вторник, 20 януари 2015 г.

Спаначената салата на леля Цани




Представям ви една много вкусна салата, която скоро научих от леля ми Цани. На пръв поглед какво толкова? Спанак, яйца и бекон. Но не, оказа се много различна от всички спаначени салати, които съм опитвала досега. Прочетете рецептата и ще се уверите в думите ми дори и без да сте я приготвили. А ако се решите да я направите, гарантирам, че няма да съжалявате. Доста рецепти  съм научила от леля ми. И вие знаете "Пиле Кордон бльо", "Понички", "Ирландски соден хляб" и "Ябълков коблер". Ако сте ги приготвяли сами сте се убедили в кулинарните способности на леля ми. Да е жива и здрава и да продължава да ме учи. Благодаря от сърце, лелче за поредната чудесна рецепта!

Продукти за 4 салати:

500 г свеж спанак
4 - 6 тънки листа суров бекон
4 яйца
2 - 3 с.л. зехтин
2 - 3 с.л. бял винен или ябълков оцет
1 ч.л. захар
2 скилидки счукан чесън
сол на вкус



Приготвяне:

* Препечете от двете страни бекона в тиган с незалепващо покритие докато стане златист  и хрупкав. Отцедете го от излишната мазнина върху салфетка. След като изстине го натрошете на малки парченца.

* В останалата мазнина от бекона сипете оцета, захарта, зехтина и чесъна. Опитайте и балансирайте на вкус. Ако е нужно добавете още оцет или захар. Посолете. По желание налейте 2- 3 с.л. вода за да получите повече сос.

* Намалете силата на огъня и чукнете в соса яйцата. Разбъркайте ги с вилица в кръг докато се стегнат.

* Разпределете салатата в чинии, гарнирайте с яйца, поръсете с бекон и сервирайте.

* Салатата е вкусна топла, както и студена. Получава се един вид яйчен дресинг. Яйцата овкусяват толкова добре спанака, че не е нужно да го подправяте допълнително. Ако не обичате бекон може да сервирате салатата с крутони. Да ви е сладко!




3 коментара:

  1. It is a great pleasure going through your site because I love your every post. That's why I have bookmarked your site to check out new stuff from you. Thanks for sharing ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Many thanks for the nice words. Glad you like my recipes. Good appetite.Welcome to my new site yoli.bg.

      Изтриване
  2. Ефектна, колоритна и изкушаващо апетитна -
    прочетох я в сайта, много интересна рецепта, Йоли!
    Благодаря за чудесната идея и поздрави за двете ви!

    ОтговорИзтриване