четвъртък, 17 декември 2015 г.

Винени топки


b2ap3_thumbnail_profiteroli_2.jpg



   



b2ap3_thumbnail_profiteroli_1.jpg



Продукти за 8 топки

160 мл сухо бяло вино
40 г масло
1/2 ч.л. сол
100 г брашно
1 яйце
40 г ситно нарязана шунка
40 г ситно нарязан кашкавал

За паниране

1 разбито яйце
галета


b2ap3_thumbnail_profiteroli_3.jpg


Приготвяне

* В малка тенджерка сложете заедно виното, маслото и солта. Щом течността заври изсипете наведнъж брашното и разбъркайте енергично за да получите еднородно парено тесто. Оставете го да се охлади, след което прибавете яйцето и разбъркайте докато всичко се спои добре и превърне в гладка маса. Може да ползвате миксер.

* Разделете тестото на 8 части и с ръце направете малки питки. Ако лепне, леко напудрете ръцете си с брашно. В средата на всяка питка сложете малко шунка и кашкавал. Завийте и оформете топка.

* Панирайте топките в яйце и галета и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 180* и ги изпечете за около 35 минути. Сервирайте охладени. Да ви е сладко!

* От галетата топките стават хрупкави. Ако искате да са по-меки не ги овалвайте в галета, а ги намажете само с яйце. Плънката може да е най-различна. Експериментирайте и направете пълнеж, който най-много би ви се усладил.


b2ap3_thumbnail_profiteroli_4.jpg

5 коментара:

  1. Страхотна идея, Йоли! Хапките са неустоими! Весели празници, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна идея, както всичко в този блог :) интересува ме без използване на този уред как ще стане топлинната обработка, във фурната директно ли се пече?
    с пожелание за чудна Нова година, изпълнена с любов и добрина!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце! Разбира се, може да се изпекат в съвсем нормална фурна на 180*. Като еклерчета се пекат, нищо особено. Ще се радвам, ако ти харесат. Весело посрещане на Нова Година!

      Изтриване
  3. Привет, Йоли. Опитвала съм няколко твои рецепти и всяка ми се е получавала с голям успех.
    Но с тази имах малък провал - след като добавих яйцето сместа стана доста по-течна. Наложи се да добавям още брашно, за да мога да оформя 8 топки. Нещо аз ли обърках, не знам?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Странно Нелка, не би трябвало. Това ми е базовата рецепта за еклери, но рабира се, не ги правя с вино както в случая. Рецептата ми е 500г вода, 125г масло и 300г брашно. Това е тестото, към което после прибавям 6 яйца. А тук само съм написала пропорциите като съм ги разделина на три. И съм сложила само 1 яйце. Тестото става много лепкаво, но не и течно. Нямам представа, честно. Благодаря ти, че опита. Благодаря ти за доверието и винаги милите думи!

      Изтриване