.
Продукти за около 30 - 40 сладки
50 г масло
50 мл течна сметана
70 г захар
2 с.л.мед
1 ванилия
270 г микс от едро счукани ядки
2 с.л. брашно
бял шоколад
къри
Приготвяне
* В тефлонов съд смесете маслото, меда, захарта, сметаната и ванилията. Варете на слаб огън няколко минути до леко сгъстяване.
* Запечете ядките и ги прибавете към медената смес. Накрая объркайте всичко с брашното. Докато сместа е още топла я изсипете върху хартия за печене или силиконово килимче. С точилка загладете всичко на тънка правоъгълна кора, като изравните и краищата с домакинска шпатула.
* Изпечете в предварително загрята фурна на 180* за няколко минути до получаване на приятен карамелен цвят. Извадете от фурната и отново подравнете с шпатулата краищата за да получите правилен правоъгълник. Докато сместа е още топла я нарежете с остър нож на квадратчета и ги оставете да се стегнат.
* Топнете ъгълчетата на всяка сладка в стопен бял шоколад и поръсете с къри. Прекрасни сладки, опитайте ги и вие.
Източнис - Genuss
.
Невероятна рецепта!!! Много ефектно и вкусно изглежда!! И много празнично :)
ОтговорИзтриванеВесели и вкусни празници!!
Чудесни са, Йоли :)
ОтговорИзтриванеЕдна прекрасна Коледа ти пожелавам!
Прегръдки!
Прекрсни са, мило момиче!!! Ох, така ми се иска да ги опитам :))))) Ама кога ще се развият тези високи технологии..ахаххах Прегръщам те сърдечно!!!!!
ОтговорИзтриванеА, да...отново правих тази вечер вкусните хлебчета с кашкавал.така красиво изглеждаха..сложих нови снимки...Можеш да погледнеш. :)
Изглежда страхотно на снимките!
ОтговорИзтриванеЙоли, изключително оригинално предложение! Отначало помислих, че си правила солени флорентини :))). Но бял шоколад и къри, защо не? Сигурно е много ароматно!
ОтговорИзтриванеХубави предпразнични дни!
Фини и вкусни!!! Почти си отворих устата да си отхапя. :))
ОтговорИзтриванеЩастливи празници Йоли!
Жалко, че го няма мечо. :)
Wonderful!!....All the best for you!!....thanks for sharing your recipes....and a great 2011!!.....Que tengas una hermosa nochebuena y que tu casa se inunde de paz, alegria, armonia y amor......Abrazotes, Marcela
ОтговорИзтриванеКоледната приказка си има дом, при теб, Йоли! Сред толкова много и красиви приказни чудеса, които си сътворила, няма по-подходящо място за най-прекрасния празник в годината!
ОтговорИзтриванеВесели, приказни и изпълнени с много любов празници ти желая от сърце!
Очень красиво!
ОтговорИзтриванеТова е много фино предложение, Йоли!
ОтговорИзтриванеВълшебна нощ и щастлива Коледа!
Здраве, късмет и благоденствие!
Сърдечни пожелания, Диана
Поздравления, Йоли! Много добра рецепта - фини и вкусни!
ОтговорИзтриванеНаправих ги вчера, получиха се идеално! (Честно казано, спестих само кърито).
Имам обаче един въпрос - защо днес(на втория ден) флорентините се овлажниха и омекнаха.
Благодаря предварително!
Имам и аз питане - как да ги съхранявам, за да не омекнат, че трябва да ги направя една седмица преди Коледа. И другият ми въпрос - коледните меденки са приготвени на 3 декември и все още са супер твърди. Съхранявам в пластмасови кутии плътно затворени. Няма изгледи да омекнат до коледа. Какво да ги правя? Четох някъде из коментарите да слагам парче ябълка.
ОтговорИзтриванеМоля за съвет
Поздрави
Милена
Точно така, Миленка.Давай с ябълка.Това е най-доброто. За флорентините не е така. Всичко с карамел се овлажнява за съжаление и омеква.Много е една седмица предварително,съкрати срока,ако можеш на 3 дена.Иначе няма да са хрупкави.Поздрави от мен и благодаря.
ОтговорИзтриванеЙоли, много ти благодаря за съвета. Не знаех че карамелените омекват. Ще ги направя в последния момент.
ОтговорИзтриванеПрекрасни празници ти желая с много усмивки и топлина :)
Милена
Йоли, здравей и от мен..имам въпрос...сметана каква трябва да бъде? Сладкарска ли?
ОтговорИзтриванеПоздрави, Надя
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеНаде, няма значение в случая дали е готварска или сладкарска. Каквато имаш, такава сложи. Ше се радвам, ако опиташ сладките. Дано ти харесат, благодаря ти.
ОтговорИзтриванеЙоли, мила, въпросчета си имам към теб:-)
ОтговорИзтриванеДолу-горе с какви размери ги режеш и колко броя излизат от тези продукти?
И четох в коментарите, че омекват като престоят. Ако се съхраняват в хладилник ще омекнат ли пак?
Благодаря ти! :*
Емче,почвам отзад напред.В никакъв случай в хладилника!Само на сухо място.Всякакъв студ и влега ще ги направят на лепкава маса.Но така е с всеки карамел,овлажни ли се,омеква.Затова ги направи 3-4 дена преди Коледа,ако ги искаш за празника.Недей по-рано. Излизат около 30-40 сладки,но зависи на какви парченца ти ще решиш да нарежеш.Наистина е въпрос на личен вкус.Благодаря ти.
ОтговорИзтриване