петък, 14 май 2010 г.

Салата с калмари с доматен винегрет

                                                                        

Продукти за 4 порции

500 г калмари
2 скилидки пресован
1/2 връзка ситно нарязан магданоз
4 с.л.зехтин
4 с.л.бяло сухо вино
сол и черен пипер на вкус

1 голяма зелена салата

винегрет

2 домата
няколко стръка прясна мащерка
2 с.л.зехтин
2 с.л.лимонов сок
1 с.л.бял винен оцет
сол и черен пипер на вкус



Приготвяне

* Направете марината от чесъна, виното, магданоза и зехтина. Подправете на вкус със сол и пипер.

* Нарежете калмарите на кръгчета и ги мариновайте в маринатата за 2 часа. Извадете ги от маринатата, отцедете ги и ги изпечете на силно загрята скара за кратко време - около минута на всяка страна.

* За винегрета разбъркайте в купа зехтина, лимоновия сок, оцета и мащерката. Овкусете със сол и пипер. Нарежете доматите на ситни кубчета и ги прибавете към соса.

* Накъсайте салатата и я разпределете в чинии. Сложете калмарените кръгчета и залейте с винегрета. Да ви е сладко!





                                                      
Рецептата е от книга за салати.



.

5 коментара:

  1. Много вкусна и здравословна рецепта!
    Страхотна е !
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, много е свежарска :))
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересна салатка! Точно като за този сезон:)

    ОтговорИзтриване
  4. Много обичам салати с морски дарове - чудесно е предложението ти, Йоли! :-)

    Приятни почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря момичета.Много обичам всичко морско и тази салата се получи наистина добре.Лека,ароматна и вкусна.

    ОтговорИзтриване