четвъртък, 31 март 2016 г.

Медните съдове - елегантните господари в кухнята!


b2ap3_thumbnail_mauviel-copper-curved-splayed-saute-pan-o.jpg
 
   Имам удоволствието да ви представя изключителните френски медни съдове за готвене M'héritage! Какво изобщо знаем за готвенето в мед? Може би малко сме позабравили, макар, че всеки има в дома си някоя бабина тенджера или тава за сладко. Да готвиш в мед е лукс, няма как да не си го признаем. Това са изключително качествени и скъпи съдове, които на практика са вечни. Елегантни, бих казала дори красиви, медните съкровища в една кухня придават блясък и стил. Да, много са шик, но това не е най-важното. Храната! Тя е царицата!

   Медта е един от най-силно чувствителните елементи, когато говорим за топлопроводимост. Тази висока топлопроводимост и равномерното, бързо разпространение на топлината е най-забележимо ѝ качество. Понякога е необходимо да имаме пълен контрол върху температурата на готвене, което трудно бихме постигнали със стоманен съд, а направо ще ни е невъзможно с чугунен. Ето тук ще блеснат медните съдове, с тяхната незаменима способност бързо да реагират и да увеличат или намалят температурата на готвене.  Ще дам пример с най-обикновен лук: сотираме лук в масло, но времето ни притиска и увеличаваме температурата на котлона. Ако използваме тиган с ниска температурна дисперсия, като например тези от чиста стомана, е повече от сигурно, че ще загорим лука или той ще залепне за дъното на тигана в точките на нагряване. Това няма да се случи, ако тигана е меден, защото повишението на температурата няма да е само на местата, които се допират до котлона. Всъщност, при медните съдове няма горещи точки, което означава, че когато променяме температурата на огъня, топлината на съда почти веднага се променя, което позволява максимално прецизно готвене. Освен това са много леки и всеки лесно може да борави с тях само с една ръка.

   Джулия Чайлд казва в „ Изкуството на френската кухня“, че за да имате максималнa полза от медния си съд, дебелината му "трябва" да бъде 1/8 от инча. Това е 3,175 мм. Принципно е по-добре, когато дебелината на съдовете за готвене е по-голяма, но 3мм е too much, според редица водещи производители. Медните съдове Mauviel са с дебелина от 1.5 до 2.5мм. Колекцията M'héritage е комбинация от два мощни и традиционни материалa - мед и неръждаема стомана 18/10. Всички продукти M'héritage са 90% мед и 10% от неръждаема стомана. Тази комбинация от материали, повишава удоволствието от готвенето. Медта позволява ненадмината топлопроводимост и контрол, а интериора от неръждаема стомана е идеален за всички ежедневни нужди при готвене и лесно почистване.

   Трябва да знаем как правилно да поддържаме тези съкровища за да са наистина вечни помощници в кухнята ни. Ето няколко съвета, които гарантират перфектно състояние на медните съдове:

* Медните съдове не трябва да се почистват с абразивни и избелващи препарати, както и с почистващи препарати за фурна. Забравете за съдомиялната машина! Почиствайте винаги само със сапунена топла вода и мека гъба. След това подсушете за да не остават капки и петна по съдовете.

* Ако по медта има патина, натъркайте повърхността с парче лимон, поръсен със сол и изплакнете.

* За да възстановите бляскавата медна повърхност, използвайте специална паста за почистване на медни съдове. Ако желаете да получите красива медна патина, каквато ценят професионалистите, почиствайте по-рядко с такава паста. Медта естествено потъмнява, когато не се полира редовно.

   Официален вносителна медните съдове Mauviel 1830 от колекция  M'héritage е Лава-България. Те са с двуслойна структура на изработка от мед и неръждаема стомана: 90% мед и 10% неръждаема стомана клас 18/10. Вътрешността на съдовете от неръждаема стомана запазва вкуса и хранителните качества на продуктите и е лесна за почистване - без повторно калайдисване.

   Тук може да разгледате колекцията. Ако скоро имате личен празник не се колебайте да си пожелаете като подарък едно медно бижу. Така ще направя аз!


b2ap3_thumbnail_mauviel-copper-fry-pans-c.jpg

5 коментара:

 1. Йоли,
  винаги съм мислила,че качественият съд за готвене е най - добрата инвестиция.Причината е,че поколения наред могат да използват този съд и да приготвят в него качествена и вкусна храна.Вярно е, нашите баби разполагаха навремето с такива съдове - чугунени и медни.Имаме и ние една теджера от чугун, в която ястията стават чудесни и тя е използвана вече 3 поколения.Прекрасна е публикацията и аз бих си направила такъв подарък.Само имам малко притеснения относно почистването и последващото съхранение на такъв съд.Дали медта ще промени качеството си, без да се калайдисва.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ели, много са хубави, да. Мечта са направо. Скъпи са, но си заслужава, ако човек може да инвестира. За момента нямам такава възможност, но се надявам, че ще имам. Знае ли човек? Поне мога да си мечтая за такъв съд!

   Изтриване
 2. Стил, класа и финес - напълно пасващи на твоята кухня, Йоли!
  Прекрасни нови идеи и рецепти, вълшебни снимки -
  благодаря за удоволствието!

  ОтговорИзтриване
 3. Като материал КАЧЕСТВЕНАТА неръждаема стомана (StSt, вкл. 18/10) има много близки термични свойства до медта! Освен това има възможност за нагряване и върху индуктивен котлон! Така че смятам, че един изцяло неръждаем съд за готвене с дебелина на дъното 3 мм ще има същите качества като сандвич-съда от Cu-StSt! Освен това не е ясно какво би станало на границата между механично капсулованите Cu и StSt при нагряване, защото при разлика между температурните свойства може да има микро раз-капсуловане на двата слоя със получаване на микро-въздушен слои и съответно вложаване на прървоначалните качества на цялата конструкция на съда (това важи и за капсулованите StSt-Aluminium съдове)!

  ОтговорИзтриване
 4. Толкова пари си заслужават само за чугун.

  ОтговорИзтриване