петък, 6 април 2012 г.

Сладки морковчета





Всеки има любима рецепта за фунийки. Тази, която ви предлагам е на баба ми, но знам, че и на вас ви е добре позната. Закачката тук е как фунийките да заприличат  на морковчета и да украсят  Великденската ви трапеза. Да ви е сладко!







Продукти

3 яйца
1 ч.ч. захар
6 с.л. олио
1 ч.ч. прясно мляко
1 ванилия
настъргана кора от 1 лимон
1 пакетче амонячна сода
брашно за меко и еластично тесто

масло за намазване
хранителна оранжева боя
свежи листа от  моркови

Крем по избор






Приготвяне

* Разбийте яйцата със захарта и добавете ванилията и лимоновата кора. Угасете содата в млякото и го налейте към  яйцата. Сипете олиото.  Разбъркайте и започнете да прибавяте брашното постепенно. Омесете меко тесто, което да не лепне по пръстите ви. Нямам точна мярка за брашното, но не е и нужна. Когато прибавяте постепенно брашното сами ще усетите кога тестото е готово. 

* Намажете метаални фунийки с масло. Ако нямате такива може да си направите сами като завиете фунийки от  няколко пласта алуминиево фолио за да е по-устойчиво.

* Разточете тестото върху набрашнен плот на тънък лист  с дебелина около 4-5 мм. Нарежете го на ленти и ги увийте спираловидно около металните фунийки. Широчината и дължината на лентите преценете сами в зависимост  от това, колко големи искате да са фунийките  в готов  вид.

* В купичка разтворете във вода малко оранжева боя. Наситеността на цвета определете сами. С четка намажеете фунийките  и ги поставете в  тава, покрита с  хартия за печене.




* Изпечете ги в  предварително загрята на 180* фурна за около 10-15 минути. След  като изстинат отстранете металните фунийки и ги напълнете с  крем по ваш вкус. Шоколадов, сметанов, млечен, плодов ... кой какъвто обича. Може да изпечете фунийките предварително и да ги съхранявате в кутия, а като решите да ги поднесете да ги напълните с крем. Тестото прилича на обикновените бисквити и е леко твърдо и сухо. Препоръчвам  да ги напълните поне няколко часа преди да ги поднесете за да омекнат  леко. Придайте им  малко блясък  със свежи листа от  моркови, които забодете в  крема и ги хапнете с чаша кафе. Светли Великденски празници на всички!






.

сряда, 4 април 2012 г.

Спаначен венец




Едно свежо предложение към вашето агнешко печено или просто вкусно предястие.


Продукти

1 кг пресен  спанак
1/2 връзка пресен  лук
1/2 връзка пресен  чесън
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
сол на вкус
3 яйца
60 г масло
100 г шунка
100 г настърган  кашкавал



масло и брашно за формата

За бешамела

25 г масло
25 г брашно
200 мл горещо прясно мляко
сол и индийско орехче на вкус

За гарниране

400 г изцедено кисело мляко
сол на вкус
репички, магданоз





Приготвяне


* Почистете спанака, измийте го и го бланширайте. Изцедете го добре и нарежете на ситно. Задушете го в маслото заедно с нарязаните лук, чесън, копър и магданоз. Оставете го настрана да изстине.

* За бешамела запържете маслото заедно с брашното до светло златисто и налейте врялото мляко наведнъж. Бъркайте енергично до получаване на гъст и гладък  сос. Овкусете с индийско орехче и сол.

* В голяма купа смесете задушения спанак  с  яйцата, нарязаната на кубчета шунка, кашкавала и бешамела. Разбъркайте добре и подправете със сол и черен  пипер.

* Намажете кексова форма с масло и я поръсете с брашно. Сипете спаначената смес и печете 40-45 минути в загрята на 180* фурна. Бъдете внимателни при печенето. Сместа е лепкава и влажна и иска доста дълго печене. Възможно е дори да е повече от 45 минути. Проверявайте периодично с дървена клечица както правите като печете кекс. Нищо не трябва да остава по нея.

* След  като спаначения венец се охлади напълно го обърнете в  голяма равна чиния, намажете го с подсолено изцедено кисело мляко и гарнирайте с репички и магданоз. Да ви е сладко!








.

понеделник, 2 април 2012 г.

Козунак






Правила съм  много козунаци като съм  ползвала  най-различни рецепти. Но откакто опитах козунака  на моя приятел  и колега Ники Куманов повече не съм правила козунак  по друга рецепта. За мен  това са най-добрите пропорции за тестото. Начините на оформяне са най-различни. Представям  го и на вас, а вие преценете сами дали ви допада. Ники, благодаря ти от мое име и от  името на читателите ми за тази вкусна рецепта.










Продукти

7 яйца
400 г захар
300 мл хладко прясно мляко
60 г прясна мая
сок и настъргана кора от  1 лимон
2 ванилии
1/4 ч.л. сол
около 1.2 кг - 1.4 кг брашно
120 г течна мас
230 г течно масло





Пълнеж

локум, захаросани портокалови кори, сладко от  зелени смокини, стафиди, орехи.








Приготвяне

* Разтворете маята в около 100 мл прясно мляко, подхранете я с  1 ч.л. захар и добавете малко брашно. Разбъркайте на гладка каша с гъстотата на плътно палачинково тесто. Покрийте кваса с кърпа и го оставете на топло да втаса. 

* Разбийте добре яйцата със захарта и към тях добавете останалото мляко, сока и кората на лимона, ванилията и солта. Сипете шупналия квас  и разбъркайте добре. 

* В голяма тава или на работния плот сипете 1 кг брашно. Оформете кладенче и сипете яйчната смес вътре. Започнете да месите тестото като постепенно си прибавяте по малко от  останалото брашно. Трябва да получите меко тесто, което да не лепне по ръцете ви.

* Смесете двата вида стопена мазнина и с непрекъснато примесване започнете да я прибавяте към  тестото докато се поеме цялата. Месете дотогава, докато усетите как тестото става жилаво и  започват  да се получават въздушни мехури. Ако имате машина за хляб може да направите целия процес в нея като след  основното омесване наливате на малки части мазнината. От  това количество тесто обикновено стават  от 4 до 6 козунака, но това зависи от  големината им. Аз  обикновено правя половината доза за да ми е по-леко на ръцете докато меся, тъй като нямам кухненски робот или машина за хляб.

* Сложете омесеното тесто в  достатъчно голям  съд, покрийте го с кърпа и го оставете на топло да втаса. Обикновено това отнема 2-3 часа. 

* След  като тестото втаса може да направите от  него козунаци с най-различни форми. Както големи, така и малки. За класически плетен козунак  с плънка откъснете три еднакви топки тесто и ги разточете върху намазан с масло плот  на дълги правоъгълни парчета. Поръсете ги с плънката. Разбира се, може да сложите и друг  пълнеж какъвто обичате най-много.







* Завийте лентите на рула и ги усучете.







* Сплетете ги на плитка и поставете козунака в  намазана с масло подходящя правоъгълна форма с  високи стени. Аз  ползвам  формичка за кекс. Покрийте козунака с  кърпа и го оставете на топло да втаса отново за около 1 -1,5 часа. 

* Намажете козунака с разбито яйце. Класическата украса е да го гарнирате с цели белени бадеми и да го поръсите с  кристална захар, но може да ползвате и друг вид цветна захар.

* Загрейте фурната на 150* и първоначално печете козунака на тази температура около 40 мин. Покрийте го с фолио за да не прегаря повече отгоре и го доизпечете за още около 20-30 мин. Напомням, че времето за печене зависи от  големината на козунака. Може да направите козунак с форма на цвете. Завивате тестото на кифли, които подреждате в кръг. Този козунак  става по-нисък и малък  и иска по-малко време за печене.









* А ето и едно усмихнато локумче. Да ви е сладко и светъл Великден!








.