петък, 5 октомври 2012 г.

Macedonia




Искам да ви представя една италианска плодова салата, която знам от приятеля ми Ники Куманов. Често го споменавам в публикациите си, защото освен, че е цигулар, Ники  е и великолепен кулинар. Много от вкусните рецепти в блога ми са негови. Той направи тази плодова салата за представянето на книгата ми "Вкусно с Йоли в "Студио 5" и спечели награда. Салатата е много различна от плодовите салати, които сме свикнали да правим. Изкючително свежа и колоритна, с много плодове и леко ухание на мента. Macedonia на италиански всъщност означава Плодова салата. Ники, не си след нас вече, но ти благодаря за фантастичната рецепта. Знам, че ще ме чуеш. А на вас да ви е сладко.






Продукти за 4 салати

2 кг лимони
захар на вкус
4 ябълки
2 круши
плодове по избор - диня, пъпеш, киви, сини сливи, праскови, ананас, ягоди и др.
прясна мента

Приготвяне

* Изцедете лимоните и подсладете сока със захар  по ваш вкус.

* Обелете ябълките и ги нарежете на ситни кубчета. Сложете ги в лимоновия сок и бъркайте с чиста дървена лъжица докато леко се загладят. Италианците дори си имали дървени лъжици, с които бъркат само тази салата и нищо друго.

* След това прибавете крушите и останалите плодове, които сте определили за салатата. Първо прибавяйте по-твърдите плодове, а накрая по-меките. Режете твърдите плодове на  по-ситно, отколкото меките. Гъстотата на салатата определете сами.

* Разбъркайте внимателно салатата и я оставете за 2 часа на стайна температура. След това я приберете на студено в хладилника. Добре е да престои една нощ преди сервиране.

* Сервирайте салатата със стръкче прясна мента и по желание с топка ванилов сладолед.







.

вторник, 2 октомври 2012 г.

Пъстра салата




Продукти за 4 салати


2 глави червено цвекло
3 твърди круши

4 с.л. стафиди
4 с.л. сурови тиквени семки
1 с.л. мед
1 каф.ч. червено вино
балсамов оцет на вкус
сол на вкус
няколко стръка прясна мащерка
зехтин

4 големи с.л. заквасена сметана






Приготвяне

* Обелете цвеклото и го сварете до слабо омекване в силно подсолена вода. Охладете го в студена вода и го нарежете на филийки.

* Почистете две круши от семките и кората и ги нарежете на кубчета. Смесете ги със стафидите и листенцата от мащерката, и мариновайте всичко в червеното вино, оцета, солта и меда. Опитайте на вкус и ако желаете може да добавите още оцет или мед. Оставете крушите и стафидите в маринатата за 20 минути. Може да ги мариновате и по-дълго време, имайте пред вид, че ще се оцветят в по-силно червено.








* Нарежете третата круша на филийки без да я белите.

* В голяма чиния подредете кръгчетата цвекло и круша като леко ги застъпвате. Върху тях сипете маринованите кубчета круша. Поръсете с тиквените семки.

* С вилица разбъркайте сметаната с малко сол. Сипете я най-отгоре върху салатата. Полейте с малко зехтин и сервирайте с няколко връхчета прясна мащерка. Да ви е сладко!








* Може да направите 4 персонални салати вместо една обща. Салатата е много вкусна и с кисела ябълка. Пропорциите са относителни. Променете ги според вкуса си.








.

четвъртък, 27 септември 2012 г.

Сочен сливов сладкиш




 Продукти

Основа

250 г рикота
8 с.л. олио
8 с.л. прясно мляко
1 яйце
350 - 400 г брашно
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон
1 1/2 ч.л. бакпулвер

Глазура

1 кг сини сливи

4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
1 с.л. настърган пресен джинджифил
400 г заквасена сметана
250 г рикота






Приготвяне

* В купа смесете всички съставки за основата без брашното и бакпулвера. Разбъркайте, но не много енергично. Не ползвайте миксер. Пресейте брашното с бакпулвера и прибавете 2/3 към сместа. Разбъркайте отново, и с останалото брашно замесете меко тесто. Ако е нужно добавете малко брашно, но оставете тестото меко. Покрийте правоъгълна голяма тава с хартия за печене. Ползвайте тавата от самата фурна. Ако нямате голяма тава, това количество тесто ще е в повече и сладкиша ще стане по-дебел. В този случай може да намалте съставките на тестото с 1/3. Разточете тестото на кора и я пренесете в тавата. За ваше удобство може да го разточите на плота върху хартията за печене и след това заедно с нея да го пренесете в тавата.

* Почистете сливите от костилките и ги нарежете на половинки. Подредете ги върху тестото плътно една до друга с разреза нагоре.

* В купа леко разбийте яйцата със захарта и ванилията. Прибавете сметаната и рикотата. Разбъркайте и овкусете с джинджифила и лимоновата кора. Опитайте на вкус и ако не ви е достатъчно сладко добавете още малко захар.

* Изсипете глазурата  върху сливите и изпечете сладкиша за около 30 - 35 минути в загрята на 180* фурна.

* Сервирайте сладкиша много добре охладен. Да ви е сладко!








.

неделя, 9 септември 2012 г.

Мус торта с круши




Поширането е процес на варене на продукт във вода или друга течност на температура 70-80°С. Течността не трябва да достига точка на кипене. По този начин се запазва целостта на продукта, текстурата и истинския вкус. Може да поширате по два начина:
1. Кипнете основната течност, в която сте решили да поширате. Махнете съда от огъня и сложете продуктите вътре. Оставете ги да престоят от 20 минути до няколко часа в зависимост от твърдостта им.
2. Загрейте продукта заедно с течността, но не повече от 80°С. Поширайте 15-20 минути, но времето отново зависи от плътността на продукта

Продукти за торта 24 см:

Поширани круши:

4 зрели круши
200 г захар
100 мл бяло вино
100 мл вода
сок и кора от 1/2 лмон
1 малка пръчка канела
2 зърна кардамон
2 зърна карамфил

Блат:

3 яйца
130 г захар
70 г брашно
25 г шоколадов пудинг
2 с.л. какао
1/4 ч.л. бакпулвер
ванилия
30 г стопено горещо масло

Шоколадов мус:

3 жълтъка
60 г захар
ванилия
150 мл прясно мляко
500 мл течна пълномаслена сметана
350 г натурален шоколад





Приготвяне:

* Добре е да направите пошираните круши един ден предварително, за да се овкусят добре. За целта ги обелете, срежете на половина и почистете от семките. Поширайте ги за 5-10 минути с всички останали продукти. Не уточнявам категорично времето на топлинна обработка, тъй като това зависи от сорта круши. Ако омекват по-бързо ги поширайте по-малко и обратното. Проверете дали плодовете са меки, като внимателно ги прободете с върха на ножа.

* За блата първо разбийте на гъст крем жълтъците с половината захар и ванилията. Отделно разбийте белтъците на сняг. В края на разбиването прибавете на тънка струйка останалата захар и продължете да разбивате, докато получите твърди връхчета. Заедно пресейте брашното, пудинга, какаото и бакпулвера. Към разбитите жълтъци прибавете белтъците и пресятата суха смес, като ги редувате. Разбърквайте внимателно с лопатка. Най-накрая сипете горещото течно масло и разбъркайте отново. Изсипете тестото в тортена форма 24 см, поктира с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180°C фурна за около 20-25 минути. Оставете го да изстине напълно.

* За муса разбийте на гъст крем жълтъците със захарта и ванилията. Прибавете прясното мляко и 100 мл от сметаната. На много слаб огън в съд с незалепващо покритие сварете крема, докато започне да се сгъстява, да лепне по лъжицата и да оставя плътни следи. Може да направите това и на водна баня, ако се страхувате, че сместа може да загори. Докато кремът е още горещ прибавете към него шоколада, начупен на парченца и бъркайте, докато се стопи напълно. За съвършено гладка текстура разбийте с пасатор и след това оставете да се охлади до стайна температура. Накрая разбийте останалата сметана до пухкаво и внимателно я добавете към шоколадовия крем.


Подреждане:

* В равна тортена чиния поставете блата и добре го сиропирайте със студения прецеден сок от пошираните круши.(Остатъкът от сиропа ползвайте за друг сладкиш или го поднесете като напитка, разреден с газирана вода. Няколко кубчета лед и резен лимон ще го направят още по-приятен). Подредете половинките круши върху блата. Стегнете го с подвижен ринг за торта или с ринга на самата тортена форма, в която сте го пекли. По стените от вътрешната страна сложете лента ацетатна хартия. Така ще получите гладка и равна повърхност след като я отстраните.

* Върху крушите изсипете муса, загладете и оставете тортата в хладилника за една нощ, за да се стегне добре. След това внимателно отстранете ринга, махнете ацетатната лента и гарнирайте по ваш вкус. Аз я украсих с няколко резенчета карамелизирани сушени круши. Режете тортата с горещ сух нож. Да ви е сладко!



вторник, 4 септември 2012 г.

Поширани яйца





Без рецепта, само идея как по малко по-различен начин да си направите красиви поширани яйца.






Нужни са ви яйца, малко нарязани на кубчета зеленчуци по избор, пресни подправки и 1 с.л. зехтин.

В купичка сложете лист найлоново фолио като оформите лека вдлъбнатина. Капнете малко зехтин и поръсете с кубчета зеленчуци и подправки. Чукнете яйцето и внимателно го изсипете върху зеленчуците. Внимавайте да не се спука жълтъка. Отгоре поръсете още малко зеленчуци и подправки.





Стегнете фолиото на стегнато вързопче и го завържете с конец. Може да сложите два пласта фолио за по-здраво.





В тенджера сипете вода и след като заври пуснете в нея яйцата. Гответе 4 - 5 минути или още малко, в зависимост колко течен искате да е след това жълтъка.

Охладете яйцата в студена вода. Внимателно развийте фолиото и сервирайте яйцата със салата, сос, а защо не и по панагюрски. Да ви е сладко!






.

четвъртък, 30 август 2012 г.

Саламура от Черни Вит



Тази публикаци ще е малко по-различна от другите в този блог. Знаете, че рядко пиша нещо друго, освен рецепти. Но много ми се иска да ви запозная с една рибена чорба, толкова различна от всички други, които аз съм опитвала. И много, много вкусна. Известната Тетевенска саламура не е откритие за вас, чорбата е много популярна и обичана не само от тетевенци, а и от всички, които са я вкусили. Пиша ви това, не защото е нещо нечувано и невиждано, а защото е регионално, истинско и много българско.

Имах щастието да гостувам на фолклорния фестивал в с.Черни Вит в края на август. Моите домакини Цецо и Цонка ме зарадваха с тази Саламура. Чорбата, която виждате е сготвена от Цонка, аз само направих няколко снимчици. Това е първата и може би последната храна  в този блог, която не е сготвена от мен. Затова и няма да напиша съдържанието на рецептата както обикновено, а както ми я разказа Цонето.

Я кои са Цонка и Цецо? О, знаете ги много добре! Защото няма кулинар и изобщо човек, който обича качествената храна и да не е чувал за Зеленото сирене от Черни Вит. Един изключителен български продукт, абсолютно уникален! Продукт, който среща невероятни трудности по пътя на лицензирането си. Продукт, който стана известен благодарение не на нас, българите, а на международната организация Slow Food. Сирене, което накара експерти от цял свят да обърнат глава към родината ни и да се влюбят в природата и храната ни. Много има написано по този въпрос и лесно ще откриете информация. Пожелавам на всички ви да имате възможността да опитате зеленото сирене от Черни Вит и да се гордеете, че сме конкурентно способни на най-изисканите френски сирена. А на Цонка и Цецо нека пожелаем успех с борбата, защото наистина е битка.






Тук може да погледнете как Цецо прави този еликсир. Прочетете няколко думи, но наистина има много написано ...

А сега да минем към Саламура от Черни Вит. Ще се опитам да предам думите на Цонка съвсем дословно. А ако нещо съм сбъркала или пропуснала после ще го поправя, след като тя го прочете.

За саламурата е нужна прясна речна риба. Задължително е да има пъстърва, а останалите риби може да са други. В тази Саламура има пъстърва и мряна. Рибата се почиства от вътрешностите и обилно се насолява. Както отвън, така и вътре рибната кухина се напълва с морска сол. Цонето казва "да не се яде от сол, да се осоли като за солена риба". Рибата престоява със солта поне 12 часа.

В тенджера се кипват две части вода и една част намачкани белени домати от консерва. Изрично ми каза, че с пресни домати не става същата. Доматите трябва да са консервирани. Тази смес се оставя да поври малко. Количествата се преценят спрямо това, с колко риба разполагате.

Докато ври водата с доматите, солената риба, без да се маха солта се изпича на жар. След изпичането се остъргва по-голямата част от солта по нея, и предполагам с помощтта на щипка се хваща и още вряла, вряла се топва в доматите и водата. Както казва моята приятелка "да чуеш, че прави фъсссс ... " След това се изважда  в чиния, почиства се от костите и накъсва на парченца. Кожата не се маха, а по-малките рибки може да се пуснат  и целички.

По същият начин на жарта се опукват няколко люти чушлета, но кой колкото лютичко обича. И те се топват в чорбата да направят "фъссс" и после се нарязват на парченца.

Рибата и чушките се прибавят към доматите и всичко се оставя да покъкри около 20 - 30 минути. Накрая се нарязват няколко скилидки чесън на резенчета, малко копър по желание и всичко се подправя с оцет на вкус. Чорбата трябва да е достатъчно солена и кисела. Затова, предполагам  се казва Саламура. Друго няма, нито лук, нито зеленчуци, нито олио.

Чорбата е вкусна и студена, и топла. Беше вълшебно мезе за великолепната отлежала крушова ракия на Цецо, а на другата сутрин се превърна в ... необходима и животоспасяваща закуска.

Благодаря от сърце на Цонка и Цецо за преживяното, надявам се да ви хареса тяхната Саламура и да ви е сладко!







.