петък, 21 август 2015 г.

Кокосово къри с черен групер





Може да срещнете тази риба под различни имена. Рофос, орфос, меру, групер, дори и като черен костур. Семейството на груперите е много голямо и рибите са изумително различни. Като се започне от големината им, та чак до окраска и вкус. Най-големите групери достигат внушителни размери. Тук може да разгледате тези морски "чудовища". Разбира се, груперът, който аз приготвих беше доста скромен представител на вида в сравнение с големите си роднини. Около 2-3 кг риба с отличен вкус. Стегнато бяло месо, сравнително постно и сладко на вкус. Казвам сладко, тъй като на моменти дори ми напомняше вкус на рачешко месо. Скоро гледах едно от пътешествията на Антъни Бурдейн в Хон Конг. Разхождаше се из една изумителна борса за риба и всякакви други морски обитатели. Оказа се, че груперът е най-предпочитаната риба там. Приготвят я по разнообразни начини, разбира се с преобладаващ азиатски вкус. И аз реших да разчупя стандарта "печена или пържена" риба. Приготвих вкусно къри с кокосов привкус. Вижте рецептата.




Продукти за 4 порции:

600 г филе от групер
1 супена лъжица брашно
2 с.л. олио
1/2 глава ситно нарязан лук
1 скилидка ситно нарязан чесън
2 стръка нарязана на ситно лимонова трева
1 домат
1 с.л.къри
1/2 консерва кокосова сметана
250 г спанак
сол и черен пипер на вкус




Приготвяне:

* Нарежете филето на хапки. Посолете, поръсете с черен пипер и оваляйте в брашно. Запържете ги в олиото и извадете в чиния.

* В същата мазнина задушете лука, чесъна и лимоновата трева. Добавете кокосовата сметана и кърито. Ако е нужно налейте малко вода. Подправете със сол и черен пипер. Сварете соса на тих огън за 2-3 минути.

* Нарежете домата на кубчета. Прибавете го към соса, сложете изпържената риба и гответе още 2 минути. Преди да сервирате посипете с цели листа спанак  и разбъркайте. По желание подправете със сок от лайм или лимон. Сервирайте с варен ориз.  Да ви е сладко!

* Може да приготвите ястието с костур или друга подходяща риба. Ако лимоновата трева е твърда, ообелете я и използвайте само сърцевината. Може да замените кокосовата сметана с кокосово мляко. В такъв случай уплътнете соса с малко млечна сметана.




Няма коментари:

Публикуване на коментар