вторник, 21 април 2009 г.

Лешниково руло








Продукти за блата

3 яйца
2/3 ч.ч. захар ( 180 г )
2/3 ч.ч. брашно ( 120 г )
2 ванилии
2 с.л. какао ( 40 г)

Продукти за крема

300 мл течна неподсладена сметана
200 г начупен на парченца натурален шоколад
100 г лешникова нуга
50 г печени белени лешници






Приготвяне

* Разбийте яйцата със захарта с миксер докато утроят обема си и станат на гъст и плътен крем. С внимателно бъркане (с лъжица или домакинска лопатка) прибавете постепенно брашното, пресято с ванилията. Разделете полученото тесто на две равни части. Към едната добавете какаото, разтворено в 2 -3 с.л. гореща вода.

* Постелете правоъгълната тава от фурната с хартия за печене. Изсипете двете смеси в два отделни сладкарски поша (или найлонови торбички на които след това отрежете ъглите) и шприцовайте  ленти по дължината на тавата като редувате бяло с кафяво.






* Изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна. След като леко се охлади  навийте блата на руло по дължината му заедно с хартията. Оставете да изстине, след което отново го развийте и отстранете хартията. Предварителното завиване на блата на руло е нужно за да може после след  слагане на пълнеж да приеме по-лесно форма и да не се начупи. По този начин блата леко омеква и става еластичен и лесен за работа.

* Загрейте сметаната до кипване и я свалете от огъня. Прибавете шоколада и нугата, нарязана на парченца. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. След като крема изстине го нанесете върху блата , поръсете с цели лешници и завийте на руло.

* Опаковайте го добре в алуминиево фолио и го оставете в хладилника. Да ви е сладко!







 Може да заместите лешниковата нуга като добавите нутела в крема. Нугата е нейна основна съставка. Прибавете нутелата към напълно изстудения крем за да не се разводни.







Идеята за блата е от Cuoche dell'altro mondo

39 коментара:

  1. Ммм ... какво сладко изкушение. И е толкова добре оформено, че да се чуди човек да го гледа ли или да го яде :)))
    Поздравления, Йоли!!!
    Впрочем, би ми било много интересно да науча как по-точно изработваш фигурките за украсата.
    Ако не те затруднява, би ли заснела и показала тук това :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Марги,благодаря ти. Радвам се,че ти харесва това рулце. Всъщност,това е най-обикновен пандишпан,който всички знаем и правим.Аз просто исках да ви предложа идеята за по-различната шарка.Лесно и ефектно.Що се отнася до розите и листата - няма проблеми.И те са много лесни и гарантирам,че всеки може да ги направи.Ще снимам стъпка по стъпка и ще покажа.

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, рулото е невероятно! Чудна идея, изключително добре реализирана, красиво представена - апетитно и с вкус! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. И сега е момента да добавя oще:

    като знак за моето одобрение, възхищение и висока оценка към теб, мила Йоли, ти предоставям наградата за вдъхновение Inspiration-award!

    ОтговорИзтриване
  5. Дими,не знам какво да кажа....много висока оценка ми даваш.Толкова съм щастлива...Благодаря за доверието,дано продължа да го оправдавам.

    ОтговорИзтриване
  6. Wow… it is very delicious and beautifully presented everything what you cook! :)

    ОтговорИзтриване
  7. MMМММММ ИЗГЛЕЖДА ТОЛКОВА ВКУСНО
    ИМАМ ТЕЧНА СЛАДКА СМЕТАНА КАК ДА ГО НАПРАВЯ С НЕЯ?

    ОтговорИзтриване
  8. KALISTARIAN , няма никакъв проблем.С течната сладка сметана ще стане малко по-сладко.Тя е много леко подсладена и затова няма да се отрази. Аз съм написала да е с неподсладена,тъй като нугата е сладка.Но ако нямаш нуга можеш да сложиш нутела или смлени на ситно печени лешници. Успех в приготвянето и благодаря за доверието.

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли, ако използвам животинска сметана и млечен шоколад, дали кремът ще стане достатъчно гъст? Или може би ще е по-добре да потърся натурален? И още нещо - с този марципан "Варна" лесно ли се работи? Че не съм най-добрата в моделирането! :) Мирона

    ОтговорИзтриване
  10. Да Мирона.Винаги като имаш възможност ползвай млечна сметана.По света никъде не ползват този боклук растителната.При нас се налага,защото млечната е скъпа и не ни е по джоба.Истинския френски ганаш -крем се прави от течна млечна сметана и шоколад.Изборът на шоколада е твоя ... бял,млечен или натурален.Какъвто обичате най-много.Лично аз за сладкиши винаги предпочитам натуралния.

    И да,с "Варната"много лесно се работи,даже изключително лесно.ННаправи си малко тесто ей така за проба,ще видиш ,че става за 1 мин. и е много пластично.Разбира се,като направиш пареното тесто трябва да да го поомесиш с пресята пудра захар,ако ще го ядете или с нишесте,ако го ползваш само за декорация,както правя аз.Просто трябва да спре да лепне по ръцете ти и да стане нещо като много мек пластелин.Пробвай и ще кажеш как го намираш.

    ОтговорИзтриване
  11. Мерси много, Йоли! Аз тотално съм я отрекла растителнта сметана, както и всички други полусинтетични продукти!... Днес с дъщеря ми ще се опитаме на спретнем декорацията! Дано се справим! Тя мечтае за тоева рулце от една година, но аз все не намирам време!
    Мирона

    ОтговорИзтриване
  12. Стана много вкусно и красиво! За розичките - аз не осмелих да ги опитам след твоите твърдения, че не са най-апетитното нещо, но имахме един немец на гости, който ги изяде с голямо удоволствие! :)Мирона

    ОтговорИзтриване
  13. Миронкаааааааааааааа!!!!!!!!!!!

    Така се радвам,толкова съм щастлива,че се е получило хубаво рулото ,а и розичките.Да ви е сладко на всички и много,много благодаря!

    ОтговорИзтриване
  14. Опитах да го направя, но сместта ми стана твърде рядка. Някакви съвети? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен (съжалявам,че се обръщам така,но не сте оставили име),тайната се крие само в 2 неща - яйцата трябва наистина много добре да се разбият със захарта.Не напразно съм написала,че трябва да отроят обема си.Втората причина може да е само в прибавянето на брашното.Трябва да е постепенно и много вниматилно.Погледнете на снимката,която показва тестото вече разпределено в тавата и подготвено за печене.Може би от нея ще се ориентирате за гъстотата на тестото.Много съжалявам,че не се е получило,но ще се радвам,ако опитате пак.

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли, тази рецепта за съжаление на мен не ми стана както трябва. Тестотото беше ок (въпреки че не можах да докарам такива прави линии като на твоята снимка,но все пак съм далеч от твоите умения и не съм и очаквала да постигна същия ефект :)), но пълнежът стана много течен. Използвах 300мл 35% течна сметана, около 170 гр шоколад и 150 гр Нутела, но сместа стана малко по гъста от топъл шоколад (или студен течен шоколад след като изстина) Незнам дали потребителят преди мен (Анонимен) не е имал предвид,че тази смес е станала рядка? В крайна сметка аз добавих едно пакетче сирене Philadelphia и спасих положението,но имах други надежди за тази рецепта. На италианският сайт , който си линкнала прочетох че са разбили сметаната, другият път и аз мисля да пробвам така. Във всеки случай, рулото беше изядено за по малко от 15мин :-)

    ОтговорИзтриване
  17. Софи,много съжалявам,че не се е получил крема.В блога,който съм посочила е с друг пълнеж,на мен лично моят ми харесва далеч повече...

    Сега ,според мен ...не е трябвало да намаляш количеството на шоколада за сметка на Нутелата.И грешката е,че си я добавила към топлия ганаш.Трябваше кремът да е студен и тогава да я разбъркаш с него.Поне така мисля.Нямам друго обяснение.Сега ще прибавя това към рецептата,не съм се съобразила да го напиша.Благодаря ти,че ми обърна внимание.А идеята ти със сиренето ми допада много повече,отколкото с бита сметана.Страхотна идея наистина.И последно да ти кажа нещо - когато някой крем не ти се получи достатъчно гъст и се чудиш какво да го правиш,просто му сложи желатин.Аз така си спасявам провалите,да не мислиш,че си ги нямам?Прегръщам те мила и благодаря.Отново много ме зарадва.

    ОтговорИзтриване
  18. Привет! Аз съм Ани и сега за първи път правя руло, тестото се получи великолепно, но моят проблем е следният сбърках крема!Ползвах съответните продукти в рецептата но не съм забелязала че нямах достатъчно сметана и прибавих 100мл мляко и от там всичко се оплеска, крема не иска да се втвърди, моля за съвети как да го оправя!

    ОтговорИзтриване
  19. Ани,хич даже няма да се пртесняваш за крема.Просто стопи на водна баня 1 пакетче желатин.Купи си на др. Йоткер,че българския на мен лично много ми мирише на свински кости.Спазвай си указанията на опаковката.1 пакетче е за 500мл течност,но ако искаш много желиран крем сложи повече.И всичко ще е ок.Запомни,че всеки крем можеш да го оправиш с желатин,ако е много течен.Благодаря ти за доверието и пиши после какво се е получило.

    ОтговорИзтриване
  20. Мерси за съвета накрая се спаси положението и рулото бе изядено за по малко от секунда :)! Нямам търпение да изпробвам другите ти великолепни и изкусителни рецепти!

    Ани

    ОтговорИзтриване
  21. Чесно да си кажа първият път рулото и на мен не ми се получи. Цветовете на блата се сляха и се получи тип зебра, а крема доста течен. Но повторението е майка на знанието, вторият път спазих регламента за яйцата и захарта, а що се отнася за крема просто го оставих да се охлади и след това го разбих с лешниковата нуга. И в двата случая рулото свърши доста бързо.:)

    ОтговорИзтриване
  22. Йоли, sweetheart, рулото е фантастично! Не можах да го докарам на външен вид като теб, нямах нуга и сложих нутела, но в крайна сметка стана чудесно. Тъй като не можах да направя ивиците равни, леко ги размесих с вилица и блата стана шарен. Благодаря за тази рецепта! Както всички останали - струва си да се направи.
    Прегръдки и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  23. Светле,много се радвам,че го направи.Няма никакво значение дали са станали раетата.Както разбирам,твоето е имало чудесен мраморен ефект.Да ви е сладко и мерси още веднъж.Пргръдки и от мен!

    ОтговорИзтриване
  24. Йоли,рулото е страхотно!За него изработих първите си рози,исках да се доближа поне малко до твоята презентация :)
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150657343698739&set=a.10150353705953739.373007.690458738&type=3&permPage=1

    ОтговорИзтриване
  25. Здравейте...бих искала да попитам,може би малко глупав въпрос,но едно не ми е ясно!
    След като се изпече блата,пише че рулото трябва да се навие с хартията и да изстине,и след това хартията да се отдели...
    Интересно ми е,защото по-надолу пък пише,че крема се нанася в/у блата и се ръси с лешници,и след това рулото се навива...
    Нали вече рулото е навито веднъж?
    Как става тая работа...това което ми идва на им е следното: "Сигурно след като е навито веднъж,се развива за да се махне хартията..ама ако се развие не се ли начупва...не мога да разбера? Може ли някой да ми обясни,как аджеба става работата?
    Благодаря предварително :)

    ОтговорИзтриване
  26. Здравей.Никак не е глупав въпроса ти.Напротив,ачевидно аз не съм обяснила добре и ще поправя веднага това.Принципа за правене на рула е следния - след като тестото се изпече под формата на тънък блат обикновено след като леко поизстине се завива на руло заедно с хартията за печене.Оставя се така завито докато се охлади добре.След това отново се развива и хартията се отстранява.Това се прави за да може тестото да приеме по-лесно форма на руло след като се сложи пълнежа и леко да омекне.И най-вече за да не се начупва.Защото ако не е завие предварително,а се остави да си изстива като блат със сигурност ще се начупи после като се завива.Това е.Дане сега вече е ясно.Благодаря ти за вниманието и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  27. Йоли, благодаря за рецептата и идеята! получи се много ефектно и вкусно руло! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  28. Ох,и тук ми олекна днес.Много,много ти благодаря!Има читатели,които срещат затруднения с рулото и все се чудя дали не съм сбъркала нещо.Наситина много се радвам,че е станало супер.да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  29. Рулото е фантастично!Много вкусно!Малко тънък ми се получи блата.Може ли Йоли да ми дадеш точни грамажи захар и брашно.Искам да го правя често.Много е бързо и много вкусно!На снимката твоят блат е много по-дебел,а моят тънък....Милена

    ОтговорИзтриване
  30. Е,сега ме разби.Аз и точни мерки - най-трудното нещо.Но май си права.Непременно ще премеря и ще допълня рецептата и в грамове.Но не се притеснявай,Миленка.Наистина става тънко.Снимката е направена много отблизо,може би затова ти изглежда по-дебелМного ти благодаря мила.Да ви е сладко!Радвам се,че ви е харесало.

    ОтговорИзтриване
  31. Здравей,мила Йоли ! Плених се от рецептите ти щом се загледах в едно от предаванията ти :) преди ден правих за пръв път през живота си пуло,но стана супер.Малко се притесних,че ми се пукна,но след като го увих и сложих в хладилника.........стана супер :* сега се чудя какво сладичко да подхвана.Благодаря ти ,блога е чудесен.Успех !!! Краси

    ОтговорИзтриване
  32. Ей,Краси!Супер!Много ти благодаря мила.Радвам се,че е станало хубаво рулото.Да ви е сладко и давай нататък!

    ОтговорИзтриване
  33. Здравей отново Йоли :)
    Боже...боже...аз сладко не ям.......само го правя :)))
    Но от както започнах по твоите рецепти да го правя ...вече ям :)))
    И на мен в началото ми се стори тъничък блата...По-скоро имах проблем с отделянето му от хартията.Всъщност го ползвах за торта и не съм го навивала.Дали не съм избързала???Беше леко топличък???
    Ваня
    P.S.
    Заради теб Йоли......ще проям сладко....

    ОтговорИзтриване
  34. И ти си като мен,Ванче.Правя сладички неща,но рядко ги ям.Е,опитвам ги да видя какво е станало,но толкоз.Предпочитам соленото.

    Блатът трябва да е тънък.Представи си колко грубо ще стане,ако е дебел.Поне на мен не ми се нрави никак.За торта може и трябва да е по-дебел,но рулото е фина работа.Трябва да стои елегантно.Пека си го в тавата на фурната,затова и снимка съм сложила за да се вижда колко е голямо и дебело в суров вид.Аз докато е още леко топло го навивам на руло и го оставям добре да се охлади.Чак тогава наново го развивам и махам хартията.Може от това да е,но може и от самата хартия.Понякога хич не е хубава и трудно се отлепват по-фини неща от нея.

    Благодаря ти,че опита тора руло.Благодаря ти и за така топлите думи.Много си мила!

    ОтговорИзтриване
  35. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  36. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  37. Ани,изтрих всичко по погрешка.Моля те за извинение.Радвам се,че ти хареса рулото и е станало добре.Благодаря ти много.

    ОтговорИзтриване
  38. Само да попитам - колко време се пече? За пръв път ще правя пандишпан.
    Днес имах някакъв знак свише - както стържех цвекло за салата, междувремено погледът ми се спра на един грейпфрут, който отлежава вкъщи поне месец... и внезапно се сетих за твоята салата, която бях забутала в някое чекмедже на подсъзнанието си. Отворих да си я припомня...и се сетих за пандишпана, който отдавна планирам да направя. Явно днес ми е Йоли-ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето ме и мен, Гери. Надявам се да не съм закъсняла с отговора. Благодаря ти от сърце! Много се радвам, че имаш дни в кухнята заедно с мен.

      Пандишпанът се пече доста бързо. За руло е доста тънък и до 15 мин. е готов. Ще стане златисто на цвят, сама ще познаеш. Надявам се да ти хареса рулото.

      Изтриване