петък, 10 октомври 2014 г.

Царевички





Продукти за 12 хапки

2 сварени царевици
2 глави стар лук
2 с.л. брашно
3 - 4 с.л. олио
150 г бяло саламурено сирене
1 - 2 с.л. кисело мляко
1 скилидка счукан чесън
1 с.л. ситно нарязан магданоз
сол и черен пипер на вкус





 Приготвяне

* Нарежете лука на полумесеци и го посипете с брашното. Размесете за да полепне навсякъде. Сложете лука в сито за да отстарите излишното брашно. Изпържете го в олиото до златисто и хрупкаво. Отцедете върху кухненска салфетка. Посолете и поръсете с черен пипер.

* Настържете сиренето на фино ренде. Подправете го с чесъна и магданоза. Разбъркайте го с млякото за да получите гладък гъст крем.

* Изпържете за кратко царевиците в мазнината, която е останала от пърженето на лука. Нарежете всяка на по 6 кръгчета.

* Подредете ги в плитка равна чиния или дъска. Върху всяко кръгче царевица сложете крем от сирене и гарнирайте с лук. Да ви е сладко!

* Ако не искате да пържите лука може да го изпечете на грил. Царевицата също. Но пърженият лук е много вкусен и ви го препоръчвам. Ако искате лука да е с по-нежна консистенция не слагайте брашно. Така ще стане задушен и мек. А ако го обичате по-хрупкав  може вместо брашно да го оваляте в царевичен грис, тоест в качамак. Овкусете сиренето с любимите си подправки. Чудесно би се получило с крем сирене или фина извара. Благодаря на Вики от Малко Дряново за чудесната идея за тези царевични хапки. Непременно се заредете със салфетки. Царевичките се хапват с ръка.





.

19 коментара:

  1. Чудесни хапки!
    И как си ги поднесла неустоимо.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси градско. Обаче искам да ти кажа, че няма по-вкусна царевица от тази, която продават циганите по плажа. М ммм ммм ммм ....

      Изтриване
  2. Ех, Йоли,
    вълшебница си в кухнята.Идеята ти за тези царевични хапки е чудесна.Не знам дали си опитвала сурова сладка царевица, но аз преди години бях сяла в градината ни един сорт, който беше чудесен за консумация в суров вид.Животните и птиците изядоха част от царевиците, но остана все пак и за нас.Днес обаче като че ли не внасят толкова сладки сортове.Но приготвена по този начин е чудесно предястие или гарнитура.
    Леки почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има ги още прекрасните сортове, от личен опит го казвам. Това лято сладко-сладко си хапнах точно толкова вкусна царевичка! :)

      Иначе и аз да те похваля, Йоли! Чудесни хапки, а и колко обичаме царевичка, ако знаеш... Прегръдки!

      Изтриване
    2. Ей, момичета, чакайте да си призная. Аз пък съм точно с обратния вкус. Изобщо не я обичам тази сладка американска царевица. Това не е нашият вкус, на който сме свикнали от деца. Мой приятел отива на пазара, иска царевица, която не е сладка, а те му казват - "ми то нямаме. Тя е фуражна". Каква фуражна? Мечтая за българската царевица, която помня от дете. Тази, която виждате също е сладка за мое съжаление. Но се радвам, че харесахте идеята. Благодаря ви, ще се радвам да опитате.

      Изтриване
  3. Много хитра рецепта. С малко продукти се постига страхотен ефект.
    Снимката са чудесни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда. Простичко, евтинко и вкусничко. Туй то. Благодаря, мила приятелко!

      Изтриване
  4. Страшно ефектни Йоли! Обичам лукът да е пържен и хрупкав ... а царевица как харесвам няма да ти казвам :)
    Поздрави мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Много примамливи изглеждат тези хапки, Йоли, няма две мнения! А щом ти ни ги препоръчваш, можем да ти се доверим. :)
    Но! И аз съм като теб - не харесвам сладка царевица, нито фуражна (наситено жълтата с идеално подредени зърна). И на печена се мръщя :))) Признавам само варена, на цял кочан, млечна и много парлива. Както онези, дето едно време бабите ги продаваха на пазара - вадеха ги директно от врялата вода в черния казан.
    Поздрави и много усмивки от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето това е! Дали са ми спомени, не знам, просто ми е вкусна само тази едновремешна бабешка царевица. Как ме върна във времето ти .... ех. Благодаря Ирме, радвам се, че ти хареса идеята за церевичните хапки.

      Изтриване
  6. За първи път виждам такива царевички и много ми допадна идеята ти, Йоли! Страхотни са за партита. Приятна съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря мила. И на мен много ми харесаха и реших да ги предложа и тук, в блога. Едно мило момиче, дъщеря на наши приятели в едно от най-прекрасните селца на България - Малко Дряново ги беше направила. Е, не точно същите, но е важна идеята. Винаги съм За подбни щуротии.

      Изтриване
  7. Лошата новина е, че онзи ден като правихме парти у дома, видях тези царевички почти на края на приготовленията. Добрата е, че към края на месеца пак ще правя парти и тогава възнамерявам да ги прекопирам под индиго;)) Перфектни са, Йоли! Благодаря за блестящата идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааааааааааа, давай да те напрегръщам бързо. Страшна си скица, ще ме умориш просто. Благодаря ти Марте.

      Изтриване