сряда, 22 декември 2010 г.

Флорентини с къри



.


















Продукти за около 30 - 40 сладки

50 г масло
50 мл течна сметана
70 г захар
2 с.л.мед
1 ванилия
270 г микс от едро счукани ядки
2 с.л. брашно

бял шоколад
къри



Приготвяне

* В тефлонов съд смесете маслото, меда, захарта, сметаната и ванилията. Варете на слаб огън няколко минути до леко сгъстяване.

* Запечете ядките и ги прибавете към медената смес. Накрая объркайте всичко с брашното. Докато сместа е още топла я изсипете върху хартия за печене или силиконово килимче. С точилка загладете всичко на тънка правоъгълна кора, като изравните и краищата с домакинска шпатула.







*  Изпечете в предварително загрята фурна на 180* за няколко минути до получаване на приятен карамелен цвят. Извадете от фурната и отново подравнете с шпатулата краищата за да получите правилен правоъгълник. Докато сместа е още топла я нарежете с остър нож на квадратчета и ги оставете да се стегнат.








* Топнете ъгълчетата на всяка сладка в стопен бял шоколад и поръсете с къри. Прекрасни сладки, опитайте ги и вие.


Източнис - Genuss







.

19 коментара:

  1. Невероятна рецепта!!! Много ефектно и вкусно изглежда!! И много празнично :)

    Весели и вкусни празници!!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са, Йоли :)
    Една прекрасна Коледа ти пожелавам!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрсни са, мило момиче!!! Ох, така ми се иска да ги опитам :))))) Ама кога ще се развият тези високи технологии..ахаххах Прегръщам те сърдечно!!!!!
    А, да...отново правих тази вечер вкусните хлебчета с кашкавал.така красиво изглеждаха..сложих нови снимки...Можеш да погледнеш. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда страхотно на снимките!

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, изключително оригинално предложение! Отначало помислих, че си правила солени флорентини :))). Но бял шоколад и къри, защо не? Сигурно е много ароматно!
    Хубави предпразнични дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Фини и вкусни!!! Почти си отворих устата да си отхапя. :))

    Щастливи празници Йоли!

    Жалко, че го няма мечо. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Wonderful!!....All the best for you!!....thanks for sharing your recipes....and a great 2011!!.....Que tengas una hermosa nochebuena y que tu casa se inunde de paz, alegria, armonia y amor......Abrazotes, Marcela

    ОтговорИзтриване
  8. Коледната приказка си има дом, при теб, Йоли! Сред толкова много и красиви приказни чудеса, които си сътворила, няма по-подходящо място за най-прекрасния празник в годината!
    Весели, приказни и изпълнени с много любов празници ти желая от сърце!

    ОтговорИзтриване
  9. Това е много фино предложение, Йоли!
    Вълшебна нощ и щастлива Коледа!
    Здраве, късмет и благоденствие!
    Сърдечни пожелания, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Поздравления, Йоли! Много добра рецепта - фини и вкусни!
    Направих ги вчера, получиха се идеално! (Честно казано, спестих само кърито).
    Имам обаче един въпрос - защо днес(на втория ден) флорентините се овлажниха и омекнаха.
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  11. Имам и аз питане - как да ги съхранявам, за да не омекнат, че трябва да ги направя една седмица преди Коледа. И другият ми въпрос - коледните меденки са приготвени на 3 декември и все още са супер твърди. Съхранявам в пластмасови кутии плътно затворени. Няма изгледи да омекнат до коледа. Какво да ги правя? Четох някъде из коментарите да слагам парче ябълка.

    Моля за съвет

    Поздрави
    Милена

    ОтговорИзтриване
  12. Точно така, Миленка.Давай с ябълка.Това е най-доброто. За флорентините не е така. Всичко с карамел се овлажнява за съжаление и омеква.Много е една седмица предварително,съкрати срока,ако можеш на 3 дена.Иначе няма да са хрупкави.Поздрави от мен и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  13. Йоли, много ти благодаря за съвета. Не знаех че карамелените омекват. Ще ги направя в последния момент.

    Прекрасни празници ти желая с много усмивки и топлина :)
    Милена

    ОтговорИзтриване
  14. Йоли, здравей и от мен..имам въпрос...сметана каква трябва да бъде? Сладкарска ли?
    Поздрави, Надя

    ОтговорИзтриване
  15. Наде, няма значение в случая дали е готварска или сладкарска. Каквато имаш, такава сложи. Ше се радвам, ако опиташ сладките. Дано ти харесат, благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли, мила, въпросчета си имам към теб:-)
    Долу-горе с какви размери ги режеш и колко броя излизат от тези продукти?
    И четох в коментарите, че омекват като престоят. Ако се съхраняват в хладилник ще омекнат ли пак?
    Благодаря ти! :*

    ОтговорИзтриване
  17. Емче,почвам отзад напред.В никакъв случай в хладилника!Само на сухо място.Всякакъв студ и влега ще ги направят на лепкава маса.Но така е с всеки карамел,овлажни ли се,омеква.Затова ги направи 3-4 дена преди Коледа,ако ги искаш за празника.Недей по-рано. Излизат около 30-40 сладки,но зависи на какви парченца ти ще решиш да нарежеш.Наистина е въпрос на личен вкус.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване