сряда, 11 юли 2012 г.

Крем супа от джанки





    Скоро имах възможността да опитам супа от джанки. На Тера Мадре Балкани я представиха едни сладки дечица от Самоков. Беше великолепна! Нямам ни най-малка представа как я бяха направили и какво бяха сложили в  нея. Нека това остане тяхна тайна, а аз само мога да се опитам да направя нещо подобно. Мисля, че бяха сложили спанак, копър, риган, магданоз и люта чушка. Толкова ми хареса тази супа, че реших да ви я предложа в свой вариант. Техният  учител каза, че това е традиционна супа от този край, която се яде по време на жътва. Непременно я опитайте в летните жеги. Супата се яде студена и е много свежа. Приготвя се за десетина минути и е изключително лесна. Заповядайте!




Продукти

1 ч.ч. почистени от  костилките зелени джанки
1 малка главичка кромид лук
2 връзки листа от цвекло - около 40 бр.
1 китка магданоз
2 стръка девисил
1 зелена люта чушка
4 - 5 с.л. олио
1 с.л. нишесте
вода
сол на вкус



Приготвяне


*  Нарежете лука и го запържете в мазнината. Поръсете с нишестето, разбъркайте и налейте малко вода. Добавете джанките, лютата чушка и нарязаните магданоз и девисил. Долейте още вода и сварете всичко за 5 - 10 минути. Нарежете на едро листата цвекло и накрая ги сипете в  супата. Варете още 1 - 2 минути. Съвсем  умишлено слагам  цвеклото в края на готвенето. По този начин се запазва свежият му зелен цвят.

*  Пасирайте супата до гладкост и разредете с вода по ваш вкус. Посолете. След като супата се охлади я приберете в хладилника да се изстуди напълно преди да я сервирате. Да ви е сладко!

*  Може предварително да кипнете джанките за да отстраните костилките им или да ги почистите с ножче. Ако обичате по-кисело увеличете количеството на джанките. Аз сервирах супата с кашкавалени крутони, но би подхождало и натрошено сирене.









.

10 коментара:

  1. Подобна супа - с джанки, готвят и по Шопско. Вариантът тук е - зелен фасул, лук, магданоз и джанки. Много приятна прохладна супа.

    ОтговорИзтриване
  2. Да,това си го знам от баба.И тя правеше зеления боб,както и зелената бакла с джанки.Супата също.Н оставяше боба цял,не го правеше на крем супа.И тук е така,нали?Абе много са готини тези стари рецепти.Страшно ги харесвам!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна рецепта, Йоли! Признавам, че никога не съм хапвала супа от джанки, но напоследък често попадам на такива рецепти и направо се изкушавам. Прохладна и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли, на супа ще стане страхотно!
    Иначе за зеления боб и джанките си знаем, че е много вкусно!
    Прохладен морски поздрав!

    ОтговорИзтриване
  5. Спомням си и аз рецептите на бабините супи с джанки - ароматни и много вкусни! Тази супа със сигурност е уникална - свежа и апетитна. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Наистина много ме впечатлиха децата от Самоков.И изобщо много се радвам на българските автентични гозби.Кажете,вие сте кулинари от класа - има ли нещо по-хубаво от бабините рецепти?

    ОтговорИзтриване
  7. Е тук вече много се изненадах! Остава само да чакам джанката да върже ;) :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно те разбирам. И аз бях така изненадана като я опитах за първи път. Уникали гозби има в нашата национална кухня! Много ще се радвам да опиташ. Благодаря ти.

      Изтриване
  8. Супа с вкус на детство!
    Поздрави, Глори :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благождаря Глори! Ти я знаеш от дете тази чорба? А аз я открих едва преди няколко години, благодарение на деца. Просто е супер!

      Изтриване