неделя, 9 септември 2012 г.

Мус торта с круши




Поширането е процес на варене на продукт във вода или друга течност на температура 70-80°С. Течността не трябва да достига точка на кипене. По този начин се запазва целостта на продукта, текстурата и истинския вкус. Може да поширате по два начина:
1. Кипнете основната течност, в която сте решили да поширате. Махнете съда от огъня и сложете продуктите вътре. Оставете ги да престоят от 20 минути до няколко часа в зависимост от твърдостта им.
2. Загрейте продукта заедно с течността, но не повече от 80°С. Поширайте 15-20 минути, но времето отново зависи от плътността на продукта

Продукти за торта 24 см:

Поширани круши:

4 зрели круши
200 г захар
100 мл бяло вино
100 мл вода
сок и кора от 1/2 лмон
1 малка пръчка канела
2 зърна кардамон
2 зърна карамфил

Блат:

3 яйца
130 г захар
70 г брашно
25 г шоколадов пудинг
2 с.л. какао
1/4 ч.л. бакпулвер
ванилия
30 г стопено горещо масло

Шоколадов мус:

3 жълтъка
60 г захар
ванилия
150 мл прясно мляко
500 мл течна пълномаслена сметана
350 г натурален шоколад





Приготвяне:

* Добре е да направите пошираните круши един ден предварително, за да се овкусят добре. За целта ги обелете, срежете на половина и почистете от семките. Поширайте ги за 5-10 минути с всички останали продукти. Не уточнявам категорично времето на топлинна обработка, тъй като това зависи от сорта круши. Ако омекват по-бързо ги поширайте по-малко и обратното. Проверете дали плодовете са меки, като внимателно ги прободете с върха на ножа.

* За блата първо разбийте на гъст крем жълтъците с половината захар и ванилията. Отделно разбийте белтъците на сняг. В края на разбиването прибавете на тънка струйка останалата захар и продължете да разбивате, докато получите твърди връхчета. Заедно пресейте брашното, пудинга, какаото и бакпулвера. Към разбитите жълтъци прибавете белтъците и пресятата суха смес, като ги редувате. Разбърквайте внимателно с лопатка. Най-накрая сипете горещото течно масло и разбъркайте отново. Изсипете тестото в тортена форма 24 см, поктира с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180°C фурна за около 20-25 минути. Оставете го да изстине напълно.

* За муса разбийте на гъст крем жълтъците със захарта и ванилията. Прибавете прясното мляко и 100 мл от сметаната. На много слаб огън в съд с незалепващо покритие сварете крема, докато започне да се сгъстява, да лепне по лъжицата и да оставя плътни следи. Може да направите това и на водна баня, ако се страхувате, че сместа може да загори. Докато кремът е още горещ прибавете към него шоколада, начупен на парченца и бъркайте, докато се стопи напълно. За съвършено гладка текстура разбийте с пасатор и след това оставете да се охлади до стайна температура. Накрая разбийте останалата сметана до пухкаво и внимателно я добавете към шоколадовия крем.


Подреждане:

* В равна тортена чиния поставете блата и добре го сиропирайте със студения прецеден сок от пошираните круши.(Остатъкът от сиропа ползвайте за друг сладкиш или го поднесете като напитка, разреден с газирана вода. Няколко кубчета лед и резен лимон ще го направят още по-приятен). Подредете половинките круши върху блата. Стегнете го с подвижен ринг за торта или с ринга на самата тортена форма, в която сте го пекли. По стените от вътрешната страна сложете лента ацетатна хартия. Така ще получите гладка и равна повърхност след като я отстраните.

* Върху крушите изсипете муса, загладете и оставете тортата в хладилника за една нощ, за да се стегне добре. След това внимателно отстранете ринга, махнете ацетатната лента и гарнирайте по ваш вкус. Аз я украсих с няколко резенчета карамелизирани сушени круши. Режете тортата с горещ сух нож. Да ви е сладко!



105 коментара:

  1. Фантастичен шоколадов, ароматен и влажен сладкиш, Йоли!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, перфектно съчетание на вкусове! Фантазия! Прекрасен ден и хубава нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Стархотна торта ,както и всичко останало тук ! Поздравления !
    С поздрав !

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли, взимам ей това съвършено парче, което си отрязала и за разкош пошираната крушка :)) Невероятна торта, обичам комбинацията от шоколад и круши :)

    ОтговорИзтриване
  5. Нямам думи! Това е умопомрачителна торта.

    ОтговорИзтриване
  6. Изключително красива, ароматна и несъмнено вкусна - самото съвършенство! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Изглежда невероятно! Ефектно поднесено!
    Лека нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. както винаги съвършена!Възхищавам ви се!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. Толкова са ми вкусни пошираните круши, че тази торта направо ми спря дъха! Ще се пробвам с нея, няма как просто! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Много сте мили.Благодаря ви.Тортата наистина е много вкусна и ароматна.Заслужава си.

    ОтговорИзтриване
  11. Отново едно невероятно красиво и вкусно предложение Йоли!
    По някога ми се иска да стана и веднага да започна да правя това което си публикувала,
    така ми въздействаш:)

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли,не мога да ти смогна на вкусотиите-всяка следваща рецепта е по-прекрасна.Невероятна си,миличка!Поздравления и много целувки за теб!

    ОтговорИзтриване
  13. Тъкмо днес сутринта реших, че ще правя торта с круши за рождения ден на любимия си мъж, след няколко дни. Имам ги в наличност, а и сладкишите с круши винаги са толкова леки и едновременно с това богати на вкус. Пуснах търсачката, в очакване на нещо интересно, и voila - тази красота се появи първа. Отворих линка, а оттам насетне другите нямаха значение.
    Крушите са вече поширани и очакат да бъдат превърнати в плънка на тази разкошна торта.
    Имам само една чуденка, Йоли - дали мусът ще стане/остане достатъчно стегнат, като го сложа върху крушите и после - в хладилника. Дали няма да е нужен малко желатин? Но пък така може да се загуби от ефирността му, знам ли...
    Дано успея поне мъничко да се доближа до оригинала!

    Поздрави,
    Ина

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря момичета! Да ви е сладко!

    Инче,никакъв желатин!Аз и грам не съм сложила. Ще стегне,не се притеснявай.Успехи благодаря.Да пишеш после какво е станало.

    ОтговорИзтриване
  15. Торти,торти и пак торти,коя от коя по-по-най!Безбрежно изобилие от вкусове и идеи!
    Прелестна е и тази,скъпа,направо фантазия!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. luv it thou i cannot understand whats written
    but thankxx :)

    ОтговорИзтриване
  17. Тортата стана великолепна - красива, сочна и вкусна, с необичайното присъствие на крушите, особено така приготвени, и смело мога да кажа, че беше украсата на празника. Със сигурност попада в списъка с нещица, които редовно приготвям.
    Благодаря ти, Йоли! От сърце пожелавам пълен успех на теб и на книгата ти!

    Ина

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря Инче!Много си мила и страшно се радвам,че направи тази торта.И аз мисля,че си заслужава като вкус. Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  19. Тортата изглежда великолепно, както винаги! имам повод и се чудя коя да направя - тази или династия /не съм я пробвала/. но пък се чудя също дали тази може да се направи с бял шоколад? и последно - какъв е този пудинг в блата? защото не ползвам подобни продукти и нямам представа. Благодаря отново за прекрасните рецепти и снимки!

    ОтговорИзтриване
  20. Да ти кажа,въпрос на личен избор си е.Много са различни двете торти и не мога да те посъветвам коя да направиш.Не мисля,че тази ще е добре с бял шоколад.Прекалено млечна ще е на вкус,а черния шоколад отлично се съчетава с круши.Но пък пробвай,защо не?Току виж стане нещо прекрасно.Пудинга може да е с варене или без варене.Като ми потрябва за някоя рецепта обикновено купувам пликче на др.Йоткер.Мсля,че можеш спокойно да го пропуснеш в рецептата.Благодаря ти за коментара и успех с тортоправенето.

    ОтговорИзтриване
  21. Йоли това е най невероятната торта,която съм опитвала,истинско гурме за сетивата!

    ОтговорИзтриване
  22. Дени,казано от теб това звучи като музика за ушите ми.Благодаря ти мила.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  23. Прелест! Отново шедьовър, който трябва да опитам :)

    ОтговорИзтриване
  24. Така е,мила.Трябва да я опиташ.А познавайки вкусовете ти,знам,че ще я одобриш.Благодаря ти много!

    ОтговорИзтриване
  25. Йоли,мила благодаря ти за прекрасната рецепта!Тортата стана страхотна!
    Обрах овацийте :)
    Е неможах да я украся като теб,но вкусът беше прекрасен!
    Още веднъж, благодаря!!!

    ОтговорИзтриване
  26. Мерси Нат!Много ме зарадва.Да ви е сладко на всички.Радвам се,че сте харесали тортата.

    ОтговорИзтриване
  27. Йоли, направих тортата и стана чудесна!
    Истинска наслада и за душата!
    Благодаря ти, миличка!

    ОтговорИзтриване
  28. Верно ли Дани?!?!О,така се радвам!Благодаря ти много мила.Твоите сладкиши винаги са така изкусителни,че се радвам като дете,че си опитала моята тортичка!

    ОтговорИзтриване
  29. И аз да се включа към групата на възхитените, които са опитали тази торта!Направих я, наистина вкусът и ароматите са удоволствие за сетивата!Всички много я харесаха!Благодаря ти Йоли!Желая ти още вдъхновение и много успехи , продължавай да ни радваш!поздрави!

    ОтговорИзтриване
  30. Мерси Сонче. Така ме зарадва коментара ти! Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  31. Йоланта, сърдечно Ви благодаря за вдъхновението, което предизвиквате и за неворятния ви усет във всеки един аспект на кулинарията! Искрено се възхищавам от творенията Ви поне по два пъти - веднъж, когато видя красивото им поднасяне и втори път - когато ги претворя в своята кухня. С една дума от мен - БРАВИСИМО!

    ОтговорИзтриване
  32. Много,много блъгадоря за тези мили думи!Мога само да ти пожелая приятно готвене и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  33. Здравейте Йоли :) Направих тортата преди час и вече е в хладилника. Направи ми впечатление като смесих сметаната с шоколадовия крем до хомогенност и докато се усетя, говорейки за малко по телефона, взе крема някак стегна доста, но действах бързо и сглобих тортата. дано утре да няма въздушни мехури или дупки и да стане добре и да се отлепи лесно от ринга, че нямах целофан. Утре е рожденният ми ден и се надявам да е перфектна и да обера овацийте. Благодаря Йоли. Поздрав Поли

    ОтговорИзтриване
  34. Поли,напълно разбирам какво е станало.Не напразно съм написала сметаната,която се прибавя към крема да е разбита на не много твърд сняг.С млечната сметана няма проблем,но с растителната е нормално да се случи,не се притеснявай.Нищо и няма на тортата,ще е чудна,убедена съм.Благодаря и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  35. Здравей, Йоли! Тортата е повече от великолепна, вече няколко пъти я правя. Искам да ти се отблагодаря за нея и за всички други вкусни рецепти с една торта, която не съм срещала никъде, а се прави много лесно и е изключително ефектна.

    ТОРТА КРЕМ-КАРАМЕЛ

    Мярката е една чаена чаша от 200 ml

    И така. Половин чаена чаша захар се карамелизира до светъл карамел в дълбок съд, в който ще се пече крема. Махаме съда от печката. Разбиват се 8 яйца с една чаена чаша захар, добавя се 800 ml прясно мляко и пак се разбива. Яйцата може да са повече или по-малко, но това е мярката - на едно яйце 100 ml мляко. Сместа се изсипва върху карамела. Съдът се поставя в по-голяма тава, пълна наполовина с вода, и се пъха в студена фурна, която се включва на 150 градуса, даже на по-малко. И отиваме да пием кафе у съседката, защото кремът се пече около час и половина. Проверява се с лекичко побутване на тавичката, ако се тресе като гъсто желе, значи е готов. Вадим крема и го изчакваме една идея да се охлади. После го покриваме с едро начукани орехи. Междувременно правим тесто за блат от 3 яйца, една чаша захар, една чаша брашно, половин пакетче бакпулвер и една ванилия. Веднага след като се смесят съставките, се изсипват върху изпечения крем (ако изчакаме, тестото ще набъбне от бакпулвера). Съдът отново се връща във фурната, която вече се усилва на 180 градуса. Пече се 15-20 минути. Готовата торта се изважда, изчаква се да се поохлади на стайна температура, а след това се слага в хладилника или сега, през зимата, се изнася на балкона. Номерът е идеално да изстине преди да я обърнем. Когато е вече студена, слагаме отгоре тортена чиния, прекръстваме се и я обръщаме. Малко карамел ще се стече отстрани, но това е желан ефект, за да се напои блата. Ако случайно карамелът се е втвърдил прекалено много и е залепнал за дъното на съда, достатъчно е да го потопим за малко в гореща вода, преди да обърнем. Това е цялата философия на тази лека торта. Майсторлъкът всъщност е при печенето, всичко останало може да го направи и дете. Желая ти вкусен живот!
    Поздрави!
    Милена




    ОтговорИзтриване
  36. Благодаря от сърце Милена за хубавите думи и вкусната рецепта.Наистина е и интересна,необичайна и лесна.И това със съседката ми допада!Непременно ще я опитам,а и читателите тук,сигурна съм.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  37. Здравейте Йоли. Тортата стана превъзходна, оценка 6+. Благодаря отново. Наистина стегна добре, муса беше плътен, мек и ароматен , а крушите гостите се влюбиха в тях. Май трябваше да сваря повечко и да украся, но следващия път ще я направя с повече круши за Коледа. Поръчаха си отново. Поли

    ОтговорИзтриване
  38. Много, много, много съм щастлива! Благодаря ти от сърце! Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  39. Йоли, утре ще пробвам да направя тази твоя торта. Вече поширах крушите, но имам въпрос за сметаната в шоколадовия мус. Досега не съм разбивала сметана и не съм сигурна дали тази, която съм купила, става за тази цел. Мога ли да сложа готова сметана (например има такава, която е с пулверизатор) или тя е прекалено твърда за целта? Благодаря ти предварително за отговора. Един новак в кухнята

    ОтговорИзтриване
  40. Много ти благодаря.Много се радвам,че избра да опиташ тази торта,великолепна е.Не се притеснявай за сметаната.Не е никак трудно.Купи си растителна сметана на Хопла или Мегле.Да е сладкарска.Винаги на кутиите е нарисувано нещо сладичко,така ще я познаеш.Тази от пулверизатора категорично не е подходяща.Ама никак.Купи си течна,разбий я с миксер на сняг и това е.Само трябва да е студена.Успех ти желая и да ти е сладко.

    ОтговорИзтриване
  41. Здравей, Йоли! Тази убийствено вкусна торта вече я правя и аз не зная за кой път. Това ми е "заетата" торта. Т.е. ако през седмицата нямам време да се обърна, а чакам гости в събота, е ред на Мус тортата с круши. За един час в четвъртък след работа кипвам крушите и изпичам блата. За един час в петък вечерта забърквам крема и сглобявам. И в събота вечерта сервирам. Та, защото не винаги се намират хубави круши на пазара, особено извън сезона, направих откритието, че бананите са изключително добър резервен вариант. Номерът при тях е да не се варят, защото стават на каша (проверено е!). Аз първо кипвам сиропа с подправките, дръпвам го от огъня, добавям в него нарязаните на колелца банани и връщам на котлона само докато каже "клок". После махам съда и го забравям до следващата вечер. Натрапвам се тук с тази бележка само за да вдъхновя онези, които са на път да се откажат от този божествен и лесен сладкиш само, защото не са намерили круши. Благодаря ти, че овкусяваш живота ни! Няма празник в нашата къща, на който да не се споменава с възторг името ти във връзка с един или друг кулинарен шедьовър. Бъди здрава!

    ОтговорИзтриване
  42. Забравих да се подпиша. Милена

    ОтговорИзтриване
  43. И ти бъди здрава,Миленка.Толкова ме раздваш,благодаря ти!Ето на това се казва добра организация!Страхотна си наистина.А идеята ти с бананите е просто великолепна за сезона.Благодаря ти от името на всички читатели.Да ви е сладко у дома!

    ОтговорИзтриване
  44. Здравей Йоли! Поздравления за прекрасния блог! Чета редовно, макар и отскоро, но не съм писала досега. Имам кратък въпрос относно тази уникална торта: мога ли да използвам животинска сметана на President с 35% масленост (онази в четвъртитите кутийки:) вместо растителна? Ще се разбие ли добре? Просто хич не обичам вкуса на растителната и затова ми се ще да я заменя. Благодаря ти в аванс!

    ОтговорИзтриване
  45. Разбира се,разбира се,разбира се!Само така,радвам се,че и ти като мен не обичаш растителната сметана.Самата торта е толкова фина,че не търпи друга,освен млечна сметана.Първо да ти кажа,че освен Президент можеш да купиш от още две места млечна сметана.Пак е така в кутийки по 200мл. Едната е от Лидл, мисля, че се казва пилос или нещо подобно.30% масленост има.Другата е в пикадили,в същите кутийки от 200мл,ще я намериш на щанда с всички сметани,но е със знака на Пикадили.Беше нещо като лъв.питай най-добре коя е тяхната сметана.Сега за разбиравено - изобщо няма да имаш проблем.Сметаната трябва да е много студена.Препоръчвам ти да я разбиеш без захар.Захарта я втечнява.Каго се сгъсти достатъчно не я разбивай повече.Имам предвид,че растителната сметана става направо твърда като сирене,колкото повече разбиваш,толкова по-твърда става.с млечната е обратното.Ако разбиваш прекалено дълго ще започне са се отделя водата,ще се пресече и накрая,ако прецедиш ще получиш масло.не ти трябва твърда сметана за шприцоване,а мека и пухкава смес.Това ти го казвам като принцип, не само за тази торта,а и за други десерти.Благодаря ти и да ми пишеш непременно после дали ти е харесала тортата.Приятно готвене.

    ОтговорИзтриване
  46. Страшно ти благодаря, мила Йоли, за подробния отговор и ценната информация:) Досега не съм разбивала млечна сметана, ползвала съм я само в течна консистенция и имах известни притеснения. Тортата няма да я правя сега, ще изчакам сезона на крушите, за да вложа в нея качествените продукти, които заслужава:) Разбира се, няма да пропусна да сложа и отзив за резултата. Жлелая ти вкусен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  47. Привет Йоли!
    В търсене на някоя нова рецепта,която да опитам,попаднах на твоето изкушаващо произведение.Ще я опитам Щом узреят крушите в градината :)
    Исках само да попитам как точно си направила шоколадовата украса и бадемите с ръка ли ги слагаш?
    Благодаря за вдъхновението!

    ОтговорИзтриване
  48. Много добър избор!Тортата е страхотна,една от най-хубавите,на които съм попадала като рецепта.Непременно я опитай.За украсата - погледни ако искаш каталога ми Украси.Ще го намериш в дясно заедно с Кремове и рула.Там имам пост за шоколадовите украси,мисля,че ще ти стане по-нагледно.А бадемите ги слагам в шепата си и просто панирам тортата с тях.Благодаря ти от сърце.

    ОтговорИзтриване
  49. Здравей Йоли! Много ми харесват твоите торти, а тази е любима на всички. Налага се отново да я правя, но този път трябва да е облечена с фондан. В тази връзка имам един въпрос - ще се овлажнят ли блатовете от самия мус, защото до сега винаги съм ги сиропирала, но заради фондана сега няма да мога да го направя. Притеснявам се да не стане много суха и да изгуби чусесния си вкус. Благодаря ти предварително.

    ОтговорИзтриване
  50. Ох,страхувам се,че не е добра идеята за фондан точно за тази торта.Много е мек крема,не е добре върху него да се слага друг блат,камо ли да се сиропира.Фондановото покритие също ще натежи.Не те съветвам,избери друга торта.Много ти благодаря,че харесваш тортите тук,погледни Династия или Естерхази.Те са подходящи за фондан.Благодаря ти много.

    ОтговорИзтриване
  51. Здравей, Йоли! Отдавна й се бях заканила на тази торта:-) Но сърце не трае да се води само по определена рецепта. Винаги нещо добавям, променям, махам... В крайна сметка от твоята рецепта взех само муса и вдъхновението:-) Крушите поширах с червено вино и направих по-различни платки. Но сега ще говоря за муса - уникален стана! Невероятно се съчетава с пияните круши, а и сам по себе си е божествен - гладък, кадифен, топи се в устата! Не съм допускала, че толкова лесно мога да направя такъв прекрасен мус. Благодаря ти за идеята и рецептата! Вярвам, че ще дойде ред да направя и оригиналния вариант на тортата, поне желание не ми липсва:-) Поздрави и вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  52. Браво,браво,браво!!!Най-вече за това,че променяш рецептите според вкуса и въображението си.Това е нещото,което непрестанно се опитвам да кажа на читателите си.И наистина страшно много се радвам като прочета подобно нещо!Много ти благодаря,продължавай все така.Достави ми истинско удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  53. Много си мила:-) Думите ти ме окуражават невероятно за още експерименти! Пожелавам ти всичко най-хубаво и вкусни вдъхновения:-)

    ОтговорИзтриване
  54. Здравей Йоли! Поздравления за чудесната рецепта! Вчера я правих за първи път и всички опитали я останаха много доволни. Макар,че пропуснах крушите,а използвах такъв сироп, вкусът беше неповторим.
    Задължително ще я направя отново! И с удоволствие ще я препоръчам в моя блог!
    С пожелания за нови вкусни преживявания, поздрави Диляна :)

    ОтговорИзтриване
  55. Благодаря ти Дилянче.Много се радвам,че тортата се е харесала.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  56. Здравейте Йоли.Много ми хареса вашето предложение и мисля да го опитам.Чудех се само за крема шоколадовата смес трябва ли да е напълно изстинала или леко охладена?Мисля,че ако изстине съвсем ще се стегне и няма да може да се разбива.Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  57. Не се притеснявай,няма да се случи такова нещо.Трябва да е добре охладен крема,не да е леден от хладилника,но да е напълно изстинал.Просто го остави на стайна температура.Ако е леко топъл ще втечни сметаната.Много ще се радвам,ако опиташ тортата.Наистина е чудесна.Благодаря ти много.

    ОтговорИзтриване
  58. Тортата наистина стана чудесна.Макар,че имах лек проблем с крема.Оставих да изстине на външна температура и беше стегнал доста.Наложи се да затопля за кратко на котлона.Сметаната не се втечни,но някак спадна и количеството на крема намаля.И въпреки това беше много вкусен.Ще опитам пак.Но исках да ви попитам за украсата как я правите.Гледах раздела,в който има идеи,но там са само малка част от чудесните неща,които съм виждала върху вашите торти.Би било чудесно,ако допълните раздел "Украси" с тези на тортите "Щварцвалд","Шоколадова торта с мока крем","Великденска торта гнездо". Още веднъж ви благодаря!

    ОтговорИзтриване
  59. Благодаря ти много.Радвам се,че е станала вкусна торта.Сама си усетила как най-добре трябва да ти е крема,колко охладен,колко гъст.Точно това искам да правят читателите тук,да се доверяват наистина повече на себе си,отколкото на мен.Мога да дам някаква насока или основа,но е прекрасно,че сами доразвивате нещата.Същото е и с украсите.Права си,бях отворила тази тема,но повечето ми украси са семпли и мислех,че не си заслужава да ги обяснявам.А и най-добре всеки да декорира според вкуса си.Върху тази мус торта има само парченца шоколад.Стопих го и го намазах на тънък слой направо на плота.След като започна да се втвърдява просто го изстъргах с една ...моля те, не ми се смей ...обикновена шпакла от железарията.В темата Украси има нещо подобно, снимала съм как изстъргвам шоколада именно с тази шпакла.Ще гледам да попълвам темата,благодаря ти много още веднъж и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  60. Йоли, правя тази невероятна торта вече няколко пъти и вкуса е невероятен. Искам да направя тортата, но да заменя 150мл. мляко с фреш от портокал и да заменя черния шоколад с бял. Дали ще се получи според теб?
    Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
  61. Няма никакъв проблем,точно ще направиш една съвсем нова торта!Само да знаеш,че трябва да увеличиш количеството на белия шоколад.той няма какаова маса, а само какаово масло.За да стегне добре трябва количеството му да е почти двойно.Благодаря и успех.Чакам резултата!

    ОтговорИзтриване
  62. Благодаря за бързия отговор. След, като я направя веднага ще кажа какво се е получило. :)

    ОтговорИзтриване
  63. Здравей Йоли :) Правя тази прекрасна торта за сватбата на сестра си и се надявам да стане. Имам един въпрос:Цялото количество сок от пошираните круши ли трява да използвам при напояването на блата (горе долу една купичка) ?

    ОтговорИзтриване
  64. О,какъв прекрасен повод!Да е много щастлива сестра ти,слънчев и красив да и е пътя оттук нататък. Позцдрави я специално от мен, Хриси.Благодаря ти,че си избрала моя торта за този специален ден.

    Да,напълно спокойно сиползвай целия сироп.Блатът на тази торта е висок,търпи на повече сиропиране.Нека не е суха.Благодаря ти отново и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  65. Здравейте Йоли! Направих тази торта за новогодишната вечер иии.....станах звездата на вечерта! :) Страхотна се получи,рецептата ти е много точна и си обяснила всичко така лесно!Благодаря ти за това сладко изкушение,ще продължавам да следя твоите рецепти и съвети!

    ОтговорИзтриване
  66. Аз ти благодаря звезна ми Ади.Много се радвам,че е станала хубава тортата и се е харесала от всички.Отново ти благодаря,много ме зарадва!

    ОтговорИзтриване
  67. Здравей,Йоли! За пореден път у дома се наслаждаваме на страхотния вкус на твоята торта. Избрах специален за мен повод, за да я направя. И вече я включих в списъка си с любими рецепти.
    Благодаря ти за вдъхновението! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  68. Благодаря за доверието,Диляна.Особено пък,че си избрала тази торта за специален повод.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  69. Да,специалният повод е първата годинка на моя скромен блог. И без колебание избрах твоята рецепта. А с тортата се почерпихме за рождения ден на моята баба. И на нея тази торта й е любима!

    ОтговорИзтриване
  70. За втори път правя тази торта за рождения ден на майка ми - стана любима на всички вкъщи! Благодаря за вдъхновяващите рецепти! :)

    ОтговорИзтриване
  71. Благодаря ти Наде.Много се радвам,че харесвате тази торта,наистина е фина и вкусна.Да е жива и здрава майчицата ти.Да ви е сладко на всички.

    ОтговорИзтриване
  72. Здравей, Йоли! Бих искала да направя тази прелест за специален повод и имам два въпроса към теб: 1/ с какъв сорт/тип круши е най-добре да се направи тортата и 2/ колко е висока. аз обичам по-високи торти и се чудя дали ще стане добре в по-малка форма, например 22 см. Благодаря предеварително за насоките.

    ОтговорИзтриване
  73. Здравей и ти. Много е хубава тази торта, няма да съжаляваш. Честно да ти кажа, изобщо не ги знам сортовете на крушите. Гледам да са средни на големина, да са твърди и здрави. Иначе ше се разкашат. Винаги можеш да направиш тортата по- висока, само от теб си зависи това. Тортата става около 15 см. Прецени дали ще ти хареса с тази височина. Бкагодаря ти за доверието. Приятно майсторене!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о, 15 см. са си доста ;-) значи става голяма тортата. което значи, че формата за печене няма да ми свърши работа на височина. ето такива торти харесвам! истината е, че загледах и тортата с кремове и малини, която скоро публикува, но тази ми се струва по-официална. ех, каквото и да правиш, правиш го уникално и с любов!

      Изтриване
    2. Мисля, че правих тортата във форма 26 см. И като я сглобих с крема, напълни ринга до горе. Да не взема неволно да те заблудя? Я си премери каква е височината на формата ти. И тогава си реши. А другата торта е уникална като вкус. Ще се радвам друг път да опиташ и нея. Благодаря ти отново.

      Изтриване
    3. А, формите са доста по-ниски, нямат и 6.5 см. Саморегулиращият ринг е 8.5 см., което си е добре за торта. Сега като спомена вкуса на другата торта и...пак започвам да се чудя коя да направя ;-))) ясно е, че ще опитам и двете, но поводът е 35-годишнина и искам да се малко по-специална тортата, като същевременно да не отнема много време. но и двете отговарят на изискванията, а сега де ;-) би било глупаво да те питам според теб коя е по-впечатляваща, нали?

      Изтриване
    4. Честно да ти кажа, бих препоръчала другата торта. Тази с крушите е някак по- есенна. Много са различни двете като вкус. Малини, шоколад и маскарпоне .... страхотно става. Наистина горещо я препоръчвам. Що се отнася до това, колко да е впечатляваща, зависи изцяло от теб. Как щея украсиш... Дай воля на въобеажението си. Благодаря ти отново.

      Изтриване
    5. Ако трябва да съм искрена, първоначално бях избрала тортата с малините /точно поради посочените от теб аргументи/, но мъж ми като чу за крушите и шоколада и.....взе да се облизва ;-) но пак ще помисля, ясно е. и последно - понеже шоколадът в малиновата е повечко, ще стане ли с шоколадов кувертюр, например от лидъл? не съм пробвала последния и не знам въобще дали е хубав. защото по принцип взимам хубави черни шоколади, но тук си е бая. извинявам се, ако съм отегчила читателите ти и теб с мнгоото си въпроси и уточнения ;-) Успех ти желая, страхотно вдъхновение си!

      Изтриване
    6. О, да. Ще стане идеално. Само виж колко процента е какаовата маса в кувертюра. Ако е 50 или 60 не слагай всичката захар по рецепта. Опасявам се, че ще стане много сладко. Ако е 70% е ок.

      Изтриване
    7. мисля, че е 50-60. но в рецептата има само 100 гр. захар и то в белия крем. и тя ли ще е много? всъщност сметаната е указана като течна сметана за разбиване - подсладена или не, обаче? като гледам продуктите може да я направя с неподсладена и да добавя малко захар. махам се вече ;-))))

      Изтриване
    8. Не, щом не пише подсладена, значи не е. Все пак сложи 80 г вместо 100 . мисля, че ще е по-добре. Давай с този шоколад, ще стане чудна торта. Непременно да ми пишеш после дали ви е харесала.

      Изтриване
    9. Привет!
      Стигнах до декорацията и имам въпрос- тортата поръсена ли е отгоре с какао или нещо друго?Ухае много приятно !Валя

      Изтриване
    10. Привет и от мен, Валя! Много ти благодаря, че опита тортата. Надявам се да ти хареса. Да, най-отгоре има какао. Обикновено не пиша как хората да декорират, оставям това на собственото им въображение и вкус. Затова и не съм написала подробности по украсата. Направи я така, както на теб ще ти хареса най-много. Отново ти благодаря и да ви е сладко!

      Изтриване
  74. Привет отново! Тортата беше много вкусна .Съчетанието с како също много ми допадна.Валя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страшно много се радвам! Благодаря ти от сърце! Да ви е сладка, Вале!

      Изтриване
  75. нали сметана тук е неподсладена? че съм запретнала ръкави вече ;-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Май късничко ти отговарям, сигурно вече си забъркала крема. Извини ме за забавянето, но нямах нет на разположение. Да, сметаната е неподсладена. Много се радвам, че си избрала тази рецепта и се надявам да ти хареса. Благодаря ти и да ви е сладко на всички у дома.

      Изтриване
    2. нищо, нищо, прелестна изглежда ;-)

      Изтриване
  76. Здравей Йоли - чудя се ако заменя сметана с маскарпоне дали ще се получи - сигурна съм че оригиналния вариант е най добър но имам едно маскарпоне в хладилника на което му изтича годността и ми се иска да го вмъкна някъде. Благодаря предварително:-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, недей. Много тежко ще стане с маскарпоне. И няма да има и лекотата на мус. Не е подходящо точно за тази торта. Погледни Фантазиа, мисля, че тя беше с маскарпоне, а е една от най-хубавите торти, които съм правила.

      Ще се радвам, ако вече пишеш в сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти, а и ми е трудно да се занимавам и с блога и сайта. Благодаря ти за разбирането и весели празници!

      Изтриване
  77. Привет, Йоли! С какво е украсена отстрани тортата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен. Честно да ти кажа, украсена е с каквото имах подръка. Това са малко смлени бисквити, смесени с какао и филирани бадеми. Нищо особено, наистина е с каквото имах.

      Изтриване
  78. Здравей Йоли!
    Направих тази прекрасна торта и разбира се вкуса беше уникален както и на всичко, което съм приготвяла от твоя блог.
    Блата е чудесен и исках да те попитам, ако го направя бял вместо кафяв, с какво да заменя какаото в него. Дали ще се получи с нишесте, или просто да го пропусна? Предварително ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Диди. Много ти благодаря, радвам се, че ти хареса тортата. Да, разбира се, че може. Пропусни какаото и шоколадовия пудинг. Ако държиш да ползваш пудинг сложи ванилов. Ако не, увеличи брашното на 100г.

      Изтриване
    2. Много ти благодаря! А ето как изглежда моята мус торта. Надявам се дати хареса :)
      https://picasaweb.google.com/116034655413945413801/42015#6217705752422715922

      Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
    3. Дидииииии!!! Ама тя е страхотна! И как си се сетила за тази круша отгоре. Много ми харесва, много! Благодаря ти за радостта, мила!

      Изтриване
  79. Йоли, много благодаря за великолепната рецепта! Пожъна голям успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че опита тази торта, Гери. На мен ми е една от любимите. Да е сладка на всички ви! Благодаря ти за доверието.

      Изтриване
  80. Здравейте, аз съм Петя и съм очарована от вашето творчество.
    Ще се пробвам да направя тази торта за скъп за мене човек, но имам едно питане.
    Намерих сметана в Лидъл в червена кофичка Pilos-450гр. На нея пише Заквасена сметана и никъде не е упоменато дали е животинска или растителна.Може ли да я ползвам за тортата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Петя. Благодаря ти за хубавите думи! Надявам се, че тортата ще ти хареса. За мен е една от най-хубавите торти.
      Не, заквасена сметана не е удачна в случая. Всички мусови кремове се правят с течна сметана, която е за разбиване. Заквасената е много хубава, но за други неща. Пак в Лидл има в картонени кутийки по 250 мл също на Пилос сметана за разбиване. Мисля, че стоеше някъде около щанда с яйцата, близо до захарта и брашното. Или попитай някой от служителите да те насочат. Сметаната не стои в хладилник, няма да я намериш там, но ти непременно я охлади добре преди да я разбиеш. Успех с търсенето на сметана и приятно майсторене.

      Изтриване
  81. Йоли, прекрасна торта, както и другите рецепти. Вече изпробвах няколко и всички искат още и още. Сега съм решила, че следващата ще е мус тортата с круши. Изглежда много добре, сиропирана и лека. Може ли да ме посъветваш понеже не харесвам канелата като вкус, ще се промени ли много цялостният вкус, ако пропусна канелата за сиропа? Или да я заместя с нещо? Продължавай да ни показваш такива страхотни рецепти. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце за хубавите думи! Много се радвам, че харесваш рецептите ми.
      Горещо ти препоръчвам тази торта! Един великолепен вкус те очаква!
      Разбира се, че може да замениш канелата или изобщо да я пропуснеш. Всичко е само въпрос на вкус. Винаги слагай това, което обичаш.
      На круши и шоколад много пасва кардамон, джинджифил, лимонова или портокалова кора, ванилия и карамфил. Ако харесваш някой от тези аромати не се колебай да го използваш. Приятно майсторене!

      Изтриване