събота, 22 януари 2011 г.

Галет с патладжани,сушени домати и синьо сирене





Продукти


125г меко масло
1 яйце
1/2ч.л.сол
1/2ч.л.сух розмарин
около 200-250г брашно

1 малък патладжан
шепа сушени домати
150-200г синьо сирене



Приготвяне


* Разбъркайте маслото на крем, добавете яйцето, солта и розмарина. С бъркалка бързо разбийте всичко на хомогенна смес и постепенно прибавете брашното. Не го сипвайте цялото на веднъж. С пръсти леко и бързо омесете меко тесто. Сами ще усетите колко брашно да прибавите. Не са ви нужни точни мерки. Тестото трябва да е меко и да не лепне. Колкото по-малко го месите, толкова по-ронливо и нежно ще стане след изпичане. Дори и да не е объркано добре и тук там да има бучици масло или брашно не се тревожете. Всичко ще се спои прекрасно след като го разточите. Класическото маслено тесто, сладко или солено, принципно се приготвя с ледено студено масло, което се претрива с брашното на трохи. След това се добавя яйцето и ако е нужно малко студена вода. Моят вариант е много по-бърз и винаги става безотказно. Сами преценете как да направите масленото тесто. Приберете готовото тесто в хладилника, покрито с найлоново фолио докато приготвите останалите продукти за пълнежа.

* Накиснете доматите в гореща вода за около 20-30 минути докато омекнат. Изцедете ги добре от водата като ги изстискате с ръце. Ако предпочитате може първо да ги мариновате в зехтин, чесън на скилидки и средиземноморски подправки по ваш вкус. Може да ползвате и готови мариновани домати от магазина.

* Нарежете патладжана на филийки без да го белите. Сортовете, които се продават в момента не горчат и нямат нужда от предварително посоляване на зеленчука, с цел да се отстрани максимално горчивината. Поне аз не го правя, но вие постъпете както сте свикнали. Гриловайте резенчетата на тиган грил или скара докато леко омекнат. Не е нужна мазнина.

* Сиренето нарежете на едри парчета.

*  Разточете масленото тесто на кръгла тънка кора върху хартия за печене. В средата подредете патладжанените кръгчета, като ги застъпвате леко и оставите в края свободно тесто около 3-4 см. По между им сложете резени сирене и сушени домати. Леко залейте всичко със зехтин.








* С помощта на хартията загънете свободния край на тестото като го прищипвате леко. За по-добър външен вид намажете полученият борд с малко разбито яйце. Ако искате по-хрупкава коричка го намажете само с белтък. Изпечете галета в предварително загрята на 180* фурна за около 35 минути.








* Сервирайте ястието леко топло с подходяща напитка. Да ви е сладко !








И един с моцарела ...








Много обичам този вид печиво и в сладък, и в солен вариант. Пълнежите могат да бъдат най-различни. През лятото непрекъснато правех галета с праскови на Лати с какви ли не плодове. Продължавам да го правя и през зимата с ябълки или круши. Идете и на гости, погледнете рецептата и ще бъдете очаровани от финия вкус на сладкиша, ако решите да го пробвате. Ето и един от моите сладки варианти със сини сливи и праскови.









.

51 коментара:

  1. Оооо, ново изкушение!
    Сушените домати и патладжана са любими на моя съпруг, ще остане очарован.
    Благодаря за поредната страхотна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно предложение, Йоли!
    Избрала си чудесно съчетание -
    много красиво и апетитно изглежда.
    Поздрави и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда страхотно, ще стане ли без сушените домати?

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, лелеее, соленият вариант ще си го направя още утре, страхотна идея, Йоли!Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  5. А аз просто ще си го гледам щастливо усмихнато ще му се наслаждавам! :)))

    Обичам този уют който излъчваш с всичко което докоснеш!

    Благодаря Йоли!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Вълшебни предложения, Йоли! Соленият вариант и на мен страшно ми допадна!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  7. чудесно предложение мила Йоли. Непременно ще го пробваме. Любимите ми патладжани и сушени домати...мммм

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли,и аз като теб обожавам галет и в сладък и в солен вариант:)
    Неустоимо апетитно е предложението ти!

    ОтговорИзтриване
  9. Фантастично вкусно изглеждат и двата варианта!!! И срашно ми харесва идеята за комбиниране на падладжани със синьо сирене!!

    ОтговорИзтриване
  10. Много се радвам,че ви допадна това печиво.Наистина е вкусно в тази комбинация.Но опитайте и галета на Лати с прасковите,няма да сгрешите.Да ви е сладко на всички и благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Йоли! А как може да се направи със спанак, лапад и сирене, например? Би ли ми дала рецепта за такава пролетна плънка?

      Изтриване
    2. Здравей и ти. Разбира се, че може! Ще стане чудесно! Много са си вкусни тези пролетни плънки. Аз обикновено слагам джоджен, магданоз, малко чесън, зелен лук. Освен спанака де, който е основното. Задъшевем всичко с масло и това е. После сирене. Единственото нещо, за което трябва да внимаваш е плънката ти да не е много влажна. Колкото по-суха я направиш, толкова по-добре. Иначе има опасност маслената кора да стане тиклива. Можеш друго да направиш. Върху тестото да поръсиш малко настърган кашкавал и върху него да сложиш спанака. Но пак напомням, да не е много влажен. Благодаря ти за доверието.

      Ще се радвам, ако оттук нататък посещаваш и пишеш в сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да пиша нови рецепти, а и ми е доста трудно да се занимавам и двете места едновременно. Благодаря ти за разбирането.

      Изтриване
    3. Благодаря ти, Йоли, ще гледам вече новия ти сайт (не знаех за него;-)

      Изтриване
  11. Йоли, отново страхотно патладжанено изкушение! Директно отива в папката с рецепти :)
    Поздрави и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря за прекрасната рецепта !

    ОтговорИзтриване
  13. Ммммм.....топи се в устата ! Отново благодаря за чудесната рецепта.

    ОтговорИзтриване
  14. Марианче,пробвай с с друг пълнеж.Сега е подходящо и за някой пролетен вариант. Благодаря ти миличка. Радвам се,че ти хареса.

    ОтговорИзтриване
  15. О,оо разбира се, че ще пробвам и с друг пълнеж, но първо ще опитам сладкия вариант.

    ОтговорИзтриване
  16. От дълго време исках да благодаря за страхотния блог,но ето то дойде.Направих сладкият вариант на галета,като в тестото сложих захар на око,отгоре наредих ябълки"Петровки",поръсих с кафява захар и канела и...се изяде,докато изстиваше.Благодаря,че те има Йоли!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодря ти Ели.Обожавам Петровки.Цяла година ги чакам.Много ти благодаря,че опита.А как пък се радвам,че ви е харесало...Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  18. Направих този "галет" за новогодишната вечер! Стана уникално вкусен и не ни стигна! Браво Йоли! Всичко, което направя по твоя рецепта някак става лесно и хубаво! Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  19. Много,много благодаря.Да ви е сладко и щастлива 2012 година.

    ОтговорИзтриване
  20. Страхотна рецепта!Направих галета с отцедени домати и се получи добре,нямах сушени,хареса ми колко е хрупкав!

    ОтговорИзтриване
  21. Много,много се радвам!Благодаря ти много и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  22. Иоли ти си ми инспирација во готвењето. Поздрав од Македонија. Супер си и со радост ја чекам секоја твоја емисија. Сега ќе го направам рецептот.

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря ти от сърце!Радвам се,че ще направиш това ястие,хубаво е.Поздрави на Македония и от мен и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  24. Йоли, горе долу с какъв диаметър се получава готовият галет, за колко порции го преценяваш като за лека закуска да речем. Благодаря ти за вниманието! :)

    ОтговорИзтриване
  25. Колко време печем? Или сами да си преценим!

    ОтговорИзтриване
  26. Принципно винаги е добре всеки да пече според собствена преценка.И фурните са различни,и вкуса на хората.Един обича като мен по-препеченко,друг не.Но си права да питаш.Пропуснала съм все пак да напиша нещо по въпроса.Веднага ще корегирам.Благодаря ти за подсещането.Мисля,че около 30 - 35 минути са добре за изпичане.

    ОтговорИзтриване
  27. Страхотно нещенце се получи :)Доматите ни се оказаха свръх соленички, което даде отпечатък върху цялостния вкус на галета , но това не ни попречи да го унищожим за нула време ! Нямаме търпение да опитаме и сладкия вариант ! Благодарим Ви , Йоли , за страхотните предложения , подробните обяснения с помощта на които няма как да не се получи и прекрасните снимки, които просто елегантно те подканват да отидеш в кухнята и да сътвориш нова радост за семейството !

    Поздрави,
    Гергана

    ОтговорИзтриване
  28. Нещенцето търпи всякакви изменения,Гери.Понякога просто отварям хладилника и виждам какво е останало вътре.Благодаря ти,много се радвам,че ви е харесало.Наздраве.

    ОтговорИзтриване
  29. Жена ми наскоро го направи, взехме рецептата от книгата Вкусно с Йоли - това на пръв поглед доста екстравагантно, за нас като кухня, ястие е феноменално вкусно. Същевременно и различно, Позволихме си да добавим 3-4 парчета хамон иберико отгоре през последните 5 минути от печенето.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че мил коментар! И то от мъж! Страшно много ме зарадва, признавам си! Благодаря от сърце и на двама ви. Това с хамона е просто страхотно, със сигурност е станало супер! Благодаря още веднъж!

      Изтриване
  30. Йоли, здравей. Набелязах си твоя галет, изглежда страхотно. Досега не съм правила такова печило, та имам въпрос - на колко дебела кора трябва да се разточи тестото? Благодаря =)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, много е хубав галета. Ще ти хареса. Радвам се, че ще го пробваш. Кората е около 3 - 4 мм. Разбира се, можеш и по-дебела да я направиш. Горе долу като за бисквити е дебелината. Благодаря ти много и да ви е сладко!

      Изтриване
  31. Здравей отново, Йоли! Снощи най-накрая направих галета. Стана много вкусен, а коричка е страхотна, страшно хрупкава. :) Благодаря за чудните рецепти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еееееееееее, много се радвам, Гери! Благодаря ти от сърце и да ви е сладко на всички у дома!

      Изтриване
  32. Йоли , горе - долу какъв е диаметъра на галета ? Да знам дали да не направя двойна доза тесто , ако става малък .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нинче, около 20 до 30 см. От теб зависи колко тънко ще разточиш тестото и колко широк борд ще оставиш при загъването. Но мисля, че ако го кажем средно 25 см ще е добре. Абе като една малко по-малка торта от стандартните е размера. Нещо такова. Ще се радвам да опиташ. Благодаря ти.

      Изтриване
  33. Здравей, Йоли! Отдавна се каня да направя галета и ето, че тази вечер се реших. За съжаление тестото стана много ронливо и се притеснявам, че при разточване няма да бъде споено, а на трохи. Не знам къде сбърках, но не се получава като тесто. Спазих точно количеството на продуктите. Сега тестото е в хладилника и честно казано не знам какво да правя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма изобщо да се притесняваш. Най-доброто си направила в такива случаи, да го сложиш на студено. Като се стегне го извади, посмачкай го малко с ръце, ръсни брашанце и изобщо не се опитвай да го разточваш. Ако се къса просто го напъси на парченца върху хартията и с ръце ги притисни едно към друго да се залепят. От печенето ще се споят. Ще стане по-твърдо, няма да е крехко, но пак ще е хубаво. Ако се къса и не можеш да го завиеш борда в края, направи пай в тавичка. Получило се е така, защото според мен се е отделила водата от маслото и се е пресякло. Понякога се получава, ако брашното е лошо, ако тестото е било прекалено меко или тестото се меси с ръце по-дълго време. Успех, дано се получи нещо. Но ще опиташ пак, нали? Моля те, не се отказвай. Благодаря ти от сърце!

      Изтриване
  34. Драга Јоли, данас је овај Ваш рецепт, а у мом преводу и изведби, на веб страници Coolinarika.com проглашен за рецепт дана! Eво како то изгледа: http://www.coolinarika.com/recepti/
    Хвала Вам! Одличан рецепт!
    Поздрав, Снежана М.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно е това, Снежи! Благодаря ти за доверието, мила! Невероятен галет си направила!

      Изтриване
  35. Хвала Вама, рецепт за Галету је Ваш, и савршен је!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Снежи. Радвам се, че ти харесва този галет. Да ви е сладко!

      Изтриване
  36. Draga koleginice Joli (i ja sam muzičar, dirigent),
    isprobala sam Tvoj recept i moju malo izmenjenu verziju objavila na mom blogu. Oduševljena sam ukusom i izgledom galete, spremaću je sigurno opet! Hvala Ti puno za ovaj prelepi recept ♥ Veliki pozdrav iz Srbije!

    ОтговорИзтриване
  37. Здравейте Йоли,
    И аз като хората писали тук преди мен ще споделя, че оставам всеки път възхитена от резултата. Бих искала да попитам дали мога да използвам друго сирене и какво би било подходящо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за думите, Кате! Много си мила! Нямаш проблем да използваш каквото и да било сирене. Като започнеш от нашенското бяло и стигнеш до видовете синьо. Всичко е въпрос на вкус, просто го направи така, че на вас да ви хареса.

      Изтриване
  38. Здравейте,рецептата ви е толкова хубава,изядохме си пръстите!!!Искам да я направя с безглутеново брашно на Д-р Шер,дали ще се получи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Стаси! Благодаря от сърце и да ви е сладко!
      Не искам да те подвеждам. Отговорът е, че нямам представа. Не ползвам такива брашна, а за д-р Шер даже не съм чувала. Трябва да опиташ и да видиш какво ще стане. Съжалявам, че не успях да помогна.

      Изтриване