четвъртък, 15 октомври 2009 г.

Скобелевска туршия







Продукти

5 кг нарязани на кръгчета зелени домати
2 връзки нарязан копър
5-6 глави чесън
1 връзка целина - листа
аспирин

Марината

700 мл винен оцет 6%
1.5 литра вода
200 мл олио
200 г захар
160 г сол

Приготвяне

* Доматените резени се нареждат в буркани като между тях се наръсва копър,целина и чесън,нарязан на филийки. На две места се сипва по малко счукан аспирин. Една таблетка е достатъчна за един буркан.

* Продуктите за маринатата се смесват и се кипват. Доматите се заливат с охладената марината и се затварят с капачки.

Тази туршия я прави майка ми .Аз обичам между зелените домати да има тук там резенчета лекичко зачервени домати. По принцип винаги опитвам маринатата предварително. Опитайте я и вие и я подправете според вкуса ви. Наздраве!



.

5 коментара:

  1. А защо Скобелевска?

    ОтговорИзтриване
  2. Знам ли? Рецептата е от много стара изрезка на някакъв вестник.Като нищо е от Работничско дело!Така се казваше там и аз съвсем буквално съм взела името.Пробвайте я.Надявам се да ви хареса.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей! Тази рецепта е "наследство" от моя прадядо и е на почит в нашето семейство! Наблягам на чесъна и копъра и става уникална :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Пропуснах да споделя, че ние я правим малко по- различно! Върху доматчетата, нарязани на кръгчета се слага солта и захарта, разпределя се добре и се оставя за 5-6 часа. След това се отцеждат от соса и се нареждат в буркани: ред домати, ред чесън, ред копър. Залива се с марината от оцет, олио и аспирин /бензоат използват някои хора на които съм дала рецептата/ и става без марината, с леко сосче, плътни и вкусни :))

    ОтговорИзтриване
  5. Много по-добре ми звучи твоят вариант.Харесва ми това,че се слага захарта и солта върху доматите,сигурно се овкусяват много добре.Мама прави тези домати,рецептата помня,че беше от някакаъв вестник.Но са вкусни,харесват ни и на нас.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване