сряда, 29 април 2009 г.

Желирана ягодова торта



Продукти за блата

2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
1 ванилия
1 с.л. какао

3 с.л. коняк

Продукти за пълнежа

1 пакетче ванилов пудинг без варене
2 ч.ч. течна подсладена сметана
2 пакетчета желатин др.Йоткер (20 г)

Продукти за желето

1 кг пресни ягоди
6 с.л. захар
2 пакетчета желатин др.Йоткер (20 г)






Приготвяне

* Разбийте много добре яйцата със захарта докато утроят обема си. С внимателно бъркане прибавете пресятото брашно и ванилията. Отделете малка част от тестото и го оцветете с какаото. Постелете дъното на кръгла тортена форма с хартия за печене. Изсипете бялото тесто и тук - там го нашарете с какаовото. Изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна. След като изстине напълно го сиропирайте с коняка,разреден с няколко лъжици вода.

* Измийте и почистете ягодите. Отделете част от тях за украса,а останалите пасирайте на гладко пюре заедно със захарта. Залейте двете пакетчета желатин с малко вода и го разтопете на водна баня. Прибавете желатина към ягодовото пюре,разбъркайте и оставете леко да се стегне. Отделете 1/2 ч.ч. от сместа,която по-късно ще добавите към сметаната.

* Отрежете две найлонови ленти (от по-твърд и гъвкав полиетилен) , които да са с обща дължина колкото диаметъра на тортената форма и с височина 2 -3 см. по-високи от нея. Намажете ги с ягодово пюре и ги оставете във фризера да се стегнат.



* Намокрете дъното на малка тавичка с вода ( с около 1-2 см. по-малка от диаметъра на тортената форма). Сипете в нея малко ягодово пюре,загладете и оставете да се стегна в хладилник или фризер. След това лесно ще отделите желето, като прокарате върха на нож по краищата му.



* По същият начин направете малки полусфери от пюрето. Ако не разполагате със силиконова форма може да го желирате в малки купички или чашки.



* Пригответе ваниловия пудинг според указанията на опаковката. Разбийте на сняг сметаната и я разделете на две части.

* Към разбития пудинг прибавете половината сметана и едно пакетче желатин,разтопен на водна баня.

* Към останалата сметана прибавете ягодовото пюре,което предварително сте отделили и другото пакетче желатин,също разтворено на водна баня.

* Поставете сиропирания блат в тортена чиния и го пристегнете с пръстена от тортената форма. "Облечете" блата с желираните ленти .



* Намажете с ваниловия крем и поставете върху него желираните ягодови сфери.



* След това сипете и сметановия крем и загладете.

* Най отгоре сложете желирания кръг. Поставете тортата в хладилника и я оставете да се стегне за 12 часа.




* Махнете пръстена и внимателно отлепете найлоновите ленти. Ако борда е по-висок от тортата,просто подгънете краищата му или ги изрежете. Украсете тортата с бита сметана и цели ягоди.




Това е съвсем обикновена и лесна ягодова торта. Просто исках да ви представя идеята си за торта , "облечена" в ягодово желе.








.


неделя, 26 април 2009 г.

Как да си направим сами шоколадови бонбони



Искам да ви предложа една идея как сами да си направите шоколадови бонбони.

Лесно и забавно е,опитайте и вие.

За да направите шоколадовите капсули са ви необходими хартиени формички за бонбони , малко стопен шоколад и четка за рисуване. Формички за бонбони можете да купите от по-големите супермаркети, а шоколада е по ваш избор - натурален, млечен или бял.






* Първо си стопете шоколада на водна баня. Напомням основните правила, които трябва да спазвате когато разтопявате шоколад :

В никакъв случай водата не трябва да завира.

Не слагайте шоколада в метален съд.

Внимавайте да не попадне вода в него.

* Разбира се, можете да разтопите шоколад и в микровълновата фурна, но трябва много да внимавате - опасността да загори е голяма. Задължително трябва да намалите фурната на минимална мощност. Аз понякога ползвам дори функцията за размразяване за тази цел. Но за да сте сигурни, стопете го на водна баня.

* След това намажете с шоколад (с помощта на четчицата) вътрешната страна на хартиените капсули и ги оставете да се втвърдят. Положете още един пласт шоколад и отново оставете да се втвърдят. Ако през това време стопения шоколад е започнал да се стяга, затоплете го леко на водна баня.



* Не поставяйте веднага намазаните капсули в хладилника, а ги оставете да се стегнат първо на стайна температура. След това можете да ги приберете в хладилника и да ги съхранявате там докато решите да ги напълните. Лично аз не ги държа в хладилника, нито капсулите, нито готовите бонбони.

* След като шоколада се е втвърдил добре внимателно отделете хартиената чашка.






 * Ако желаете може да сложите на дъното на намазаните капсули малко захаросани ядки или портокалови корички. Направете го докато шоколада още е течен за да може да залепнат по него.






 * Напълнете готовата шоколадова капсула с шоколад, ганаш, крем, сметана, захаросани или карамелизирани плодове и ядки и др. Пълнежът е въпрос на въображение. Моите бонбони напълних с малко останал ганаш от рецептата на лешниковото руло.  Има и друг начин - първо нпълнете бонбоните с пълнеж, оставете ги да се стегнат и чак след това отделете хартиетите капсули. Може да видите това на долната снимка.






* А тези са намазани с бял шоколад  и кафяв пълнеж. Вариантите наистина са много. Използвайте въображението си. Да ви е сладко!








Кейк с рукола и грюер










Продукти

3 яйца
100 мл олио
100 мл прясно мляко
100 г настърган грюер
200 г рукола
100 г замразен или консервиран грах
1 ч.л. къри
1 ч.л. куркума
1/2 ч.л. бакпулвер
сол и черен пипер на вкус
180 г пресято брашно



Приготвяне

* Разбийте яйцата на пяна. Прибавете олиото и млякото.

* Смесете брашното, сиренето, подправките и бакпулвера. Прибавете ги към яйчната смес. Накрая сложете руколата, нарязана на едро и граха.

* Сипете тестото в намазана с масло и поръсена с брашно кексова форма и го изпечете в предварително загрята на 170*фурна за около 35 - 40 минути. Сервирайте леко топъл. Да ви е сладко!







източник : Cake & Kuchen



.