четвъртък, 30 октомври 2008 г.
Поширани яйца с картофи и спанак
Продукти
5 яйца
5 картофа
250 г спанак
1 стрък праз
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
2 скилидки пресован чесън
20 г масло
сол и черен пипер на вкус
100 г сирене
50 г кашкавал
100 г шунка (по желание)
Приготвяне
* Напълнете 3/4 малка тенджерка с вода. Сложете 2 ч.л.сол и 1 с.л.оцет. Счупете по отделно яйцата в малка чашка. Щом водата кипне с бъркалка разбъркайте водата за да се получи малък водовъртеж. Сипете яйцето в средата. Щом водата отново заври,дръпнете от огъня,покрийте с капак и извадете яйцето след 3 минути. По същият начин пригответе и останалите яйца. Можете предварително да си приготвите яйцата и да ги съхранявате в хладилника в купа със студена вода.
* Обелете картофите и ги сварете в подсолена вода. Изцедете водата и ги намачкайте с вилица на едро.
* Нарежете праза и го задушете в маслото. Прибавете спанака,нарязан на едри парчета и накълцаните зелени подправки. Накрая сложете чесъна и разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер.
* Смесете спанака и картофите. Нарежете сиренето и шунката на кубчета и ги добавете към сместа. Сипете я в тавичка,с лъжица направете малки вдлъбнатини и сложете в тях яйцата.Поръсете с настърган кашкавал и запечете ястието за няколко минути под грил.
понеделник, 27 октомври 2008 г.
Конфитюр от червен лук
Продукти
1 кг червен лук
3 с.л.олио
1 с.л.масло
сол на вкус
100 г кафява захар
2 с.л.мед
100 мл винен оцет
100 мл оцет балсамико
100 мл червено вино
Приготвяне
* Нарежете лука на полумесци и го задушете в двата вида мазнина, докато поомекне. Посолете на вкус.
* В отделен съд карамелизирайте захарта. Дръпнете от огъня и добавете виното и двата вида оцет. Върнете обратно на котлона и бъркайте, докато се разтвори карамела.
* Сипете течността при лука, добавете меда и варете на тих огън, докато лукът се сгъсти и започне да се карамелизира. Опитайте и по ваш вкус добавете още мед, оцет или сол.
* Сложете карамелизирания лук в цедка, за да се отцеди излишната мазнина. Сипете го в буркан. Не е необходимо да се съхранява в хладилника. Сервирайте с различни видове сирене. Да ви е сладко!
.
неделя, 26 октомври 2008 г.
Мексиканска салца от зелени домати
Продукти
5-6 зелени домата
1 зелена пиперка
1 зелена люта чушка
2 скилидки чесън
1/2 глава лук
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. смлян кориандър на зърна
сол на вкус
5-6 с.л.зехтин
Приготвяне
* Измийте доматите, цепнете ги леко и ги наредете в тава, покрита с алуминиево фолио или хартия за печене. Запечете ги в силна фурна докато кожицата им покафенее.
* Оставете доматите да изстинат, обелете ги и ги накълцайте на ситно. По същият начин накълцайте на ситно и чушките, чесъна и лука. Смесете всичко, подправете със сол, пипер и кимион, кориандър и зехтин. Сервирайте салцата като допълнение към студени меса, сирене или мексикански тортили, емпанадас, енчиладас и др. Да ви е сладко!
.
Абонамент за:
Коментари (Atom)


















