леко да лепне. Не мислете, че е суров. Като се охлади ще се стегне достатъчно. Само така ще получите типтчната кремообразна вътрешност на чийзкейка.






* Сложете малините в блендер заедно със захарта и ги пюрирайте. Претрийте през цедка за да отстраните смките. Разтворете желатина на водна баня в малко вода и го разбъркайте добре с малиновото пюре. Оставете в хладилника да желира леко.

* Залейте стуеденият сладкиш с малиновото пюре. Ако желаете, оставете 2 с.л. от него за да глазирате пресни малини за украса. Аз направо ги топвам в него и ги подреждам върху сладкиша вместо да ги мажа с четка.






* Оставете за няколко часа чийзкейка в хладилника. Преди да го сервирате  освежете с малко счукан шам фъстък. Да ви е сладко!





четвъртък, 21 юли 2011 г.

Лучено хлебче

Опитайте тази закачка. Лесна, ефектна и много вкусна. Преди време видях идеята тук и реших, че просто не мога да не направя това хлебче. Няма да пиша точни мерки на продуктите, не е необходимо. Направете го ваш вкус. Дано ви се хареса колкото на мен!





Продукти

1 малко хлбче
кашкавал
стопено масло
чесън
сол и черен пипер на вкус
сусам
пресен лук
алуминиево фолио




Приготвяне 


* Нарежете хлебчето на филийки без да го прерязвате до долу.





* След това го срежете по същият начин и по дължина, така, че да се получат квадратчета.






* Нарежете кашкавала на малки парченца спрямо разрезите, които сте направили по хляба. Сложете по малко кашкавал във всеки процеп.





* От голям лист фолио направете легло за хлебчето с борд за да може всичко, което изтича от него при печенето да попие в долната кора. Така тя става невероятно хрупкава и ароматна.

* Поставете хлебчето във фолиото и заедно с него го пренесете в тава. Разбъркайте маслото с малко пресован чесън, сусам и сол и пипер на вкус. С лъжичка нанесете по процепите. Накрая поръсете със ситно нарязан пресен лук.



 


* Изпечете хлебчето в загрята на 180* фурна до зачервяване. Да ви е сладко!
 






Лучено хлебче

неделя, 17 юли 2011 г.

Хрупкаво свинско с мариновани череши



Продукти за 4 порции

600 г свински шол
сол и черен пипер на вкус
брашно
яйце
натурален корнфлейкс
бадеми
олио за пържене

1 ч.ч. череши
1 кисела ябълка
2 с.л. масло
2 зърна карамфил
1 каф.ч. червено вино
1 ч.л. кафява захар или мед
балсамов оцет на вкус
1/2 ч.л. нишесте
сол на вкус







Прготвяне

* Нарежете месото на шницели, изтънете го с чукче и овкусете със сол и пипер. В блендер смелете на трохи корнфлейкса и бадемите. Съотношението е 3 части корнфлейкс, 1 част ядки. Панирайте месото първо в брашно, после в разбито яйце и накрая оваляйте в хрупкавата смес. Изпържете шницелите в загрято олио. За панировката няма точни мерки, преценете сами.

* Кипнете виното, оцета, карамфила и захарта за 2-3 мин. колкото да се изпари остротата на алкохола. Сложете маслото. Посолете и опитайте на вкус. Добавете още захар или оцет, ако е нужно. Сипете плодовете и гответе за още 2 мин. Нека останат сурови. Сгъстете с нишестето, размито в малко студена вода. Оставете да се охлади.

* Сервирайте шницелите топли със студени мариновани череши. Да ви е сладко от Германия! 



петък, 8 юли 2011 г.

Сладолед в целувчена кутийка



     Една идея как да оползотворите останали от някаккъв сладкиш белтъци. Ефектна при поднасяне, но и красив подарък за любими хора. Напълнена с бонбони, плодове или трюфели вкусната кутийка може да се превърне в едно истинско бижу. Аз реших да я поднеса със сметанов сладолед, примесен с шоколадов ганаш и шоколадови сезонни плодови. Дано ви се хареса!


Продукти

2 белтъка
170 г захар
1 ванилия
захарни перли за украса

сметанов сладолед
100 г натурален шоколад
70 мл течна неподсладена сладкарска сметана
1 с.л. бренди или друг подходящ алкохол

сезонни плодове
100 г стопен натурален шоколад



 

* Разбийте белтъците много добре на сняг и започнете да прибавяте постепенно захарта като продължавате да разбивате. Трябва да получите много гъста и гладка маса. Ароматизирайте с ванилия и сипете крема  в пош със звездовиден накрайник.

* Начертайте си шаблони върху хартия за печене. Стените на кутийката направете с големина по ваш избор. Шприцовайте една до друга малки звездички крем и ако желаете украсете с перли. Оставете 1 с.л. от крема за слепване на елементите.




* Изсушете във фурна, загрята на 50* за няколко часа или докато целувката се втвърди. Не печете на по-силна фурна. В противен случай повърхността на звездичките ще се напука и ще изгуби снежно белия си цвят и блякък.

* Слепете стените и оформете кутийка със стени и дъно като леко мажете краищата с белтък. Оставете за един ден всичко добре да изсъхне. Разбира се, вместо пресни белтъци можете да ползвате и готов айсинг на прах. Тогава не е нужно да печете и съхненето става много бързо. Но категорично - никак не е вкусно. Преценете сами.




* Оставете сладоледа да се размекне. През това време загрейте до кипване сметаната, сипете в нея шоколада и брендито и разбъркайте на гладък крем. Сипете го още топъл в сладоледа като се стараете да не е равномерно. Така при сервиране ще получите мраморен ефект. Замразете отново.


 

 * Топнете плодовете в стопения шоколад  и ги оставете върху хартия за печене да се втвърдят. Сервирайте целувчената кутийка с топка сладолед, гарниран с шоколадови плодове. Да ви е сладко!


неделя, 3 юли 2011 г.

Медальони от патладжан



Продукти

1 патладжан
3-4 с.л. олио

2 домата
малка главичка лук
1 скилидка чесън
2 с.л. олио
сол и черен пипер на вкус
1/2 ч.л. захар
листа босилек

печено пиле
кашкавал или друго твърдо сирене


Приготвяне

* Нарежете патладжана на по-дебели кръгчета и ако желаете го посолете и оставете за 15 мин. за да изтече горчивата вода от него. Лично аз не го правя, откакто в България патладжаните са Холандски сортове. Те са с ниско съдържание на соланин и не горчат, а и нямат почти никакви семки. Поставете кръгчетата в тава, покрита с хартия за печене и леко ги намажете с олиото. Изпечете ги за около 20 минути.

* Нарежете лука на ситно и го задушете в мазнината. Нарежете доматите на малки кубчета и ги сипете при лука. Ако желаете първо ги обелете. Гответе няколко минути, колкото да се посгъстят. Нека останат леко сурови. Към края на готвенето прибавете чесъна, нарязан на тънки филийки, овкусете със сол и пипер и балансирайте киселината на домата с малко захар. Махнете от огъня и поръсете с нарязан пресен босилек.

* Върху патладжанените медальони сложете малко от соса, гарнирайте с накъсани парченца печено пиле и поръсете с настърган кашкавал. Запечете до златисто и сервирайте ястието топло, но не горещо. Да ви е сладко!


петък, 1 юли 2011 г.

Гранитé от краставица с бадемово мляко и желе от диня



    Представям ви една изключително свежа напитка, която миналата година видях в Италия. Комбинацията е малко необичайна, но ви уверявам, че е изумително вкусна. Съставките се съчетават невероятно добре помежду си, свежестта на коктейла е уникална, а колорита е много примамлив.  Да не говорим, че се получи трикольора на българското знаме. Ще се радвам, ако ви заинтригувам и решите да опитате. Нали знаете, че съм фен на експериментите? Хайде и вие!

 Продукти за 6 - чаши

За желето от диня


500 г диня
70 г захар
8 г агар - агар или 10 г желатин

За гринитé  от краставици

250 г краставици
90 г захар
150 мл вода

За бадемовото мляко

400 г вода
60 г сурови белени бадеми
60 г захар
1 ванилия
1 горчив бадем или капка бадемова есенция






 Приготвяне

* Почистете динята от семките, сложете я в дълбок съд заедно със захарта и пасирайте на пюре. Стопете желатина на водна баня с малко вода, сипете го при пюрето и разбъркайте. Оставете да се желира в хладилника, като от време на време разбърквате. Ако имате възможност да ползвате агар - агар вместо желатин не се колебайте, желира мигновено и консистенцията е много нежна и приятна.

* Почистете краставицата от кората и семките. Пасирайте я до гладкост заедно със захарта и водата. Сипете я в подходящ съд и замразете във фризера поне за 4 -5 часа, като периодично разбърквате.

* За да направите бадемовото мляко първо смелете фино в блендер бадемите и захарта. Добавете водата и ванилията и с пасатора направете млякото възможно най-гладко. Прецедете през цедка.

* На дъното на чашите сипете малко от желето от диня, върху него няколко лъжици от гранитéто от краставица, отгоре налейте малко от бадемовото мляко и сервирайте веднага. Да ви е сладко!