петък, 14 януари 2011 г.

Капрезе в зимен вариант




     Една любима за всички салата в нов прочит. Моцарелата е прясно сирене, което при затопляне много лесно се размеква, става пластично и лесно за работа. Обработено по този начин от него се правят различни рула с какви ли не пълнежи. Това е стара и позната техника, но аз днес искам да ви предложа един от многото варианти на салата " Капрезе". Защо зимен? Защото е със сушени домати и готово босилеково песто, а не с пресните продукти. Ще се радвам, ако ви допадне тази глезотийка! 


Продукти

моцарела
сушени мариновани домати
готово песто "Дженовезе"





Приготвяне

* Може да си купите от магазина бурканче с мариновани сушени домати, както и готово песто. Аз си ги правя сама. Ако решите да си направите и вие, ето как :

   Накиснете сушените домати в гореща вода докато омекнат. Изцедете ги добре с ръце и ги сложете в буркан. Между тях поръсете подправки (пресни или сухи) по ваш вкус - риган, босилек, розмарин, салвия и др. Аз слагам и нарязани на тънки филийки няколко скилидки чесън. Залейте доматите със зехтин и съхранявайте на хладно място.

  Босилекът е зелена билка, която като се замрази потъмнява и губи свежия си зелен цвят. Затова повече се ползва сушен през зимата. Когато е сезонът на босилека аз накъсвам само листата на няколко големи китки, слагам ги в блендера и добавям много малко вода, колкото да може да се завърти ножа на уреда. Смилам ги фино и получената босилекова каша наливам във формички за лед. След като се замразят имам прекрасни концентрирани кубчета с босилек. Водата в него го изолира от допълнителния досег с кислорода и така той не се окислява и не загубва зеления си цвят. Съхранявам ги в пликчета и когато ми потрябва босилек просто си взимам няколко кубчета. Пестото през зимата го правя от тях.

* Дойде ред на моцарелата. Можете да я потопите във вряла вода цялата, както е на бучка, но на мен ми беше по-удобно да я нарежа първо на кубчета. И така, нарежете сиренето на парчета с големина на орех. Сложете ги за 20-30 секунди във вряла, но не кипяща вода. Сами преценете колко да ги държите в нея. Сиренето трябва да омекне и да стане пластично като пластелин. За мое улеснение слагах по две или три парченца сирене в малка цедка и заедно с нея ги топвах във водата. Така по-лесно се наблюдават и вадят. Извадете парченцата сирене върху дъска. Леко ги натиснете с пръсти за да оформите питка. В средата сложете малко песто и парченце домат.




* Загърнете плънката със сиренето като оформите топчица. Ако през това време сиренето е изстинало и краищата му не могат да залепнат едно към друго, просто леко ги топнете в горещата вода. Те веднага ще омекнат и така ще можете да направите гладка сфера. Ако желаете, за по-добър вид завийте топчиците докато са още топли в парче найлоново фолио и стегнете добре.

* Сервирайте вашата салата "Капрезе" с допълнителни парченца от маринованите домати и полята със зехтин. Да ви е сладко!


* На същият принцип със затоплянето на моцарелата може да направите цяло руло. Сложете две бучки сирене в горещата вода да омекнат добре. Извадете ги,сложете ги една върху друга и ги покрийте с найлоново фолио. Разточете сиренето с точилка на тънка кора. Отстранете фолиото и разнесете плънка по ваше желание : гъби, бъркани яйца, задушени зеленчуци, шунка, други сирена и т.н. Ако плънката ви е гореща още по-добре ще залепне за моцарелата. Работете бързо, защото сиренето бързо изстива и губи еластичността си. Завийте всичко на стегнато руло, опаковайте го във фолио и отново пристегнете добре. Съхранявайте го в хладилника докато се стегне напълно. Нарежете на тънки филийки и сервирайте като предястие или със зелена салата.

 И една класическа салата Капрезе, просто подредена малко по-различно!











12 коментара:

  1. Много оригинална, ароматна и красиво поднесена салата Капрезе в нов прочит:)Поздравления скъпа Йоли!целувки

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, че хубава идея, Йоли :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина невероятно оригинална салата, Йоли! Обожавам песто, моцарела, сушени думати... Предложението ти е изумително!!

    ОтговорИзтриване
  4. Wonderful!!......an artist not only for the chocolates, but also for the saladas!!.......Abrazotes, Marcela

    ОтговорИзтриване
  5. Много изкусително зимно капрезе,Йоли!
    Ще се възползвам от идеята за замразяване на босилека, когато му дойде времето:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Фантазията и въображението ти са неизчерпаеми! :)
    Страхотно предложение,Йоли!
    Непременно ще се възползвам... обичаме тази салата у дома,във всякакви варианти.
    Предполагам,че и този няма да е изключение!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. Това е оригинално и много вкусно предложение!
    Прекрасна идея!
    Моят съпруг е почитател на сушените домати, а и двамата - на италианската кухня. Благодаря ти за рецептата, която ще разнообрази трапезата ни!
    Усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Любима комбинация на продукти, съчетани перфектно и поднесени по много елегантен начин, Йоли! А щом е приготвена от теб, рецептата задължително е много вкусна. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ани,Дани,Мина,Марчела,Диди,Краси,Деси,Лети,Еви ... благодаря ми,момичета!Така се радвам,че ви допадна тази смехорийка.Купих си цял килограм сушени домати на много добра цена и със страхотно качество и сега все ми щрака нещо в главата какво да направя с тях.Луда работа.

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, поредната ти впечатляваща идея! Толкова е ефектно и същевременно елементарно, че чак да те хвана яд, че не си се сетил до сега:)

    ОтговорИзтриване
  11. Все любими за мен продукти на едно място. А може да се окаже дори по-вкусно от "лятната" версия, трябва да опитам.

    ОтговорИзтриване