неделя, 26 август 2012 г.

Крем супа от грах




Продукти

500 г замразен или пресен грах
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
1 връзка магданоз
1/2 връзк мента
1/2 ч.л. сух кориандър
30 г масло
125 г крема сирене
200 г заквасена сметана
сол и черен пипер на вкус
вода

Чипс от бекон

100 г сурово пушен бекон, тънко нарязан


Приготвяне

* Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в маслото. Добавете кориандъра още в началото за да отпусне аромата си по-добре. Сипете граха и едро нарязаните магданоз  и листа мента. Долейте вода колкото да се покрият зеленчуците и сварете до пълното им сготвяне.

* Прибавете сиренето и с пасатор пасирайте всичко на гладка емулсия. Накрая сложете сметаната, разбъркайте и долейте вода, според желаната от вас гъстота. Овкусете със сол  и черен пипер.

* Чипса от бекон може да направите по два начина, сами изберете. Подредете тънко нарязаните лентички бекон в тава, покрита с хартия за печене и го изпечете във фурната докато стане твърд и хрупкав. Вторият начин  е да направите това в сух тиган с незалепващо покритие и за запечете бекона докато изтече мазнината  и отново стане хрупкав.

* Отцедете бекона от излишната мазнина върху домакинска салфетка и след като се охлади го начупете на парченца.

* Сервирайте супата подправена с лимонов сок и поръсена с чипс от бекон. Да ви е сладко!






.

12 коментара:

  1. Чудесна супичка, Йоли! Както винаги при теб е пъстро и разнообразно! Хубава вечер и прекрасна последна августовска седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Любимото ми грахче и една много, много вкусна супичка!Точно така я приготвям и аз Йоли,а поднесена по този невероятен начин от теб, е още по изкусителна!
    Поздрав сърдечен:)

    ОтговорИзтриване
  3. Много обичаме такива крем супи,а и в тях успявам да замаскирам зеленчуци като броколи и карфиол,които иначе няма да се възприемат радушно :) .
    И аз ги застройвам с крема сирене и сметана,вкуса е убийствен!
    Страхотни снимки,Йоли,пак и отново!
    Прегръдки и хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  4. О, приказна е супичката, Йоли! У дома не си падат много по граха, затова го готвя рядко, но пък виж, не бях се сещала да го пасирам :) А и мисля, че за мъжката част беконът ще наклони допълнително везните в положителна посока, няма да недоволстват толкова :)
    Ще опитам рецептата, чудесна е!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви.Хубава си е супичката,малко разнообразие все пак.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли, красива и изкушаваща е твоята супичка!
    Другият път и аз ще сложа беконче;)

    ОтговорИзтриване
  7. Мерси Мъхче.Каквото и да сложиш,все ще е вкусно.

    ОтговорИзтриване
  8. Хоп-хоп, днес ще сготвя тази специална супичка за моя Александър, който има празник. А хрупкавият бекон е чудесен начин да се сложи месо в така любимите ми безмесни крем супички!
    Благодаря ти, Йоли, за поредната прекрасна идея!

    ОтговорИзтриване
  9. Уникална супа, мила ми Йоли! Уникална!!! Препоръчвам горещо на всички, които още й се чудят ;-)
    Мерси, вълшебнице за поредната вкусотия, наред е кумановата гъбена чорба!
    Прегръдки от мен! :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти Емче.Много се радвам,че я опита.Това си е плътна зимна супа,наистина е добре за сезона.А гъбената чорба отсега знам,че ще ти хареса много.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен3 юли 2015 г., 4:46

    В момента я готвя, само че кога се слага солта - в началото на варенето или в края ?!? моля за уточнение

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че реши да приготвиш супата. Благодаря за доверието. Надявам се да ти хареса..

      "Прибавете сиренето и с пасатор пасирайте всичко на гладка емулсия. Накрая сложете сметаната, разбъркайте и долейте вода, според желаната от вас гъстота. Овкусете със сол и черен пипер." - ето това съм написала за солта. Мисля, че така е най-добре. По този начин едва след окончателното разреждане на супата може добре и правилно да се балансира на сол.

      Изтриване