четвъртък, 5 май 2011 г.

Пиле Кордон бльо с бешамел



   Преди извество време леля ми ми каза тази рецепта за пиле. От тогава много често я приготвям. Месото става много сочно и ароматно, просто се топи в устата. Опитайте и вие.


Продукти за 4 порции

800 г бяло пилешко филе
4 резена пушена шунка
4 резена кашкавал или друго твърдо сирене
сол и черен пипер на вкус
1 яйце, галета, примесена с червен пипер и брашно за паниране
50 г масло

За бешамела

40 г масло
2 с.л. брашно
2 ч.ч. прясно мляко
2 жълтъка
сол на вкус
настъргано индийско орехче - 1/4 ч.л.

кашкавал за поръсване

Приготвяне


* Начукайте на тънки шницели пилешките филета и поръсете със сол и пипер. В единият край на месото сложете по един резен шунка и кашкавал. Прихлупете и панирайте в брашно, след това в разбитото яйце и накрая в галетата. Оставете месото за 10 минути настрани за да изсъхне панировката.

* Разтопете маслото и изпържете за кратко месото докато се зачерви. Прехвърлете го в тавичка.





* За бешамела направете светла запръжка от маслото и брашното. Сгорещете млякото и го налейте навъднъж в брашното. Бъркайте енергично до получаване на гладък сос. Спазвайте принципа горещо към горещо и така няма да се образуват бучки в соса. Другият начин е към студената брашнена запръжка да добавите студено мляко, но никога не шокирайте горещ продукт със студена течност когато готвите. Сложете жълтъците и разбъркайте. Сварете соса за няколко минути като го подправите с индийско орехче, сол и черен пипер.

* Залейте пилешкото месо със соса, поръсете с кашкавал и изпечете ястието за не повече от 20 минути в предварително загрята на 200* фурна.








* Ако обичате по-сочни ястия може да увеличите съставките за соса. Може да приготвите пилешкото месо и соса един ден предварително като ги съхранявате в хладилник, но без да ги смесвате. Заливането със соса трябва да стане непосредствено преди печене. Да ви е сладко!



36 коментара:

  1. ммммм изглежда много апетитно ще го пробвам !!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, просто класика, само как се е разтопило това кашкавалче......
    Страхотно!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли,много вкусно ястие си ни предложила отново!Да можех на набуча с виличка хапката,която си потопила в сосчето,ммммм!Подозирам,че ще изпълня блога си все с твои рецепти!Ама пък до една са да си оближеш пръстите!

    ОтговорИзтриване
  4. Ама как преглъщам :)
    И така апетитно запечено!!!
    Чудесно е, Йоли и поздрави лелчето!

    ОтговорИзтриване
  5. Виж ти, ще пробвам и със соса! Изглежда много вкусно!
    Благодаря, Йоли за прекрасната идея!

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятно е!Много красиво и вкусно!

    ОтговорИзтриване
  7. Ама наистина е много вкусно,без майтап! Лелчето ги разбира тия работки ... Голямо мерси на всички!

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, вече пробвах рецептата и наистина се получи много вкусно.
    Преди седмица попаднах на блога ти и съм изключително впечатлена от всичко, което представяш. Кулинарията е мое хоби и заради това следя голяма част от известните БГ блогове, но тук открих интересни идеи, при това споделени искрено с читателите. Желая ти успех!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти Тони. Добре си дошла тук. Много се радвам,че си опитала пилето на леля ми и че ти е харесало. Благодаря ти за хубавите думи. Щастлива ще съм, ако се отбиваш тук и друг път.

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей, Йоли! Вчера приготвих ястието и разбира се струваше си. Вкусно като всичко, което представяш в блога си. Поздрави и хубав ден ти пожелавам.

    ОтговорИзтриване
  11. Еййй, Ани, страхотно е това. Много ме зарадва.Да ви е сладко и мерси.

    ОтговорИзтриване
  12. Привет Йоли!!!аз често приготвям кордон блю,но не и така!мисля довечера да го направя по твоята рецепта но неразбрах в соса кога се слагат 2 жълтъка?благодаря:)

    ОтговорИзтриване
  13. Ами забравила съм ги пустите жълтъци. То един акъл за кое по-напред... Благодаря ти,че ми обърна внимание.Поправих го вече.Да ви е сладко и мерси за хубавите думи.

    ОтговорИзтриване
  14. Много хубава идея. Изпробвах я точно, но после промених пълнежа. Вътре сложих само твоите мариновани червени домати, а не шунка и кашкавал. Стори ми се по-леко, а и цветово това червенко сякаш ми намига отвътре.Мноооооооого вкусно е... Роси

    ОтговорИзтриване
  15. Много оригинално Роси! Супер идея даваш на всички ни. Благодаря ти много мила.Хубав ден и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  16. Ами какво да кажа освен още веднъж - Благодаря за поредната споделена страхотна рецепта!Вчера я направих за едно семейно събиране и резултата беше страхотен. За първи път го правих, но всичко е така добре описано и показано, че няма как да не се получи!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря много мила.И аз правя това пиле доста често и не съм имала провали с него.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  18. Страхотна рецепта Йоли! Днес я приготвих и току-що хапнахме. Божествено вкусно се получи! Нямах индийско орехчо, но пък добавих и малко лимонов сок към соса и пак се получи :)

    Поздрави, Ели

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ти Ели.И ние в къщи много харесваме това ястие.Лесно и вкусно е.Благодаря ти за хубавите думи и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей ,Йоли :) отново се зарибих и мисля това да е поредната ми рецепта,открадната от блога ти :) дано да се справя.Искам само да те попитам има ли опастност да се разтече кашкавалчето при панирането ?

    ОтговорИзтриване
  21. Здрасти Краси,чудна е тази манджичка,отсега знам,че много ще ти хареса.Непременно я направи.Купи по-твърд кашкавал и давай спокойно,няма да изтече.И не ги пържи много,нека си остане сурово месото вътре,нали ще се пече после?Само да добие загар и това е.Не му трябва повече пържене.Благодаря и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  22. Йоли,много благодаря за бързия отговор.Още утре ще я пробвам и задължително ще пиша отзивите.Дано да стане вкусничко.

    ОтговорИзтриване
  23. Рецептата е уникална! Препоръчвам я горещо! Благодарим ти Йоли, за вкусните предложения!

    ОтговорИзтриване
  24. Аз благодаря за милия коментар. Да ви е сладко! И аз много обичам това ястие. Весела Нова година и наздраве !

    ОтговорИзтриване
  25. Супер стана! Благодаря ти Йоли, рецептите в блога наистина са много интересни, оригинални и изключително вкусни!

    ОтговорИзтриване
  26. Много,много ти благодаря!Така се радвам,че ви е харесало.И аз си го обичам това ядене.Да ви е сладко и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  27. До преди това ястие мъжът ми не беше фен на пилешкото ! Е , сега е :) Да сте живи и здрави и Вие Йоли и леля Ви :)
    Много вкусно и сочно ястие и месото наистина се получи чудесно ! Благодарим !

    Поздрави,
    Гергана

    ОтговорИзтриване
  28. Да ти кажа честно,и аз не съм му фен на пилешкото,но рецептата на леля наистина си я бива.Да ви е сладко и наздраве.Благодаря ти Гери.

    ОтговорИзтриване
  29. Привет! И аз изпробвах рецептата днес на обяд и всички си облизахме пръстите.Гледах предаването,когато ползвахте свинско филе,но аз го направих със свински пържолки(защото това имах).Пак се получи добре.Продължавайте да ни радвате с оригинални рецепти.Поздрави! Цвети

    ОтговорИзтриване
  30. Благодаря ти за доверието, Цвети.Много се радвам,че опита това ястие, а още повече, че ви е харесало.Наздраве на всички ви.

    ОтговорИзтриване
  31. Здравей Йоли,искам да попитам може ли да заместя бешамеловият сос с друг ,нещо с сметана и бяло вино или нещо друго.Моля те дай ми съвет

    ОтговорИзтриване
  32. Е,ами ти си го измислила,Дени.Изобщо няма какво да ме питаш.Ще стане чудно със сметана,малко бяло вино и подправки.Непременно сложи такива,каквито обичате.Иначе ще е безвкусно,ако е само сметана и вино.Благодаря ти,ще се радвам да опиташ.

    ОтговорИзтриване
  33. Здравей Йоли! Винаги правя това пиленце по твоята рецепта. Винаги се получава страхотно! Идеята ти за запичане на месото със соса е страхотна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еха! Да ти е сладко, Жоро! Много, много ти благодаря за доверието и коментара! Весело посрещане на 2017!

      Изтриване
  34. Това ястие е много вкусно. Аз много обичам да гледам всички епизоди от предаването на Йоли в 24kitchen. Приготвяме редовно това ястие е е божествено вкусно, ние го правим с свинско както го пише и в сайта на 24kitchen, въпреки че тук пише пилешко. Но аз по принцип не ям пернати та за това го предпочитам с свинско, пробвах го и с шунка и с бекон става чудно. В сайта пише сирене ементал но ние използваме само кашкавал. Йоли ти имаш много интересни и вкусни рецепти, и си много симпатична и сладкодумна, и за това много обичам да гледам предаването ти

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много ти благодаря! Толкова се радвам, че харесваш рецептите ми и най-вече, че се отбиваш и тук. Принципно мога да дам съвет да се довериш повече на рецептите в сайта ми, токолкото на предаването. Има големи разлики понякога, но това просто беше наложително да се направи. Ще ти обясня защо така стана. Снимахме предаването в Тетевенския балкан. Екипът ходеше да пазарува чак в София, но не винаги имахме възможност да разполагаме с продуктите, които бях задала по рецептите. Налагаше се непрестанно да импровизирам и променям нещата в движение. Разбираш ме, наоколо имаше само малки градчета и селца, в които трудно се откриваха по-специални продукти. Така че, разлики има, нямаше друг начин. Наистина много ти благодаря за милите думи!

      Изтриване