вторник, 11 януари 2011 г.

Пица полента





Продукти за 4 пици:

3 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. царевичен грис за качамак
40 г масло
сол на вкус
продукти за гарниране на пица

Приготвяне:

* В тенджера кипнете млякото и маслото. Овкусете със сол. Намалете силата на огъня до умерен и сипете на струйка качамака, като бъркате с бъркалка или дървена лъжица. Гответе под непрекъснато бъркане 2-3 минути на слаб огън. 

* Разделете полентата на четири части. Всяка сипете върху хартия за печене и оформете на кръг.




* Разточете с точилка и с шпатула направете краищата гладки. Докато е топла полентата се оформя много лесно. 




* Пренесете в тава (тави) пиците заедно с хартията. Гарнирайте според вашия вкус с любимите си продукти за пица и изпечете в загрята фурна  на 200° до зачервяване. Да ви е сладко!





40 коментара:

  1. Йоли, много интересно предложение- аз в къщи пици не правя, но такава ще се хареса на аудиторията, обожаваме полента.
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  2. Интересно се е получило. Изглежда апетитно...

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, благодаря ти за страхотната идея!
    Тъкмо мислех да правя качамак, но ще опитам твоята рецепта за пица,в къщи много се тачи пицата.(((
    Хубав и усмихнат ден ти пожелавам!(((

    ОтговорИзтриване
  4. ооо да, прекрасна пица!
    От два дни съм с намерение да правя пица, сега разбирам защо съм си останала с намеренията :)
    Благодаря, вкусно!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда прекрасно!
    Йоли, благодаря за хубавата рецепта! Винаги намирам нещо интересно, вкусно и красиво изглеждащо при теб!
    Усмихнати дни през тази седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли, ще ме накараш да опитам :)
    Имам малко неприятен спомен от една готова смес за качамак :(
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Това задължително ще се пробва още утре.Благодаря много за споделената рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много идейно и интересно предложение!!! Оригинална и вкусна пица :) - аз никога не съм бъркала качамак, но сега се изкушавам да пробвам!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесно предложение, ще го опитам в най-скоро време :). А новата музика е прекрасен фон за зимното ястие. Йоли, да не би да е в твое изпълнение (не че знам на какъв инструмент свириш...)

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, страхотно предложение! :) Аз съм правила тарта с полента за основа, но пицата ще бъде повече одобрена вкъщи ;)
    Поздрави и хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви момичета, благодаря и на теб,Доди! Много ще се радвам,ако някой от вас се престраши да опита.Този качамак се прави много бързо и лесно и няма нищо общо с едновремешните ни представи за качамака ... знаете,бабите ни са го бъркали много дълго време.

    Марианче,радвам се,че ти хареса музиката.Това е Зимата от Четирите годишни времена на Вивалди.Пиесите са за цигулка и струнен камерен оркестър и са супер свежи.Можем спокойно да ги наречем "евъргрийни",както се казва в поп музиката.Наистина са "вечно зелени".А аз свиря на виолончело в Софийска филхармония.Заповядай някой път в зала България.Всеки четвъртък имаме концерт.Наистина много ще се радвам.

    ОтговорИзтриване
  12. Големи любители сме на качамака по принцип и аз го правя във всякакви солени и сладки варианти, но пицата е една от любимите ни ( и се прави възможно най=често ;-), а твоята изглежда разкошно апетитна!

    ОтговорИзтриване
  13. Yoli, naistina se iskrenno se vazhi6tavam na zeliat ti blog, vseki den 4eta po niakolko tvoi rezepti i naistina obojavam vsi4ko,koeto prigotvia6...vsi4ki tvoi rezepti sa prekrasni!!! Az jiveia v Italia i tuk se iade mnogo polenta,no dosega ne sam opitvala da pravia pizza s neia, sas sigurnost o6te utre 6te probvam! Sajaliavam samo, 4e ne sam v Sofia da te poslu6am v zala Balgaria i az i majat mi mnogo obi4ame tozi vid muzika (diado mi è zigular...).

    ОтговорИзтриване
  14. Интересно, красиво и несъмнено вкусно, както всичко показано при теб, Йоли!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  15. Ани,благодаря ти за похвалата.И аз много обичам качамак.Много ще се радвам,ако споделиш с мен и читателите ми някой от сладките варианти,които правиш.Интересно ми се вижда, никога не съм пробвала.Хубав ден.

    Ива,Италия е прекрасна.Мното я обичам и винаги си прекарвам чудесно там.Обичам и кухнята им.И на теб ще кажа - ако се сетиш за някой по-интересен и необичаен вариант на ястие с полента к радост ще я направя и ще я предложа на всички.Много се радвам,че харесвате с мъжа ти класиката.Това наистина ме прави истински щастлива.Благодаря ти за всичко,Ивче.

    Еви,ти знаеш - казаното от теб е като балсам за душата ми.Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Ням ням ням...чудесно и вкусничко, приятелко!...следователно ще се пробва...тъкмо съм си купила пакет полента от магазина на Аксаков:)Прегръщам те! Прекрана и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Zdravei Yoli, dnes pravih tvoita pizza i stana prekrasna to4no kakto prepolagah, publikuvah rezeptata v moia blog (http://larosabulgara-iva.blogspot.com/), nadiavam se 4e niama6 ni6to protiv, zitirah te, 6te mi bade priatno ako me poseti6 i vidi6, e, moite snimki ne sa hubavi kato tvoite, no vse pak stana hubav post... Prodaljavam da te sledia s iskrenno udovolstvie! Pozdravi Iva

    ОтговорИзтриване
  18. Илинка,аз като мина покрай магазина на Аксаков обикновено си обръщам главата на другата страна,толкова е изкусителен и същевременно ужасно скъп.Но предполагам,че техният качамак ще е по-хубав от нашия.Май трябва двете да го посетим,че да ме "свтнеш"за някои неща.Нали си ми италианче ...

    Ивче,разбира се миличка.въобще не ме питай за такива неща.Рецептите ми са съвсем публични и всички могат да ги ползват както намерят за добре.Аз затова съм ги и написала.Даже много ме зарадва,благодаря ти.А сега ти идвам на гости!

    ОтговорИзтриване
  19. Йоли,
    Не знам дали го направих както трябва, нещо не се получи блат като за пица,по-мека е основата, но може и кашкавала да обърка нещата... така или иначе е много вкусно, с удоволствие ще очаквам и други рецепти с качамак
    Лек уикенд от мен,
    Теодора

    ОтговорИзтриване
  20. Теди,основата винаги е мека.Няма как да стане твърда като блат за пица.По-скоро трябва да е плътна,но мека.Нищо не си объркала миличка,така си става.Благодаря ти,че опита.

    ОтговорИзтриване
  21. Йоли, това е втората рецепта, която приготвям от твоя блог.
    Пицата стана уникална, предвид че не ядем качамак вкъщи :)
    Определено ще продължавам да готвя рецептите ти.
    Бъди все така креативна!

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря ти Сони. Радвам се, че се е получило добре и ви е харесало.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  23. След рулцата от тиквички дойде ред и на тази превъзходна пица.Много лека и приятна за хапване,а украсиш ли я с цялата си фантазия........."Mama mia"
    Блога Ви ужасно много ми хареса и съм решил във времето да сготвя всичките Ви рецепти.Днешна несъм избрал все още но в събота тестото за козуначения венец започва да се меси в 9:00 :))

    ОтговорИзтриване
  24. Супер много се радвам! Да ти е сладко! Ама така се усмихвам щастливо сега ....

    ОтговорИзтриване
  25. С вашите рецепти няма как да не е сладко.Благодаря и за приятелството във Facebook.

    Поздрави Julian Sarandev!

    Btw....Венецът се получава страхотно!!!Още една съвършенно точна рецепта.

    ОтговорИзтриване
  26. Благодаря ти Юлиане.Много си мил.Хубава снежна неделя!

    ОтговорИзтриване
  27. Йоли страхотна рецепта . Направих я на моето семейство и те много я харесаха , вече започнах да я правя по - често .

    ОтговорИзтриване
  28. Благодаря ти мила.И аз обичам качамак във всякакви разновидности, та дори и на пица.Радвам се,че и на вас допадна тази идея.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  29. Страхотна пица! Дори един италианец (съпруга ми) даде отлична оценка :-)

    ОтговорИзтриване
  30. Мария,това вече е голям комплимент за мен!Благодаря и на двама ви от сърце за оценката и добрите думи.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  31. Ще има ли значение ако вместо царевичен грис се ползва царевично брашно?

    ОтговорИзтриване
  32. Да, разбира се. Това са два коренно различни продукта. С брашното можеш да направиш хляб, полентата ще стане на каша. Царевичният грис е едър, не е фин. Точно това трябва за качамак. Успех и благодаря .

    ОтговорИзтриване
  33. Йоли, благодаря за страхотната рецепта! Направих я с царевично брашно и макар да не се стигна до разточване, тъй като сместта стана по-редичка, пицата стана красива,а и много вкусна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че хубаво! Много се радвам! Отдавна не съм правила това, благодаря ти, че ми припомни. Но още повече благодаря от сърце за доверието. Много ме зарадва!

      Изтриване
  34. Здравейте, дами!Искам да попитам тъй като днес правих пица полента, трябва ли да се запече и втвърди качамака като истинско тесто за пица или трябва да си остане качамачена смес, тъй като на мен не ми се втвърди и си беше като гъст качамак след печенето?

    ОтговорИзтриване
  35. Здарвей и от мен. Томно така трябва да се получи. Като гъст, стегнат качамак е основата. Няма какда стане като тесто за пица, консистенцията е съвсем друга. Този вид качамак италианците често го препичат на грил или запържват с масло в тиган. А аз го използвах като основа за пица. Благодаря, че опита. Надявам се да тие харесало.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Йоли! След като престоя няколко часа пицата стегна още повече и стана много хубава! Много ми хареса и утре пак ще я правя. Благодаря ти за интересните и вкусни рецепти, имам и двете ти книги! :)))

      Изтриване
    2. Много се радвам! То наистина е смешно един качамак да се нарече пица, но нали прилича... Благодаря ти от сърце и да ви е сладко!

      Изтриване
  36. Днес, след толкова години,откакто е публикувана тази чудесна рецепта, имах късмета да попадна на нея! Бърза, вкусна, лесна и точно навреме, благодаря ти Йоли!Продължавам да си готвя по твоите рецепти с голямо удоволствие и без никакви притеснения дали ще стане или не! Сърдечни поздрави и весел Великден!Подготвям се за козунаците, най-вкусният е пак от теб с трите вида мазнина :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, рецептата наистина е доста стара. Много е радвам, че реши да я опиташ. Благодаря ти! Светли и благословени празници!

      Изтриване