понеделник, 13 август 2012 г.

Лятна паста






Продукти за 4 порции

1 пакет спагети или друга паста по ваш избор

2 патладжана
3 скилидки смачкан чесън
1 стрък пресен розмарин
зехтин и сол на вкус

400 г чери домати
2 с.л. зехтин
2 нарязани скилидки чесън
2 - 3 стръка прясна мащерка
сол на вкус

Сос

250 г моцарела
4 стръка пресен босилек
1 скилидка чесън
1 каф.ч. зехтин
бульон  от варенето на пастата
сол на вкус

Приготвяне

* Намажете патладжаните с малко зехтин, надупчете ги с вилица и ги изпечете в силна фурна докато омекнат. За ваше удобство постелете тавата с алуминиево фолио. Извадете ги и след като се охладят  ги обелете. Нарежете месото на патладжана на парченца и го мариновайте с розмарин, зехтин, чесън  и сол.

* Сложете доматите в тиган без да ги режете. Добавете зехтина, сол, мащерката и чесъна. Запържете за няколко минути докато омекнат  и придобият апетитен цвят. Ако предпочитате може да ги запечете в силна фурна.

* За соса нарежете моцарелата на кубчета и я сложете в тесен  и дълбок съд. Прибавете зехтина, чесъна и листата босилек. Пасирайте до гладкост с пасатор като добавяте по малко  бульон от варенето на пастата. Гъстотата на соса преценете сами. Овкусете със сол.

* Сварете пастата според описанието на опаковката. Ако желаете може да си направите домашна прясна паста. Рецептата може да видите тук.

* Разбъркайте сварената паста с патладжана, гарнирайте с домати и залейте със соса. Може да сервирате ястието топло или студено. Да ви е сладко!

11 коментара:

  1. Любима лятна паста!
    С леки изменения я правя и аз и я обожавам!

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, отново с интересно предложение за паста. Аз имам въпросче - не видях в списъка с продукти да има месо, а после в рецептата пише, че някакво месо се реже на ситно и се маринова. Няколко пъти прочетох всичко. Дали няма объркване?

    ОтговорИзтриване
  3. Не,мила,просто това е месото на патладжана.Може би не е ясно написано,сега ще го оправя.Благодаря ти,че ми обърна внимание.

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусно ухае тук и пак е безумно красиво,Йоли!
    Прегръдки от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти Роска!Да ти е сладко мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Вкусно и отново поднесено безумно апетитно!
    Поздрав сърдечен Йоли!

    ОтговорИзтриване
  7. Tek nedavno sam otkrila ovaj blog i jako mi se dopada. Pastu volim na sve načine i ovaj recept mi zvuči super!!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти Маслинке.Много си мила!Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  9. Звучи и изглежда безумно вкусно. Бих искала да попитам, тъй като не ядем патладжани, дали ще се получи с друг зеленчук? Например тиквичка :) морковче....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще се радвам да опиташ. Благодаря ти за хубавите думи. Разбира се, че може да стане. С всичко, което обичате. Тиквички и моркови е много добре, особено, ако преди това ги гриловаш с малко чесън и зехтин. Да ви е сладко!

      Изтриване