Продукти за блата
9 яйца
180 г захар
120 г орехи
120 г брашно
40 г какао
1 ванилия
Продукти за крема
4 яйца
150 г захар
250 г меко масло
1 ванилия
1 каф.ч.коняк (бренди)
За кроканта
100 г захар
50 г орехи
Приготвяне
Разбийте на сняг белтъците. Прибавете половината от захарта и продължете да разбивате да пълното и разтваряне. Разбийте останалата захар заедно с жълтъците на пухкав крем. Добавете ги към белтъците. Като бъркате внимателно с домакинска лопатка, накрая прибавете смлените орехи като ги редувате с брашното, предварително пресято с какаото и ванилията.
В покрита с хартия за печене тортена форма изпечете тестото на 2 части (или на отделни тънки платки) в предварително загрята на 170*фурна. След пълното им изстиване ги разрежете хоризонтално на 2 кръга. Сиропирайте ги леко с коняка, смесен с малко вода.
Разбийте с миксер яйцата за крема заедно със захарта на слаб огън докато се получи пухкав крем. Оставете яйчната смес добре да се охлади. Отделно разбийте на пяна маслото и ванилията. На малки части го прибавяйте към студения крем като разбивате непрекъснато.
Карамелизирайте захарта за кроканта. Добавете орехите и изсипете карамела върху хартия за печене. След като изстине напълно, натрошете с блендер карамела на ситно. Прибавете го към крема и разбъркайте добре.
Намажете блатовете с крокантовият крем и ги слепете. Украсете по ваше желание желание.
Тортата е стара бургаска рецепта
.
Йоли, как се прави панделката от шоколад?
ОтговорИзтриванеМного е лесно,не се притеснявай,всеки може да ги направи.Сега ще обясня, а може и да снимам и нагледно да покажа.Май просто не съм се сетила досега.
ОтговорИзтриванеШоколадът се стопява на водня баня.Нарязват се лентички от хартия за печене или някакъв полиетиленов лист, но е хубаво да е по-плътен и пластичен.Може да се ползват например някакви по-плътни джобове за документи или найлонови папки от книжарницата.А ако намериш листове ацетатна хартия още по-добре.Но и с хартия за печене става дбре.Та ... нарязват се лентички с дължина и ширина каквито прецениш.Нека са различни.С четка се намазват плънто с шоколад от едната страна и се прегъват на две с намазаната част навърте. Краищата се слепват и може да се щипнат с кламерче за да не се разтварят.Трябва лентичката да заприлича на ухо на панделка.Готовите лентички се поставят върху хартия за печене в чиния,върху дъска или нещо друго равно. Може да се съхраняват в хладилник.Като се втвърди шоколада хартията се отлепва лесно.Върху тортата се шприцва малко сметана или крем и отделните слепени лентички се забождат една по една като просто си оформяме панделка или някакво цвете.Наистина е хубаво частите да са с различна дължина за да стане по-раздвижена фигурата.Това е.Лесно,но красиво.
Страхотни рецепти. Пробваласъм някой от тях и всичко е невероятно вкусно. Задължително ще пробвам и тази торта.
ОтговорИзтриванеМного благодаря за хубавите думи.Ще се радвам,ако пробваш и тази торта.Тя си е стара бабина рцепта от Бургас и аз много си я харесвам.Да ти е сладко и хубав ден.
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли, отскоро попаднах на твоя сайт и рецептите са страхотни. Тепърва ми предстоят хубави и незабравими моменти и непременно ще приготвя някои от твоите великолепни сладки и солени красоти. Искам да те помоля ако е удобно да обясниш как правиш карамелизираната захар, как я карамелизираш без да ти загори, изгори, изкипи и т.н., за което предварително ти благодаря. Защото това е голям майсторлък да карамелизираш захар.
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря за прекрасните думи.Страхотно ще се радвам,ако пробваш нещо от рецептите ми.
ОтговорИзтриванеЗа карамела е много просто - винаги го правя в тефлонов съд и нямам никакви проблеми.Нито загаря,нито изкипява.Екстра си става.Ей така ... просто сипвам захарта и толкова.Опитай,но наистина в тефлон.
Здравей , Йоли!Много подробно и лесно си обяснила направата на панделките.А исках да те попитам как се правят шарките по тях и от къде мога да си закупя ацетатна хартия и тя ли има шарки или по някакъв друг начин се получават.Понеже видях и торта с едни нотички по панделката.Благодаря
ОтговорИзтриванеМила,аз тази хартия,която всъщност е трансферно фолио я купувам от софия.В кв.Редута на ул.Кадемлия 6. Има всякакви.Ако не намериш,можеш сама да пробваш.С боички,сухи. Разтваряш ги в малко мазнина като темперни бои все едно.Обикновено се ползва какаово или кокосово масло за разтваряне.Но ако нямаш,мисля,че и с краве ще стане.После мацваш върху лист хартия за печене.Или нещо си рисуваш.Като стегне внимателно полагаш стопен шоколад,но вече леко охладен.Да не е горещ.После при отлепянето би трябвало шарката да остане по шоколада.
ОтговорИзтриванеЗдравейте Йоли,много ми харесва всичко, което ни предлагате.Даже ходих и в магазина в Редута.Купих си трансферирано фолио и други неща.Останах във възторг.Навсякъде разказвам за него. Даже в къщи ми предложиха да открием сладкарски цех.Сега ми предстои годишнина. Решила съм да направя сама тортата. Искам да попитам: в магазина продава ли се марципан и фондан? Задължително ли, когато обвивам тортата с марципан отгоре трябва да покрия с фондан?
ОтговорИзтриванеЗдравей Валчева.Много ти благодаря за хубавите думи.Ама е страхотия магазина,нали?Да му се вземе акъла на човек ... всичко иска да си купи.Да,продава се и фондан в магазина,но бадемов марципан няма.Преди да я покриешс фондана трябва да измажеш хубаво тортата с маслен крем.Той е най-подходящ,защото няма да размекне фондана.В магазина също могат да ти обяснят.Успех с тортата и весел празник.
ОтговорИзтриванеЗдравейте на всички!Казвам се Мария.Бих искала да поздравя Йоли за поредното уникално изкушение предоставено ни като Крокантова торта.Излишно да казвам.че е стахотна.От мен сложих малко горница крокант.но той не е излишен.изчезна докато я срежа.Поздрави от нашето семейство.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Мими! Много, много се радвам, че ти е харесала тортата! И си права, повече крокант никога не е излишен! И аз много обичам!
Изтриване