сряда, 11 януари 2012 г.

Бишкотени пръчици




Продукти за 25 - 30 бр.

1 1/2 ч.ч. брашно
2 равни ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. суров шам фъстък
1/4 ч.ч. кедрови ядки
1/2 ч.ч. сушени червени боровинки
1 яйце
1 белтък
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
настъргана кора от 1/2 портокал





Приготвяне

* В купа смесете сухите съставки. Към тях прибавете леко разбити яйцето и белтъка. Разбъркайте с лъжица докато всичко се смеси добре.

* Сипете тестото в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене и разнесете като оформите правоъгълник. С мокри ръце загладете тестото и дооформете.

* Изпечете в предварително загрята на 180* фурна за около 10-15 минути. Извадете изпечената кора и оставете да се охлади леко. Още докато е леко топла я нарежете на ленти с желани от вас размери. Поставете ги отново в тавата и леко ги запечете докато порозовеят  от всички страни. Съхранявайте бишкотите в кутия.

* Много приятни твърди и хрупкави бисквити. Всъщност това са вид италиански канточини. Чудесни са с кафе или чаша мляко. Може да промените ядките и сушените плодове с такива, каквито най-много обичате. Рецептата е от тук. Да ви е сладко!



вторник, 10 януари 2012 г.

Картофки Денито



    Скъпи читатели, днес  искам да ви представя един чудесен български продукт  на фирма  >Денито.  Имах удоволствието да опитам някои от асортимените им, по-точно няколко вида картофки. Приготвих ги како гарнитура, безмесно ястие и ястие с месо. С други думи - картофки за всичко! Чудесни и много симпатични. Най-хубавите им качества са, че са много добре овкусени, както със сол и мазнина, така и различни подправки. Не се нуждаят  от абсолютно никакви добавки. Второто по важност за мен е, че картофките напълно запазват формата и целостта си след приготвянето им. Знаете, че напоследък по пазарите ни трудно се намират хубави картофи. Или миришат на пръст, или се разваряват и са годни само за пюре, или пък нямат никакъв вкус. Незнам какъв сорт са картофите на Денито, но са много вкусни, плътни и с приятен жълт цвят. Приготвянето им е изключително бързо и това е третото нещо, което ми харесва в тях. Казвам го на последно място, тъй като човек, който цени кулинарията предпочита вкусовите качества на продукта да са основното нещо, а не за колко време се приготвя. Но и това е много важно в забързаният ни живот. Да не го подценяваме! Тези картофки са напълно готови. Искат само за няколко минутки да се пъхнат във фурната за да се зачервят или пък задушат. Могат да се изпържат или да се затоплят и в микровълнова фурна. Наистина е удобно. Бързо и практично.

    За парти хапчици избрах >бейби картофки с целина. Увих около тях по едно тънко резенче шунка и закрепих с клечка за зъби. На върха на картофчето нанизах малко парченце вурст и кубче кашкавал. Запекох докато приятно се разля кашкавала. Получиха се големи симпатяги. Направо на човечета заприличаха.






А ето и цялата армия .....





Опитах и още един вид бейби картофки. >Пикантни и с приятен червен цвят. В този случай исках да видя каква е целостта на продукта след по-продължително готвене. Затова изпържих в тиган крехко свинско месо заедно с тях. Не добавих допълнително мазнина. Тази от картофките беше напълно достатъчна. Също така не съм добавяла никакви допълнителни подправки. Картофчетата са много добре овкусени. Готвих  докато месото се изпържи и всичко стана приятно зачервено. Картофките останаха напълно цели с хубава хрупкава коричка. Това е доказателство, че са чудесни и за основно ястие.








Като още един вариант ви предлагам да опитате и картофките, които са нарязани на >филийки и овкусени с копър и чесън. Реших да ги приготвя като безмесно ястие. На дъното на тавичка сложих ред  от тях. Тук там наредих малко синьо сирене и квасена сметана.




Покрих отново с пласт картофи. Отгоре настъргах кашкавал, отново малко сметана и запекох всичко до приятен и апетитен цвят.






 Картофките са много подходящи за гратен. Много са ароматни и също не се разпадат при печене.

 
И последно направих едни шишчета от бейби картофки само със сол. Помежду им сложих по парченце мариновани сушени домати и кубче кашкавал. Леко запекох на тиган грил докато се зачервиха и кашкавала омекна и се разля по тях. Много интересен вариант за безмесни шишчета.




Много приятно съм  изненадана от качеството на картофки Денито. Радвам  се от сърце, че на пазара има такъв добър български продукт. Сега съм решила да опитам  и другите им асортименти. Направете го и вие. Сигурна съм, че ще ви хареса. Да ви е сладко с картофки Денито!

неделя, 8 януари 2012 г.

Сладък салам




Продукти

250 г твърди бели бисквити
100 г накълцан суров шам фъстък
1/2 ч.ч. счукан орехов крокан
50  г стафиди
100 г меко масло
120 мл течна сметана
200 г стопен черен шоколад
3 с.л. какао
2 с.л. ликьор по избор
1 ванилия

пудра захар за овалване






Приготвяне

* Натрошете бисквитите на дребни парченца и ги смесете с ядките, крокана, и накълцаните стафиди.

* Загрейте леко сметаната и сипете в нея шоколада и ванилията. 

* В голяма купа смесете бисквитите, шоколадовата сметана и всички останали продукти. Разбъркайте добре и оставете сместа 10 минути да отпочине.

 * Вземете парче алуминиево фолио и го намачкайте с ръце. Гънките върху листа ще придадат на сладкия салам съвсем истински вид.  Сложете тестото върху фолиото, придайте му форма на салам и го завийте на стегнато руло. Може да направите 2 или 3 малки салама. Оставете ги в хладилника поне за няколко часа за да се стегнат добре. За по-бързо може да ползвате и фризер.
* Отстранете фолиото от сладкиша и добре го оваляйте в пудра захар. Поднесете нарязан на тънки филийки. Да ви е сладко!

* От това тесто може да напарвите бонбони, а аз оформих и  едни шишарки в тон със сезона. Малка част от тестото завих в бадемов марципан и го набодох с печени бадеми. Реших, че за разлика от салама  в този случай трябва да поднеса десерта мек и на стайна температура. Така е по-ронлив и кремообразен. Сервирах в чиния с борово клонче.