вторник, 14 октомври 2008 г.

Зеленчуков терин







Продукти за крема:

200 г сирене Рикота
100 г сирене Пекорино
30 г бадеми
50 г кедрови ядки
150 мл разбита безсолна сметана
20 г желатин (2 пакетчета)
сол, черен пипер
накъсани листа пресен босилек
2 скилидки счукан чесън


Зеленчуци:

тиквички
моркови
печени чушки






Приготвяне

* Нарежете тиквичките и морковите на тънки и дълги ленти. Запечете тиквичките леко на тиган - грил, а морковите леко бланширайте.

* Смесете  двата вида сирене с ядките, босилека и стопения на водна баня желатин. Овкусете със сол, пипер и счукан чесън.

* Към крема добавете разбитата сметана и разбъркайте добре.

* Покрийте дъното и стените на кексова форма или форма за терин с полиетиленово фолио.

* Облечете цялата форма с грилованите ленти тиквичка. Подредете ги така, че леко да се застъпват, а краищата им свободно да висят извън формата.

* Сипете във формата половината от крема и загладете. Върху него наредете пласт от морковите.

* Покрийте ги с останалия крем. Сложете чушките и закрийте всичко с висящите лентички тиквички. Притиснете с длани и приберете терина в хладилника за няколко часа. Сервирайте с препечени филийки. Да ви е сладко!






сладко!

14 коментара:

  1. Zdravei! Strahoten terin stava! Az si vzeh predi 1 sedmica forma za terin ili puding-pravougulna, no pravih edin prekrasen puding s banani i smetana bita kato dobavka(receptata be6e ot Utilisima, no ne sum dovolna. ne se izpe4e razvnomerno. Zatova iskam da pravq pove4e terini v nego. Moje li da mi dade6 lesni recepti-s kartofi i lesnodostupni produkti, za da si go napravq vku6ti? facebook mi e mariqnka83_1983@abv.bg Dori sum te dobavila i sum abonirana za teb! Nadqvam se da mi pi6e6! Blagodarq predvaritelno. Drugo za koeto se se6tam v tazi forma e jelatinov krem-qica i kurabii, plodove, jelatin-stava su6to dobre i posle az go reja na filii kato keks;D

    ОтговорИзтриване
  2. Мариянче,обичам картофите по вашия край.Свекърът ми живееше в Мадан,Бог да го прости.Все още ми пращат всяка година от там картофи.Уникални са.Терин с картофи незнам,но обезателно погледни рецептата за Картофената ми тарта.Хубава е.Ще ти допадне,знам!Благодаря ти от сърце!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте ! Очарована съм от Вашите рецепти и снимки. Само ме притеснява, че от тези продукти в рецептата няма да достигна размерите на Вашия зеленчуков терин.Колкон пъти трябва да завиша количествата.

    ОтговорИзтриване
  4. О,неее!!! Не се притеснявай изобщо мила. Може би терина изглежда голям,защото е сниман отблизо.Продуктита са си съвсем точно за един терин в правоъгълна стандартна кексова формичка.А за предястие това е напълно достатъчно за 8-10 порции. Както прецениш.Ако се тревожиш увеличи всичко с 1/3, но не повече.Ще се радвам после да споделиш.Успех и благодаря за хубавите думи.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте Йоли!Направих зеленчуковия терин,но не успя да се стегне при все че престоя около 5 часа в хладилник и понеже работя за първи път с желатин има ли значение дали го добавям още горещ към сирената или трабва да се охлади?Много е приятен на вкус.Терина разбира се!Рецептите ви са много хубави!Благодаря предварително за отговора.Всичко добро!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти много.Радвам се,че ти е харесал вкуса,независимо,че не е стегнал добре.Ще трябва в чашки да го сервираш май.Не,няма значение дали е топъл или студен желатина.Единственото,което трябва да знаеш е,че като го разтопяваш не е добре да завира,защото губи свойствата си.Иначе е най-добре да работиш с него според описанието на опаковката.Пакетче от 10г е за 500 мл течност.Може и малко повече да сложиш за сигурност.Успех следващият път!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте :)
    Ако правилно съм разбрала, смесваме сирената студени и към тях добавяме разтопения на водна пара желатин ? Мисля да я пробвам тази вкуснотия и искам да в изпълнв правилно

    ОтговорИзтриване
  8. Точно така,Асе.Смесваш сирената със стопения желатин.Може би ти е странно как съм го написала,но рикотата е просто вид сирене.Много е хубав терина,непременно го опитай.Ще чакам после да споделиш.Благодаря ти много и приятно готвене.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен3 юли 2013 г., 4:35

    Сметаната течна ли е или заквасена?



    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен3 юли 2013 г., 4:38

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  11. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  12. Извини ме,че изтрих коментарите по погрешка.Много е нежен и вкусен терина.Обезателно го опитай,отсега знам,че ще ти хареса.Сметаната е течна,за разбиване.Би могло и със заквасена да стане прекрасно,според мен каквато и да ползваш е добре.Благодаря ти и приятно готвене.

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте, може ли да заменя лентите от тиквички с ленти от пушена сьомга, тъй като някои от гостите ми не обичат тиквички? Сиренето Пекорино, което открих е много твърдо - в триъгълна форма, твърдо сирене - може би трябва да се настърже с ренде - такъв продукт ли имате предвид в рецептата? Благодаря Ви предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иска ли питане това! Ще стане фантастично! И аз бих го направила с удоволствие! Да си призная, не съм фен на тиквичките.

      Да, Пекорино е много твърдо сирене, подобно на Пармезана. Трябва да се настърже, май съм пропуснала да го напиша в рецептата. Веднага ще го добавя, благодаря ти, че ми обърна внимание.

      Благодаря ти за доверието, много готин купон ви пожелавам и не се надявам на всички да им хареса терина.

      Изтриване