неделя, 14 септември 2014 г.

Терин с гъби






Продукти за палачинките

250 мл светла бира
2 яйца 
150 г брашно
2 с.л. зехтин
сол на вкус






Продукти за пълнежа

1 кг гъби по избор
1 резен целина - глава
1 морков
1/2 стрък праз
3 - 4 клончета мащерка 
сол на вкус
500 мл вода
15 г желатин
1 с.л. нарязан див лук 

  
 



Приготвяне

* За палачинките разбъркайте на гладка каша всички продукти и я оставете да престои 20 минути. Изпържете палачинки до златисто, като ги обръщате за кратко и от двете страни. Ако ползвате тиган с незалепващо покритие не е нужно да мажете съда с мазнина. Тази, която е вътре в тестото е напълно достатъчна. 

* За пълнежа нарежете гъбите на парчета. Кипнете водата, прибавете целината, моркова, праза, гъбите, част от мащерката и посолете. Варете 15  - 20 минути.  Отстранете целината, моркова и праза. Може да ги ползвате за друго ястие. Прецедете бульона през фина цедка за да стане съвсем бистър и го охладете. Гъбите сипете в купа.

* Залейте желатина с малко бульон за да набъбне. Стопете го на водна баня и го добавете към останалия бульон. 

* В съд за терин или продълговата форма за кекс наредете палачинки, като облепите добре дъното и стените. Оставете краищата им да излизат свободно навън за да може след това да ги загърнете. 

* Смесете гъбите с дивия лук и подправете с прясна мащерка и черен пипер. Сипете ги във формата върху палачинките и ги залейте с бульона. Приберете терина в хладилника за 2 - 3 часа или докато започне леко да се желира. Извадете го от хладилника и загърнете краищата на палачинките. Притиснете добре с ръце за да придадете хубава  форма. Отново приберете в хладилника за няколко часа докато всичко се желира добре. 

* Преди сервиране обърнете терина в подходяща чиния и гарнирайте със свежа салата. Да ви е сладко!






* Ако формата ви за терин не е с незалепващо покритие е добре първо да покриете стените и дъното с найлоново фолио и върху него да подредите палачинките. Ако мислите, че няма да ви допадне леко горчивия вкус на палачинките, може да замените бирата с прясно мляко. Добре е при възможност да сложите в пълнежа и диви гъби. Така теринът ще стане по-ароматен. Може да замените подправките според вашия вкус, както и да ползвате кубче зеленчуков бульон. Идеята за терина е от тук.





.

24 коментара:

  1. Не е просто ястие, а едно завършено съвършенство достойно да се окачи веднага на стената в рамка.
    Ами браво пък! Така се гордея с това вкусно другарче! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли , отново вълшебство виждат очите ми! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Уникална си, сигурна съм, че го знаеш, но пък няма да се уморя да ти го казвам! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Колко фейско!! Дано Фифин пак донесе гъби от гората, че вчерашните ги изядохме днес с масло :) И какъвто е майстор на палачинките, теринът ще стане повече от страхотен!
    Да ти е сладко и на теб! Прегръдка и усмивка :)

    ОтговорИзтриване
  5. Уау! Всички знаем, че си вълшебница, но това е някакво друго измерение вече в кулинарното изкуство! Прекрасна нова седмица, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви мили дами. Радвам се, че ви хареса терина. Незним дали ще е по вкуса на всички, тъй като е реално желиран бульон с гъби. А и палачинките заради бирата стават леко горчиви и пикантни. Но има само един начин - да опитате. Надявам се, че все някой ще се престраши. Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  7. Anunturi gratuite съседните Поздрави от Румъния. ediyorum.siz винаги се опитват рецепти следват вас научих много от България. Поздрави от Anunturi gratuite. от България

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли,терина изглежда великолепно и е супер оригинален като идея за предястие!Много,много апетитно,красиво,свежо и пъстро е при теб за кой ли път! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Роси. Радвам се, че ти хареса. Имах диви гъби и наистина с тях е много по-хубаво. Но и само с печурки става.

      Изтриване
  9. Ioli, terin na ovaj način je sasvim u duhu Balkanske kuhinje... palačinke i pečurke (još ako su divlje, šumske)!!! Milina!

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, това е фантастично! А снимките са като от списание!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти Йоли за това перфектно представено предястие.Приготвям за моето семейство по леки рецепти от вегетарианската кухня.Теринът е прекрасен.Не съм правила палачинки с бира, а с газирана вода и лимонада.Внимавам много при избора на гъби, те имат и двойници, ако са диворастящи.Но на пазара има печурки и кладница, мога да ползвам тях.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  12. Палачинково-гъбена прелест с малко и семли добавки и силно подчертан гъбен аромат и вкус, съвършенство! Чудесна си, Йоли!
    И на мен ми е доста гъбено напоследък, но за съжаление много ме е страх да готвя и да консумирам диви гъби и приготвям главно тези които се намират на пазара, със сигурност вкусът е коренно различен, но...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Много ви благодаря, момичета! Радвам се, че ви допадна този терин. Не е нещо кой знае какво, доста е постничък, но пък е интересен.

    ОтговорИзтриване
  14. И с палачинки? Прекрасна комбинация- есенна, свежа и вкусна! Поздрави, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  15. Няма по-бликащ извор от теб, Йолинка, няма! Силно те прегръщам, другарче! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Уау..., това е фантазия, Йоли,
    много ефектно, красиво и неустоимо изкушаващо представено...
    Благодаря за разкошната идея, поздрави за теб и хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря, момичета. радвам се, че ви хареса терина.

    ОтговорИзтриване
  18. Много ефектно ястие и много красиво заснето. Ммм :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря. Радвам се, че ти хареса. Постничък е, но наистина става ефектно.

      Изтриване
  19. И аз вчера приготвих терина.Получи се много добре.Към гъбите докато се варят добавих морков и малка глава целина,нарязани на дребно.Единственото,което малко ме притеснява е,че когато тежа терина палачинките са меки и лееекичко се поразпада отрязаното парче.Йоли,посъветвай ме как да оправя този"проблем".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, знаеш ли, че ме подсещаш много добре за този проблем. Не съм го отбелязала това в рецептата, а трябваше. Ужасно се извинявам за пропуска. Ще го поправя веднага. За да не става така, когато редя палачинките ги намазвам малко с бульон от терина. Така като се охлади всичко в хладилника те се слепват добре една за друга благодарение на желатина и не се разпадат при рязане. Много се радвам, че опита терина и знам, че с морков и целина ще е още по- добре. Извини ме още веднъж за неточностите, грешката е моя.

      Изтриване