четвъртък, 31 декември 2009 г.

Сарми с кълцано месо






Продукти

1 глава кисело зеле
зелева чорба

1 кг.обезкостени свински гърди

1-2 с.л.олио
1 голям стрък праз
1 ч.л.червен пипер
1 ч.л.чубрица
черен пипер на вкус
1 малка шепа ориз

2-3 зърна бахар
2 дафинови листа

Приготвяне

* Нарежете праза на ситно и го задушете с олиото и малко вода докато поомекне. Прибавете двата вида пипер и чубрицата. Оставете настрана да изстине.

* Накълцайте месото на ситни парченца. Към него прибавете задушения праз и ориза. Омесете много добре сместа като прибавяте по малко зелева чорба. Плънката трябва да е много сочна. Не слагайте много ориз. Оставете да се почувства вкуса на месото , а ако обичате повече ориз просто си направете постни сарми.







* Накъсайте зелката на отделни листа. Почистете ги от твърдите жилки и си направете листа за завиване на сармичките с желаната от вас големина. Аз ги правя много малки.

* На дъното на глинен гювеч поставете бахара и дафината и покрийте цялото дъно със зелеви листа. Завийте стегнати сармички като във всяко листо слагате по малко от пълнежа. Наредете ги плътно една до друга и ги залейте със зелева чорба и малко вода. Съотношението е 3:1 в полза на зелевата чорба. Покрийте последния ред сарми със зелеви листа и изпечете ястието за 2 часа. Първо гответе на 200*докато заврат сармите,а после намалете фурната на 150*.








* Периодично опитвайте вкуса на сока и му сипвайте по малко вода или чорба в зависимост от вашия вкус. Трябва да знаете,че какъвто е той,такъв ще е и вкуса на сармите.

* Ако обичате пикантно не се колебайте да прибавите и няколко сушени люти чушки.



.

14 коментара:

  1. Скъпа,Йоли,кълцаните сърми са любимите ми,само че тази година нещо минах на кратката процедура.Радвам се да ги видя по този начин:)Весело посрещане и много здрава,успешна и усмихната година:)И...да се видим на "Богориди":)))))

    ОтговорИзтриване
  2. Скъпа Йоли!
    Ако си беше удържала на думата да вземеш авджи у вас /айде за месец да беше/, преди три дни щях да хапвам същиту вкусни сармички, със зелеви листа, кълцано ПРЯСНО!!! месо. Е в гърне не, но имам страшна тенджера с много дебело двойно дъно, която понякога предпочитам пред глинения съд.
    Ама не! Ти се отметна. ПОверих му аз сармите миналата неделя /писа я дъждовна и не отиде на лов/, легнах си спокойно .......... и се събудих от миризма на изгоряло.
    Авджи Стоев спеше блажено, не усещайки миризмата на изгоряло. Дебелата тенджера беше успяла да загори /за 3 часа/ целия един ред сарми.
    Сега моля да ти тежи на съвестта моята мъко по тези вкусно изглеждащи по-горе сърми :)

    Всъщност..... за друго отворих, ама ти с тия сарми :)

    Аз и моето мило :) семейство ти пожелаваме хубава празнична вечер, изпълнена с вкусотии, сладки изкушения и много любов!
    Поздрави и прегръдка от всички ни :*

    ОтговорИзтриване
  3. Дани,весело посрещане и на теб. А "Богориди" ни е в кърпа вързан през лятото.Прегръщам те.

    Пепи,не знам да се смея ли,да плача ли.... толкова сте ми сладки двамата с Мишо,че не знам какво да ви правя. Целувам ви и ви желая да сте все такива готини,бойни и пълни с живот.Весело прекарване!

    ОтговорИзтриване
  4. Брей... прекрасни са! Подреденки, вкуснички.. перфектни :-D

    Честита да е Новата година, Йоли! Нека 2010 бъде изпълнена с много любов, късмет и успехи, сбъднати желания и прекрасни емоции!

    Бъди здрава и щастлива, приятелко :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Йоли.Днес направих тези сармички и станаха много вкусни обраха овациите на моите приятели.

    Весело прекарване на празничната вечер.Любка

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря Любче.Да ви е сладко и весели празници.Радвам се,че ги опитахте!

    ОтговорИзтриване
  7. Мила Йоли,
    ГОЛЯЯЯЯЯЯЯЯЯМО БЛАГОДАРЯ за прекрасните сармички. Не бях ги правила по този начин и съм очарована от вкуса. Направих и бяло сосче от рода на Бешамел с кисело мляко и се получи чудесно. Няма да спра, докато не пробвам всичките ти рецепти. Вдъхновяваш ме, ти си моята рецепта за добро настроение :о)

    ОтговорИзтриване
  8. Супер!Благодаря ти Диди.Много се радвам,че са ви се усладили сармичките.Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  9. Майсторът си е майстор, каквото пипне превръща в магия ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еха, че гот! Благодаря ти! Мога само да ти кажа едно "Наздраве" с хубаво червено вино!

      Изтриване
  10. Страхотни ,получиха се уникални сърмички.Благодаря за рецептата :).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много се радвам, че са ви харесали сармичките. Да са ви сладки и щастлива Нова Година!

      Изтриване
  11. Здравей Йоли,
    Привет от Рибарското селище край Бургас.Споделям ти рецепта за безмесни сърми.
    Запържваме 1 връзка пресен лук и пресен джоджен, 1ч.ч ориз, червен пипер, сол, чер пипер,1:2 вода и леко сваряваме ориза.Изсипваме го в тава да изстине и му чукваме 1сурово яйце и бучка сирене.Омесваме сместа добре и навиваме сърми в попарена във вряла вода листа от лобода. Нареждаме в тенджера варим 15 минути.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей Лати. Извини ме, че чак сега се включвам, но бях в отпуск и нямах интернет на разположение.

    Ах, моето любимо местенце! И любимите ми приятели! Ако все още си там, моля те, поздрави рибарите от мен. В душата са ми тези хора. Благодаря ти, че ми пишеш точно оттам.

    Благодаря ти и за рецептата. Много интересна ми се вижда. Никога не съм опитвала постни сарми с яйце и сирене. И вариш ориза предварително преди да го завиеш, така ли? Непременно ще ги опитам, много интересни ми се виждат наистина. Аз съм в Германияи тук лобода няма. Ще я заменя с листа от цвекло, пак ще стане хубаво. Благодаря ти още веднъж от сърце! Винаги съм отворена за нови и интересни рецепти!

    ОтговорИзтриване