четвъртък, 15 октомври 2009 г.

Импровизация с цвекло







Продукти за 4 порции

За синия слой

200 г синьо сирене
200 мл прясно мляко
400 мл течна студена сметана
2 пакетчета желатин (20 г)

За розовите бисквити

50 мл сок от варенето на цвеклото
50 г брашно
25 г топено масло
1/2 ч.л.сушена лавандула
1 с.л.настърган пармезан

За канапето и пюрето от цвекло

2 средни глави червено цвекло
червено вино
1 с.л.сладко от червени боровинки или други горски плодове
1 скилидка пресован чесън
2 с.л.зехтин

Приготвяне

* Смесете всички продукти за бисквитите като ги разбъркате с дървена лъжица или телена бъркалка. С чаена лъжичка гребнете малко от сместа и с дъното на лъжичката небрежно размажете върху хартия за печене. Ако желаете поръсете бисквитките с тиквени или други семки. Изпечете ги в предварително загрята на 180* фурна за 3-4 мин.

* Загрейте прясното мляко до кипване и сипете в него натрошеното сирене. Бъркайте докато се стопи напълно сиренето. Отнемете млякото от котлона и прибавете към него желатина без да го накисвате предварително. Разбъркайте добре. Накрая налейте на тънка струйка студената сметана. Сипете сместа в правоъгълната тава от фурната,покрита с хартия за печене и оставете на студено да стегне. След като "блатът" се желира отрежете с кухненски ринг 12 кръга.

* Обелете цвеклото и го сварете за 30 мин.в подсолена вода. Отрежете 12 тънки кръга за канапета.

* Останалото цвекло заедно със сладкото пасирайте на гладък крем. Разредете го с червено вино докато получите желаната от вас консистенция и овкусете със сол.

* Предястието са оформя,като нарязаните кръгчета цвекло се намазват със зехтин и чесън и между тях се слага по едно кръгче от желираното сирене. Гарнирайте с бисквита и пюрето от цвекло.


С изменения от моя страна ... източник сп."Меню"

5 коментара:

  1. Страхотна "импровизация" с любимото ми цвекло-остава да имам търпението да го направя/като онези "изцвъканици" от една твоя рецепта.С най-добри чувства към теб!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Е-е-е, всеки път се чудя как една храна може да изглежда така нереално красива.....Браво, Йоли !

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли,
    оригинално, вкусно и ефектно!
    Твоят стил...
    Целувки, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей Йоли.Решила съм да пробвам рецептата импровизация с цвекло,но искам да те попитам с какъв вид сирене мога да заменя синьото сирене? Защото не ни допада на вкуса.Благодаря ти предварително за отговора.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей и ти.Ще се радвам,ако опиташ предястието.Можеш да си сложиш хубаво нашенско овче сирене или краве.Можеш да му сложиш малко мащерка за да подсилиш вкуса,тъй като синьото сирене е силно на вкус, а бялото саламурено не толкова.Да ви е сладко и благодаря.

    ОтговорИзтриване